was successfully added to your cart.

Gezondheid en verzorging

Groeidiagram meisje

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Wil je het gewicht en de lengte van je groeiende kind goed in de gaten houden? Gebruik dit groeidiagram voor je dochtertje van geboorte tot 4 jaar. Hierin zie je ook de gemiddelden in lengte en gewicht, zodat je weet hoe je kind groeit ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Groei Diagram Meisjes

Groeidiagram jongen

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Wil je het gewicht en de lengte van je groeiende kind goed in de gaten houden? Gebruik dit groeidiagram voor je zoontje van geboorte tot 4 jaar. Hierin zie je ook de gemiddelden in lengte en gewicht, zodat je weet hoe je kind groeit ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Groei Diagram Jongens

de babyhuid

De babyhuid

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Het huidje van jouw kind is nog erg kwetsbaar omdat de huid nog een natuurlijke beschermlaag moet ontwikkelen. Je zou kunnen zeggen dat jouw baby’s velletje na de geboorte nog niet helemaal af is. Het is belangrijk om rekening te houden met deze tere huid.

Ruwe huid

Bij veel baby’s voelt de huid op sommige plaatsen ruw en korrelig aan. Dit merk je vooral op de bovenarmen en benen en het gezichtje.
De huid kan hier in verhouding wat dikker zijn, waardoor de talg van de haarzakjes minder goed afvloeit.
Een ruwe huid komt vaak voor, maar is een onschuldig kwaaltje. Als je de plekken regelmatig goed insmeert met bodylotion of crème, wordt het huidje van je baby weer zacht en soepel.

Schrale wangetjes

Babywangetjes zijn heel vatbaar voor uitdroging en ontvetting. Dit is de reden dat ze snel schraal worden. Doordat de bloedvaatjes in het gezicht gaan uitzetten, worden schrale wangetjes vaak een beetje rood.
Als je veel met je kindje naar buiten gaat in koud en guur weer, drogen zijn wangetjes snel uit. Je kunt je baby beschermen door hem goed in te pakken met een warme jas en sjaal. Voor de delen van zijn lichaam die je niet kunt bedekken, bestaat er een speciale beschermende gezichtscrème. Hiermee verzorg je de schrale wangetjes en bescherm je de kwetsbare babyhuid tegen weersinvloeden.

Vervellen

Na de bevalling kan je baby gaan vervellen. Dit gebeurt vooral als je baby te laat geboren is. In de  baarmoeder drijft je baby in het vruchtwater. Om zijn huidje te beschermen wordt een grote hoeveelheid
huidsmeer aangemaakt. Aan het eind van de zwangerschap neemt die productie van huidsmeer af. Bij veel baby’s is er dan nog zo weinig huidsmeer over, dat het vruchtwater inweekt op de babyhuid. De huid
wordt hierdoor rimpelig. Als dit het geval is, laat het bovenste laagje van de huid los na de geboorte. Vervelling van de huid is een natuurlijk proces en niet schadelijk voor je kindje. Je kunt de vervelde huid net zo behandelen als de rest van de huid.

Pukkeltjes

Je baby kan bij de geboorte hormonen van jou meekrijgen. Onder invloed van deze hormonen kan zich talg in de huid van je baby ophopen. De huid kan hier op reageren met kleine ontstekingen. Dit zijn de pukkeltjes die vooral zichtbaar worden op het gezicht en soms ook op de rest van zijn lichaam. Deze pukkeltjes lijken op jeugdpuistjes en zijn onschuldig. Je hoeft ze dan ook niet te behandelen. Binnen drie maanden verdwijnen de pukkeltjes vanzelf.

Berg

Jonge baby’s hebben vaak last van berg. Dit zijn geelwitte, vettige schilfertjes die vast lijken te zitten op het hoofd van je kindje. Het is onschuldig en niet besmettelijk en je kindje heeft er ook geen last van. Het kan
helpen als je elke week zijn hoofdje insmeert met babyolie. De volgende ochtend kun je de schilfertjes  wegwassen met wat babyshampoo.

Verzorgingsadvies

Doe je kind niet te vaak in bad. Twee à drie keer per week is voldoende. Gebruik lauwwarm water.
Te heet water droogt de huid namelijk sneller uit. Doe een paar druppels babyolie in het badje.
Olie houdt de huid soepel en zacht. Gebruik de eerste maanden nog geen zeep, dat droogt de huid nog meer uit. Als de baby ongeveer vier maanden oud is, kun je eventueel overschakelenop het gebruik van een milde
babyzeep. Je kunt na het wassen je baby het beste droogdeppen met een katoenen luier. Dit neemt meer  vocht op dan een badstof handdoek. Let erop dat de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien
te voorkomen kun je er een laagje poeder overheen strooien. Je kunt je kindje na het badderen insmeren met een bodylotion speciaal voor baby’s of een andere vettige huidcrème.

Bewegen kinderen

Bewegen met jonge kinderen

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Bewegen is belangrijk en gezond, voor iedereen. Dus ook voor baby’s en peuters. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met bewegen. Door veel en vrij te bewegen leert een kind veel bewegingen. Dit is goed voor zijn motorische ontwikkeling, maar bewegen is ook belangrijk bij het leren van taal. Kleine kinderen leren woorden als onder, over, achter, links en rechts alleen door te bewegen. Door mee te doen aan beweegspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, maar ook ruzie maken en teleurstellingen verwerken. Kinderen hebben plezier in bewegen en willen het liefst de hele dag bewegen. Het is belangrijk om als ouder je kind zo vroeg mogelijk die kans te geven.

(Baby)zwemmen

In de meeste zwembaden in Nederland kun je babyzwemmen. Dit versterkt de band tussen jou en je kind en het stimuleert de bewegingen van je kind. Wanneer je baby zes weken oud is, kun je al babyzwemmen.

Buiten spelen

Voor iets oudere kinderen vanaf anderhalf jaar zijn speeltuinen erg leuk. Kinderen leren in de buitenlucht bewegen in plaats van binnen en ze leren met anderen te spelen. Kinderen die veel buiten spelen, lopen minder gezondheidsrisico’s, herstellen sneller van ziektes en hebben relatief minder kans op ongevallen.

Wandelen, (loop)fiets en steppen

Jonge kinderen kunnen al snel zelf naar de winkel lopen, fietsen of steppen. Zet je kind niet te snel in de wandelwagen maar neem de tijd om samen te wandelen of met de (loop)fiets te gaan. Je zal zien dat het steeds sneller gaat als je het wat vaker doet. Dansen Kinderen vinden het heerlijk om naar muziek te luisteren en hierop te bewegen. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs kinderliedjes, en door te bewegen tijdens het zingen verbetert hun motoriek. Zet kindermuziek op en dans samen door de kamer.

Samen spelen

Speel samen. Maak van plastic bekers een toren, bouw van kussens en doeken een hut, verstop een eierwekker en laat deze zoeken, versier je kleren met wasknijpers en ga varen in lege dozen. Kinderen vinden eenvoudige spelletjes leuk en herhaling vinden ze geweldig.

Liedjes

Zandweggetje

Neem je baby met zijn gezichtje naar je toe op schoot. Zorg dat hij stevig zit. Bij ‘zandweggetje’ beweeg je je benen van links naar rechts. Op ‘kleine steentjes’ beweeg je je benen een klein beetje op en neer. Op ‘grote stenen’ beweeg je je benen wat hoger op en neer. Bij ‘gat in de weg’ zakt je baby een stukje door je geopende knieën. Zorg dat je je baby hierbij goed vasthoudt en ondersteunt.

Zandweggetje, zandweggetje

Kleine steentjes, kleine steentjes

Grote stenen, grote stenen

Gat in de weg

 

Op een grote paddenstoel

Neem je baby met zijn gezichtje naar je toe op schoot. Zorg dat hij stevig zit. Beweeg je benen tijdens het liedje op en neer. Bij ‘krak, zei toen de paddenstoel’, laat je je kindje een stukje door je geopende knieën zakken. Op ‘allebei de beentjes hoepla in de lucht’, til je je kindje hoog in de lucht.

Op een grote paddenstoel Rood met witte stippen

Zat kabouter Spillebeen (of naam van je kindje)

Heen en weer te wippen

Krak, zei toen de paddenstoel

Met een diepe zucht

Allebei zijn beentjes, hoepla in de lucht

 

Meer beweegideeën?

Kijk op: www.beweegkriebels.nl of www.huisvoorbeweging.nl

 

eerste tandjes

De eerste tandjes

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Je baby blijft niet altijd klein. Hij blijft zich voortdurend ontwikkelen. Al na een paar maanden krijgt hij zij n eerste tandjes. De meeste baby’s hebben er last van als hun tandjes beginnen door te komen. Het hoort erbij , maar als ouder kun je wel een paar hulpmiddeltjes gebruiken om de pijn te verlichten.

Normaal gesproken komen de eerste tandjes door als je kindje vijf of zes maanden is. Meestal komen de twee onderste snijtandjes eerst. Bij sommige baby’s laten de tandjes iets langer op zich wachten. Wanneer je kindje twee jaar is moet hij al zijn melktandjes hebben. Is dit niet zo, dan is het verstandig dit aan de tandarts door te geven.

Klachten

Je baby kan zeurderig, rusteloos en huilerig worden als zijn eerste tandjes doorkomen. Ook kan hij last hebben van diarree, koorts, luieruitslag en kwijlen. Zodra het tandje doorkomt, al is het maar een klein puntje, verdwijnen de pijnklachten. De reden dat je kindje zoveel last heeft van zijn eerste doorkomende tandjes is dat zijn weerstand lager is. Vanaf de geboorte krijgt je kindje afweerstoffen van zijn moeder mee, na vijf maanden nemen die afweer- stoffen af en moet hij zelf weerstand gaan opbouwen. Dit is precies de periode waarin de eerste tandjes doorkomen. Je kindje is dan dus vatbaarder voor ontstekingen en andere bijkomende kwaaltjes. Verdwijnen de klachten van je kindje niet, terwijl zijn tandje al is doorgekomen? Houd er dan rekening mee dat hij ziek kan zijn. Een flinke verkoudheid of griep zie je anders al snel over het hoofd.

Vertroetelen

Het doorkomen van de eerste tandjes is een zware en pijnlijke periode voor je kindje. Het allerbelangrijkste wat je kunt doen in deze periode is er voor je kindje zijn. Geef je kindje alle aandacht die hij nodig heeft en stel je kindje gerust door zelf rustig te blijven.

Verzorging

Nu je baby zijn eerste tandjes heeft, is het belangrijk de verzorging hiervan vanaf het begin goed te doen. De fluor die in tandpasta zit voorkomt tandbederf en bovendien went je baby vanaf het begin aan het poetsen van zijn tandjes. De mond van je baby is nog teer, ook als de eerste tandjes er al zitten. Je kunt in het begin het gebit van je kindje ook schoonmaken met een vochtig gaasje of doekje. Het is in ieder geval belangrijk om de tandjes vanaf het eerste moment schoon te houden. Wil je wel meteen een tandenborstel gebruiken, dan is het aan te raden de hele mond vast te poetsen zodat je kindje eraan went dat zijn hele gebit verzorgd moet worden.

Tandpasta

Kleine kinderen hebben ook al fluoride nodig om hun tanden schoon te houden. De dosering hiervan is echter anders dan bij volwassenen. Gebruik daarom voor je baby altijd een tandpasta die speciaal voor jonge kinderen is. Vaak kun je deze tandpasta tot de peuterleeftijd gebruiken.

Poetsen

Je kunt een tandenborstel gebruiken met een rechte steel en een kleine borstelkop met zachte haren. Deze borstels zijn prima voor het tere tandvlees en de pas doorgekomen tandjes. Totdat je kindje twee jaar is, is het voldoende om zijn tandjes één keer per dag te poetsen. Dit kun je doen met een peutertandpasta. Je hebt genoeg aan een dosering tandpasta van ongeveer een erwt groot. Als je kindje twee jaar is en zijn gebitje compleet is, dan kun je beginnen met twee keer per dag poetsen.

Tandenpoetsen

 1. Begin beneden met de binnenkant, achteraan bij de kiezen. Ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant.
 2. Dan de buitenkant op dezelfde manier.
 3. Poets hierna boven op de kauwvlakken van de kiezen. En dan op de- zelfde manier de bovenkant van het gebit.
 4. Weer eerst de binnenkant.
 5. Dan de buitenkant.
 6. En tot slot de kauwvlakken.
allergie

Allergieën

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Een allergie kan door verschillende stoffen of voedingsproducten opgewekt worden. Niet iedereen krijgt last van allergische verschijnselen bij het inademen of eten van deze stoffen. Daar moet een bepaalde aanleg voor zijn, die vaak erfelijk is. Ook je kindje kan al op zeer jonge leeftijd last hebben van een allergie.

Als je kindje vaak in aanraking komt met de stof waar hij allergisch voor is zal de allergie hierdoor worden aangewakkerd. De stoffen die dit veroorzaken heten allergenen. Dit zijn eiwitten of delen van eiwitten die in voedsel zitten of via de lucht in de slijmvliezen terechtkomen. Je kunt hierbij denken aan koemelkeiwitten, allergie tegen pinda’s, huisstofmijt en honden- en kattenharen.

Voedselallergie

Wanneer je kindje slecht tegen bepaalde soorten voeding kan, is er een kans dat hij een voedselallergie heeft. Er wordt echter onderscheid gemaakt tussen voedselintolerantie, voedselallergie en voedselaversie.

Voedselintolerantie: Bij voedselintolerantie kan het lichaam niet tegen bepaalde voedingsmiddelen of stoffen die aan het voedingsmiddel worden toegevoegd. In tegenstelling tot een voedselallergie, heeft het afweersysteem bij voedselintolerantie niks te maken met de lichamelijke reactie.

Voedselallergie: Als je kindje een voedselallergie heeft, dan heeft hij een allergische reactie op een in voeding voorkomend eiwit. Bij baby’s begint voedselallergie vrijwel altijd met een reactie op koemelkeiwit. Je kindje kan dan last hebben van (koliekachtige) buikpijn, overgeven en misselijkheid. Hij kan bovendien last hebben van diarree of juist van verstopping.

Voedselaversie: Een andere manier van verkeerd op voedsel reageren is voedselaversie. Je kindje kan heftig reageren op het voedsel. Dit heeft te maken met een emotie. Zodra je hetzelfde voedingsmiddel op een onherkenbare wijze aan hem te eten geeft, heeft hij nergens last van.

Eczeem

Bij kinderen is de meest voorkomende en de bekendste soort eczeem, constitutioneel eczeem. Dit komt vooral voor bij baby’s en wordt ook wel dauwworm genoemd. Dauwworm begint met een droge, iets hardere huid en de huid is op sommige plaatsen rood. De eerste plekjes zie je vaak in het gezicht, op de wangen en de armpjes en beentjes. De plekken kunnen vochtig of schilferig zijn. Ook de oren zijn bij dit eczeem een gevoelig gebied. Je kindje zal veel krabben aan zijn wangen, oren en handjes, vaak tot bloedens toe. In een later stadium verschuift het eczeem naar de elleboogplooien en de knieholten. De jeuk is opvallend en kan je kindje ook erg uit zijn slaap houden. Door het krabben infecteert je kindje zijn eigen huid opnieuw, waardoor het eczeem terug blijft komen. Dauwworm is niet besmettelijk, ook al is de huid van je kindje rood en soms vochtig. Knuffelen kan dan ook helpen om je kindje zijn jeuk te laten vergeten.

Astma

Kenmerken van astma zijn terugkerende periodes van hoesten, zagende ademhaling en piepen. Dit kan samengaan met kortademigheid. De ‘zagende’ ademhaling die bij astma voorkomt, wordt veroorzaakt door een te grote slijmproductie in de luchtwegen. Vooral bij baby’s komt deze ademhaling veel voor. Dit gaat vooraf aan het hoesten. Bij baby’s en jonge kinderen wordt astma meestal veroorzaakt door een virusinfectie.

De piepende uitademing is een teken van vernauwing van de luchtwegen. Soms hoor je dit alleen wanneer je op de borst van je kindje luistert, in andere gevallen is het bij een normale uitademing al duidelijk te horen. Hoe meer de luchtwegen vernauwd zijn, hoe beter je het piepen kunt horen. Wanneer je kindje dan ook nog moeite heeft met ademhalen gaat hij heel kort inademen en juist langer uitademen. Dit veroorzaakt het benauwde gevoel. De prikkelbaarheid van de luchtwegen wordt door verschillende factoren beïnvloed. Hierbij moet je denken aan allergenen als huisstofmijt, huisdieren, stuifmeel van grassen en bomen en sigarettenrook. Ook andere factoren als temperatuur, luchtvochtigheid, inspanning en emoties kunnen leiden tot een astmatische aanval.

Huisstofmijt

Huisstofmijt voedt zich met schilfers die afkomstig zijn van mensen en huisdieren. Als het warm en vochtig is in huis vermenigvuldigt de huisstofmijt zich explosief. Wanneer je kindje klachten als een luchtweginfectie of een astmatische aanval krijgt, komt dit niet door de huisstofmijt zelf, maar door zijn ontlasting. Die ontlasting komt terecht in kleding en stof, waardoor het snel verspreid wordt door het hele huis. Zeker kleine kinderen zijn hiervoor gevoelig. Zelf kun je veel doen om te voorkomen dat huisstofmijt zichzelf vermenigvuldigt. Goede ventilatie is hierbij erg belangrijk omdat je veel vocht produceert met douchen, koken en wassen. Beddengoed is verder een ideale plek voor huisstofmijt, door de vele huidschilfers is daar genoeg voedsel. Het is dan ook verstandig om hoezen voor je matras en kussens te gebruiken.

kinderziekten

Kinderziekten

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby, Gezondheid en verzorging van je kind, Kind

Je kindje is als hij nog klein is veel vatbaarder voor allerlei bacteriën en virussen. Om ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk ziek wordt, krijgt hij inentingen tegen de meest voorkomende kinderziekten. De naam ‘kinderziekten’ bestaat niet voor niks. Deze ziekten komen vooral bij kinderen voor, zijn zeer besmettelijk en wanneer je de ziekte hebt gehad ben je (meestal) je leven lang immuun.

Er is een verschil tussen een virale en een bacteriële kinderziekte. Een virale ziekte krijg je door besmetting met een virus, hier zijn bijna geen medicijnen voor te geven. Als je kind een virusinfectie heeft gehad bouwt hij vaak wel weerstand hiertegen op. Bij een bacteriële infectie kun je je kind antibiotica toedienen.

De bof

De bof is een virusziekte die in vochtdruppeltjes in de lucht zit. Door hoesten en niezen wordt het virus verspreid. Door de bof zwellen de oorspeekselklieren op en dat geeft je kind ‘hamsterwangen’. Je kind krijgt bovendien last van hoofdpijn, pijnlijke klieren, koude rillingen en koorts. De bof duurt tussen de vijf en tien dagen. Als je kindje veertien maanden is wordt hij hier tegen ingeënt. Door de vaccinatie komt de bof in Nederland vrijwel niet meer voor.

Difterie

Difterie is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte. De ziekte komt via de luchtwegen in het lichaam en veroorzaakt een witgrijs vlies achter in de keel. Door dit vlies kan je kind moeilijk ademhalen. De gifstoffen van de infectie kunnen de stembanden, het hart en het zenuwstelsel aantasten. Symptomen van de ziekte zijn verkoudheid, keelpijn, afscheiding uit de neus en een hese stem. Ook deze bacterie komt zelden voor in Nederland door het uitgebreide vaccinatieprogramma.

Hersenvliesontsteking

De hersenen worden beschermd door een vlies. Wanneer dit vlies ontstoken raakt, heet dat een hersenvliesontsteking, meningitis of nekkramp. Door de ontsteking wordt het centrale zenuwstelsel aangetast. In eerste instantie lijkt het erop dat je kind griep krijgt: hoofdpijn, misselijkheid en koorts volgen elkaar in snel tempo op. Wanneer je kindje gedurende de dag steeds zieker wordt, is de kans op hersenvliesontsteking aanwezig. Belangrijke symptomen zijn nekstijfheid, waarbij je kindje zijn nek moeilijk of niet naar voren kan buigen. Ook verwardheid, sufheid of huilen bij elke beweging hebben een onmiddellijke reactie nodig. Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. De besmetting met een bacterie is de meest gevaarlijke vorm van de ziekte. Als je niet zeker bent of je kind alleen een griepje onder de leden heeft, schakel dan altijd de huisarts in.

Kinkhoest

Kinkhoest is een sterk besmettelijke bacteriële infectie aan de luchtwegen. De bacterie zorgt voor een krampachtige hoest die weken kan aanhouden. Soms moeten kinderen hier zelfs van braken. De bacterie scheidt een toxine af, hierdoor vormt zich soms een dik slijm. Kinkhoest is te herkennen aan de combinatie van een zware hoestaanval met gierende ademhaling. Kinderen worden wel ingeënt tegen kinkhoest, maar dit vaccin is niet volledig toereikend. Soms kan je kind dus alsnog besmet raken met de bacterie. Tussen de hoestaanvallen door voelt je kind zich meestal niet echt ziek. Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Pas na vier weken hoor je de specifieke hoest. Wanneer dit zo is, is de besmettelijkheid al voorbij. Het kan dus zijn dat je kind ook anderen heeft besmet.

Mazelen

Rode vlekjes over het hele lichaam zijn kenmerkend voor mazelen. Vroeger kreeg elk kind deze, tegenwoordig worden zij hiervoor ingeënt en komen mazelen amper voor. Mazelen worden veroorzaakt door een virus en zijn zeer besmettelijk. Al voordat de typische vlekjes zichtbaar zijn, is je kindje besmet. Het begint met overgevoeligheid voor licht, sufheid, koorts, rooddoorlopen ogen en een loopneus. Als je kind mazelen heeft gehad, is hij de rest van zijn leven beschermd tegen de ziekte.

Polio

Ook deze virusinfectie lijkt in eerste instantie op griep. Veelvoorkomende verschijnselen zijn koorts, maagpijn, diarree en spierpijn. In sommige gevallen blijft het hierbij, maar het kan ook zijn dat de spierpijn doorzet waardoor er een hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen ontstaan. Het virus wordt overgedragen door direct contact met besmet speeksel. Via de mond komt het virus in de bloedbaan en vervolgens in het centrale zenuwstelsel. Ook tegen dit virus worden kinderen op zeer jonge leeftijd ingeënt.

Rodehond

Voor kinderen is rodehond een onschuldige ziekte. Deze virusinfectie veroorzaakt een lichte temperatuurverhoging. Typische kenmerken zijn verder een loopneus, rode uitslag en opgezette lymfeklieren. De uitslag kan gaan jeuken. Rodehond geneest vanzelf. Wanneer je kindje twaalf maanden is, wordt hij hiertegen ingeënt. Voor zwangere vrouwen kan rodehond echter wel gevaarlijk zijn. Het is daarom altijd verstandig aan je omgeving te melden dat je kindje ziek is.

Roodvonk

Roodvonk is een bacteriële infectie in de keelholte en ontstaat plotseling. Wanneer je kindje hier last van krijgt, heeft hij keelpijn en snel oplopende koorts. Ook is hij dan flink verkouden. Daarna verspreiden rode puntjes zich over het hele lichaam, behalve het gebied rond de mond. De ziekte is niet erg besmettelijk en de huisarts kan het behandelen met antibiotica.

Waterpokken

Waterpokken is een hele besmettelijke ziekte die door een virus wordt overgebracht. Veel jonge kinderen worden met deze ziekte besmet. Op de huid en in de mond verschijnen rode bultjes met kleine en grotere blaasjes. In die blaasjes zit vocht en als het blaasje knapt ontstaat er een korstje. Deze blaasjes jeuken heel erg. Bij extreme jeuk kan mentholzalf helpen. Als je kind een blaasje kapot krabt kunnen er lelijke littekens ontstaan. Pas wanneer het laatste korstje is ingedroogd, is je kindje niet meer besmettelijk. Complicaties zijn er bij gezonde kinderen eigenlijk niet. Soms worden de jeukende plekjes door een bacterie geïnfecteerd omdat je kind er te veel aan krabt. Is je kindje net geboren en heb je als moeder nooit de waterpokken gehad? Pas dan goed op. Als je als moeder vier dagen voor de bevalling tot twee dagen na de geboorte waterpokken krijgt, kan dit levensbedreigend zijn voor je pasgeboren baby. Je moet dan ook meteen met je kindje naar het ziekenhuis. Voor oudere baby’s is waterpokken niet gevaarlijk.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie. De besmettelijkheid is niet zo erg als bij waterpokken. Kenmerkend zijn de felrode wangen van je kindje en de bijbehorende koorts. De huid rond de mond blijft er normaal uitzien. Eigenlijk lijkt het er op dat je kind een harde klap op zijn wangen heeft gehad. Na een aantal dagen krijgt hij ook uitslag op zijn romp en armen. De ziekte is voor kinderen vrij onschuldig, maar ook deze ziekte kan complicaties opleveren voor zwangere vrouwen.

Zesde ziekte

Deze infectie is vrij algemeen en wordt door een virus veroorzaakt. Je kindje krijgt plotseling hoge koorts, die kan oplopen tot boven de veertig graden. Behalve koorts zijn er geen duidelijk aanwijsbare symptomen die door nader onderzoek worden gevonden. Sommige kinderen krijgen oorpijn en opgezette klieren in de hals. Na drie dagen verdwijnt de koorts en komt daarvoor in de plaats komt een lichte uitslag in het gezicht en op de romp.

Babykwaaltjes

Babykwaaltjes

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

De eerste maanden na de geboorte is je baby nog erg kwetsbaar. Elk kwaaltje dat zich voordoet kan je angstig maken: heeft hij iets ergs?

Geel zien

Gezonde baby’s hebben al snel na de geboorte een normale huidskleur. Eén op de drie kinderen wordt op de tweede of derde dag echter geel. Dit is vaak niet ernstig en wordt veroorzaakt doordat het lichaam de afvalstoffen nog niet goed kwijt kan. Als jouw kindje dit heeft, is het belangrijk dat hij goed blijft drinken en veel in het daglicht ligt zodat deze afvalstoffen via de urine en ontlasting het lichaam kunnen verlaten. Meer informatie over de huidskleur en eventueel geel zien kan je vinden op babyzietgeel.nl.

Navelproblemen

Na de geboorte krijgen alle baby’s een navelklem. Die moet ervoor zorgen dat het restje van de navelstreng eraf valt. Meestal gebeurt dat na een dag of zes. Bij sommige kinderen blijft een stukje herstelweefsel achter. Op het consultatiebureau kunnen ze dat aanstippen met zilvernitraat, zodat het verdwijnt. Ook kunnen baby’s de eerste tijd nog wel eens last hebben van een bloedende navel, maar dat kan geen kwaad. Vaak komt dat doordat je te lang met een alcoholgaasje schoonmaakt, waardoor het korstje weer opengaat. Duurt het te lang voordat het wondje heelt, dan zal het consultatiebureau je doorverwijzen naar de huisarts.

Overstrekken

Een baby die zich overstrekt, spant de strekspieren aan de rugkant krachtig aan doordat zijn strekspieren sterker zijn dan zijn buigspieren. Hij strekt zijn benen en legt zijn hoofd in z’n nek. Hierdoor wordt het voor de baby moeilijk om zich te ontspannen en huilt hij vaak. Een baby die zich overstrekt kan moeite krijgen met eten. Om goed te kunnen slikken en zuigen heb je buigspieren nodig. Als een kind zich overstrekt, kan hij die niet goed gebruiken. Denk je dat je baby zich overstrekt, ga dan met hem naar het consultatiebureau. Daar kunnen ze je tips geven over hoe je je baby bijvoorbeeld het beste kunt vasthouden. Gaat het dan nog niet over, dan kun je naar de huisarts gaan. Hij zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar de kinderfysiotherapeut.

Spruw

Spruw ziet eruit als witte spikkels op de tong, op het slijmvlies van de wangen en op het gehemelte van je kind. Je kunt de vlekjes niet wegvegen. Het gaat om een infectie die wordt veroorzaakt door de schimmel

Candida Albicans

Niet alleen borstgevoede kinderen, maar ook flesbaby’s kunnen er last van hebben. Een baby met spruw wil meestal niet eten en heeft pijn in zijn mond. Via de mond kan het maag-darmkanaal worden geïnfecteerd en zo kan de baby via de ontlasting uitslag op zijn billen krijgen. Geef je borstvoeding, dan kun je zelf last hebben van pijnlijke tepels. Hoe vervelend het voor hem en jou ook is, je hoeft er in eerste instantie niets tegen te doen. Spruw verdwijnt meestal vanzelf. Is dat na een week nog niet gebeurd, ga dan naar je huisarts. Hij zal jullie een medicijn voorschrijven waardoor het binnen een paar dagen over is Darmkrampjes Huilt je baby hard en langdurig, met name in de avonduren, strekt hij zijn beentjes en trekt hij ze daarna weer in? Zie je dat hij pijn heeft en is hij ontroostbaar? De kans is groot dat hij dan last heeft van darmkramp- jes. Waarschijnlijk ontstaan die darmkrampen doordat de darmen nog niet helemaal volgroeid zijn. Of doordat je baby te veel voeding of lucht bij het drinken binnenkrijgt. Groeit een baby extreem veel, dan kan hij wel eens te veel eten krijgen. Heeft je baby niet alleen ’s avonds kram- pen en geef je borstvoeding, dan kan het aan je voeding liggen. Want wat jij eet, komt zes uur later in de borstvoeding terecht. Om de pijn te verzachten kun je zachtjes over je baby’s buik wrijven. Buikkrampjes verdwijnen meestal als een baby drie maanden oud is.

darmkrampjes

Buik-en darmkrampjes

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Wanneer jouw kindje na het voeden hard, lang en ontroostbaar huilt, met zijn beentjes trapt, deze optrekt of juist helemaal strekt en een opgezet buikje heeft, kun je ervan uitgaan dat hij last heeft van darmkrampjes.

Baby’s krijgen lucht binnen omdat ze bijvoorbeeld te gulzig drinken of eten, of veel huilen. Overtollig lucht kan zich vormen tot kleine gasbellen die vastzitten in de darmen. Het niet kwijt kunnen van vast- zittende lucht is voor je baby erg pijnlijk, maar gelukkig is het hebben van krampjes geen medisch probleem. Ongeveer 60% van de baby’s heeft zo nu en dan last van buik- en darmkrampjes en 10% heeft zelfs zeer vaak last.

Symptomen van krampjes:

 • Schril en doordringend huilen, vaak gedurende meerdere uren per dag
 • Het optrekken van de beentjes tot aan de borst
 • Het samenballen van de hand tot een vuist
 • Rood gezicht tijdens het huilen (gesloten ogen)
 • Geen andere aanwijsbare reden voor het huilen

Darmen in ontwikkeling

Al vanaf de geboorte kan een baby last krijgen van buik- en darmkrampjes. De darmen zijn nog niet gewend aan hun nieuwe functie, namelijk het verteren van voedsel. Naast een gevolg van overtollig lucht kunnen darmkrampjes ook een symptoom zijn van de natuurlijke ontwikkeling van de darmen. Het darmstelsel van een baby is pas na ongeveer zes maanden volgroeid. Vanaf dat moment komen krampjes (bijna) niet meer voor. Een tijdelijk probleem Baby’s met kramp zijn ontroostbaar en geven je als ouder een gevoel van machteloosheid. Gelukkig zijn buik- en darmkrampjes een tijdelijk probleem en in de meeste gevallen verdwijnen deze na 3 tot 4 maanden. Als je kindje goed en normaal groeit, hoef je je geen zorgen te maken.

Slaappatroon baby

Slaappatroon baby

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

De eerste weken na de bevalling kunnen flink vermoeiend zijn. Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby. Een pasgeboren baby slaapt zo’n zestien tot twintig uur per dag. In theorie zou jij hierdoor alle tijd krijgen om ook uit te rusten. Helaas gaat het er in de praktijk vaak anders aan toe.

Bioritme

Vlak na de geboorte hebben baby’s een ander bioritme. Overdag wordt er geslapen en ’s avonds zijn ze wakker. Dit ritme vindt zijn oorsprong in de zwangerschap. Overdag liet je ongeboren baby zich in slaap wiegen door jouw bewegingen. Jouw rustige momenten (zoals slapen) waren voor je baby het startsein om actief te worden. In dit ritme zit je kindje na de geboorte nog steeds. Je kan dit ritme veranderen door een duidelijk onderscheid te maken tussen dag en nacht. Zorg ervoor dat de

babykamer overdag niet te donker is en geef je baby veel aandacht als hij wakker is. ’s Nachts doe je het tegenovergestelde. Spreek dan op een rustige, zachte toon tegen je baby en maak het niet te gezellig.

Nachtvoeding

Je baby heeft de eerste maanden om de drie à vier uur borstvoeding nodig, dus ook ’s nachts. Een dwingend gehuil geeft aan dat je baby honger heeft. Meestal gaat de behoefte aan nachtvoeding na twee tot drie maanden weg. De behoefte verplaatst zich naar de (vroege) ochtend. Als je baby ’s nachts huilt, wil dat niet meteen zeggen dat hij honger heeft. Soms valt hij na een paar minuten vanzelf in slaap. Op andere momenten heeft hij behoefte aan wat warmte en genegenheid. Wacht dus een aantal minuten met (borst)voeding geven.

Omgeving

Of je de wieg nu in de ouderlijke slaapkamer hebt staan of in de babykamer, de kamertemperatuur moet tussen de vijftien en achttien graden zijn. Sommige baby’s krijgen kleine rode pukkeltjes op hun huid als de kamer te warm is, oftewel warmte-uitslag. Voel daarom regelmatig aan de hals van je baby of zijn lichaamstemperatuur niet te hoog is. Het is niet nodig om heel erg stil in huis te zijn als je baby in zijn bedje ligt te slapen. Het geluid van de stofzuiger, het geraas van de wasmachine: je baby went vanzelf aan deze vreemde geluiden om hem heen. Het kan je baby juist een vertrouwd gevoel geven omdat hij hoort dat er iemand in de buurt is.

Slapen

Het kan natuurlijk zo zijn dat je baby toch niet wil slapen. Dit wil jij uiteraard wel. Niet alleen om zijn gezondheid, maar ook om je handen even vrij te hebben. Je baby in zijn bedje leggen en laten huilen is geen optie en daar worden jullie allebei niet vrolijker van. Er zijn gelukkig wel wat manieren die je kunt proberen om je kindje te laten slapen. Niet alle tips zullen werken bij jouw baby, maar wie weet zit er een bij om hem tevreden in slaap te laten vallen.

Slaaptips

 • Leg een knuffel bij hem in bed. Wissel deze regelmatig zodat hij er niet op uitgekeken raakt.
 • Zet een rustig muziekje aan. Ook bepaalde achtergrondgeluiden als een tikkende klok, vaatwasser of wasmachine kunnen een slaapverwekkende invloed hebben op je baby.
 • Zorg dat hij in al zijn behoeften is voorzien. Denk hierbij aan eten, knuffelen en een schone luier.
 • Blijf zelf altijd kalm en ontspannen en probeer niet boos te worden als hij niet direct slaapt of even wakker wordt.
 • Creëer een periode van rust voor het slapen gaan.
 • Een warme douche of bad werkt slaapverwekkend en ontspannend.
 • Je baby heeft behoefte aan regelmaat. Leg hem op gezette tijden in
 • bed en bouw een ritueel om het slapen. Je baby weet dan wat er van hem verwacht wordt.
 • Zing zachtjes slaapliedjes.
 • Zorg voor de juiste temperatuur in zijn kamer.
 • Wikkel je baby in doeken. Dit kan een gevoel van veiligheid geven.
 • Ga met de kinderwagen een stukje wandelen.
 • Zet je baby in een autozitje en ga een stukje rijden.
 • Geef een ontspannende babymassage.
 • Geef je baby een fopspeen, tuttel of sabbellapje.
vaccineren kind

Vaccinaties voor je kind

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Als het maar gezond is. Die woorden klinken je vast bekend in de oren. De rest doet er eigenlijk niet toe, beseffen we ineens als aanstaande ouder. Gezondheid is het enige dat telt. Daarom is het ook zo fijn dat er vaccins zijn die dat prille leven beschermen tegen ziekten.

Bescherming zonder kosten

Kinderen in Nederland kunnen zonder kosten deelnemen aan het Rijks- vaccinatieprogramma. Ze krijgen dan inentingen (vaccinaties) tegen ge- vaarlijke (infectie)ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio (DKTP), bof, mazelen, rodehond (BMR), meningokokken C-ziekte (MenC), Hib-ziekte (veroorzaakt door Haemophilus infl uenzae type b), hepatitis B (HepB), pneumokokkenziekte (Pneu) en baarmoederhalskanker (veroorzaakt door humaan papillomavirus (HPV)). Meningokokken C-ziekte, Hib-ziek- te, en pneumokokkenziekte veroorzaken bijvoorbeeld hersenvliesont- steking. De inentingen worden gecombineerd met je bezoeken aan het consultatiebureau. Omdat juist jonge baby’s zo kwetsbaar zijn voor deze ziekten worden de inentingen al vroeg gegeven.

Niet leuk, wel veilig

Inenten is niet leuk, dat weten we. De prik is pijnlijk, een kind kan verhoging krijgen, hangerig zijn, minder goed eten, meer huilen of juist meer slapen. Ernstige bijwerkingen, zoals hoge koorts of verkleurde benen, komen echter heel weinig voor. Bijwerkingen verdwijnen meestal snel. Uit onderzoek weten we dat er geen bijwerkingen zijn die blijvende schade aanrichten.

Waarom nog vaccineren?

Kinderziektes steken onherroepelijk de kop op als kinderen onvoldoende worden ingeënt. Zo kwamen in Nederland in de afgelopen jaren epidemieën van mazelen en rodehond voor in groepen (religieus bezwaarden en antroposofen) waar onvoldoende ingeënt was. We weten niet meer dat zelfs een ‘onschuldige’ ziekte als mazelen dodelijk kan afl open. Dat rodehond ernstige afwijkingen kan veroorzaken bij het ongeboren kind en dat zuigelingen kunnen overlijden aan kinkhoest. Gelukkig zijn we dat ook bijna vergeten, want in Nederland kiest rond de 95 procent van de ouders voor inenten. Daardoor zijn onze kinderen in de toekomst beschermd tegen deze ernstige ziekten uit het verleden. In de tabel hiernaast staat het prikschema van het Rijksvaccinatieprogramma.

Prikschema Rijksvaccinatieprogramma naar leeftijd

Binnen 48 uur na de geboorte

Hepatitis B voor een kleine groep kinderen van moeders die drager zijn van het hepatitis B-virus.

6 – 9 weken

DKTP-Hib-HepB- en Pneu

3 maanden

DKTP-Hib-HepB

4 maanden

DKTP-Hib-HepB en Pneu

11 maanden

DKTP-Hib-HepB en Pneu 14 maanden BMR en MenC

4 jaar

DKTP

9 jaar

DTP en BMR

12 jaar

HPV (alleen voor meisjes)

Meer weten? Kijk dan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma of ga met vragen naar het consultatiebureau.

Het consultatiebureau

Naar het consultatiebureau

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

In de eerste vier levensjaren van jouw kindje, word je ongeveer twaalf keer uitgenodigd voor een bezoek aan het consultatiebureau, afhankelijk van de situatie. Standaard zij n er de volgende ‘contactmomenten’:

10-14 dagen: Een huisbezoek voor het bespreken van algemene zaken m.b.t. de zwangerschap, de bevalling en eventuele ziekten en afwijkingen die voorkomen in de familie. Ook de eerste gezondheidscheck van je kindje vindt tijdens dit eerste gesprek plaats.

4 weken: Een bezoek aan de arts op het consultatiebureau. Er wordt gekeken hoe het gaat met de ontwikkeling van je kindje en er wordt weer een algemene gezondheidscheck gedaan.

2 maanden: De verpleegkundige van het consultatiebureau kijkt naar de ontwikkeling van je kind (zowel lichamelijk als emotioneel) en doet een alge- mene gezondheidscheck. Ook vraagt ze of alles loopt zoals je het verwacht had. Inenting DKTP/ Hepatitis B/HIB en pneumococcen (2 vaccinaties).

3 maanden: De arts van het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kindje. Inenting DKTP/ Hepatitis B/HIB (1 vaccinatie).

4 maanden: De verpleegkundige op het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck, volgt de ontwikkeling en geeft adviezen over opvoeding. Inenting DKTP/ Hepatitis B/HIB en pneumococcen (2 vaccinaties).

6 maanden: De arts van het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kind.

7,5 maand: De verpleegkundige op het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck, volgt de ontwikkeling en geeft adviezen over opvoeding.

9 maanden: De arts van het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kind.

11 maanden: De verpleegkundige op het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck, volgt de ontwikkeling en geeft adviezen over opvoeding. Inenting DKTP/ Hepatitis B/HIB en pneumococcen (2 vaccinaties).

14 maanden: De arts van het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kind. Vaccinatie BMR en Meningococcen (2 vaccinaties).

18 maanden: De verpleegkundige op het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck, volgt de ontwikkeling en geeft adviezen over opvoeding.

2 jaar: De arts van het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kind.

3 jaar: Naar de verpleegkundige op het consultatiebureau, een algemene gezondheidscheck en volgen ontwikkeling, adviezen over opvoeding en een ogentest.

3 jaar en 10 maanden: De arts van het consultatiebureau doet een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kind. Ogentest en Vaccinatie DKTP. Dit is het laatste bezoek aan het consulta- tiebureau. In de meeste gemeenten wordt de zorg nu overgedragen aan de schoolarts en verpleegkundige.

gehoortest baby

Hielprik en gehoortest

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Bij de aangifte van de geboorte krij gen alle ouders een informatiefolder mee over de hielprik en gehoorscreening. Lig je nog in het ziekenhuis, dan kan het zij n dat beide onderzoeken daar plaatsvinden, maar vaak wordt ervoor gekozen om de gehoortest te doen als je kindje thuis komt. De hielprik en de gehoortest zij n gratis onderzoeken naar de gezondheid van je baby.

Hielprik

De medewerker prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van je baby en vangt een paar druppels bloed op op een kaartje. Dit bloed wordt later in een laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziekten. Het gaat dan om een ziekte van de schildklier, een ziekte van de bijnier, een vorm van bloedarmoede (sikkelcelziekte), taaislijmziekte (cysticfibrosis) en een aantal stofwisselingsziekten. De meeste van deze ziekten zijn erfelijk en komen niet vaak voor. Hoe eerder deze ziekten worden opgespoord, hoe beter. Dan kan behandeling worden gestart, en kan erg grote schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind worden voorkomen of beperkt.

Gehoortest

De gehoortest is bedoeld om na te gaan of je kindje genoeg hoort om te leren praten. Om goed te leren praten, is het belangrijk dat je kindje verschillende geluiden in verschillende toonhoogten kan verstaan. Leren praten start al vrij snel na de geboorte, met een week of acht expe-rimenteren de meeste baby’s met het maken van geluiden. Je baby luistert naar de geluiden die het hoort en probeert deze dan na te doen.

Tijdens de gehoortest krijgt je kind een klein, zacht dopje in het oor. Beide oren worden apart getest. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Als uit de gehoortest blijkt dat het gehoor aan één of beide oren niet voldoende is, dan wordt de test een week later nog eens gedaan. Slaagt ook deze test niet, dan wordt er vervolgonder- zoek gedaan, uiteraard alleen als jij daar toestemming voor geeft. De meeste kinderen slagen tijdens het vervolgonderzoek alsnog voor de test.

Op de website van het RIVM lees je meer over de hielprik en de gehoortest.

Temperaturen en kruiken

Temperaturen en kruiken

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

In de eerste weken na de geboorte is het belangrijk regelmatig de temperatuur van jouw baby te controleren. De eerste dagen zal de kraamverzorgende dit doen. Ook zal zij je leren hoe jij dit na haar vertrek zelf kunt doen.

 Temperatuur van 36,5°C tot 37,5°C

Een lichaamstemperatuur van 36,5°C tot 37,5°C is normaal voor een pasgeboren baby. Is de temperatuur hoger, dan heeft hij koorts. In het begin is het belangrijk om de temperatuur van jouw kindje te meten, omdat hij zijn eigen temperatuur nog niet kan regelen. Dit moet jij dus in de gaten houden en je moet er ook voor zorgen dat hij het niet te koud of te warm heeft. Als de baby het te koud heeft, kan je hem een kruik geven. Heeft hij het te warm, dan trek je hem wat kleertjes uit.

Temperatuur lager dan 36,4°C

Als de lichaamstemperatuur lager dan 36,4°C is, is het verstandig om even contact op te nemen met je verloskundige. In de meeste gevallen adviseert zij je om twee kruiken in het bedje van jouw baby te leggen. Eén kruik een handbreedte naast de baby en eentje een handbreedte onder de voetjes. Doe jouw kindje ook een muts op. Na een uur moet je de temperatuur nogmaals opmeten. Is de temperatuur hoger (normaal) geworden, haal je de kruiken weer weg. Is zijn lichaamstemperatuurechter gelijk gebleven of zelfs lager geworden, dan moet je direct de verloskundige bellen.

Koude handjes

Alle baby’s hebben koude handjes omdat de bloedsomloop nog niet optimaal werkt in de handjes en voetjes. Dit zegt echter niets over de lichaamstemperatuur van jouw kindje.

Temperatuur van 36,5°C tot 36,9°C

Bij een temperatuur van 36,5°C tot 36,9°C leg je maar één kruik in het bedje, namelijk een handbreedte onder zijn voetjes. Bij een lichaamstemperatuur van 37°C tot 37,5°C hoef je alleen het bedje voor te verwarmen met een kruik. Zodra jouw kindje in bed ligt, haal je de kruik weer weg.

Temperatuur van 37,6°C of hoger

Bij een temperatuur van 37,6°C of hoger moet je allereerst je verloskundige bellen. In de meeste gevallen zal ze je adviseren een dunnere deken in bed te leggen. Als de temperatuur na een uur nog niet is gezakt, moet je opnieuw direct de verloskundige bellen. Er zijn speciale kruiken voor baby’s te koop. Deze voldoen aan wettelijk vastgestelde eisen en zijn van metaal gemaakt. Deze babykruiken hebben een draaidop met een rubberen ring, waardoor er geen water kan lekken.

Een kruik klaarmaken

Lees voor gebruik de instructies van de fabrikant. Zet de lege kruik (zonder draaidop) in de gootsteen en leeg er een koffiekopje koud water in. Vul daarna de rest van de kruik bij met kokend water. Wacht tot er geen luchtbelletjes meer uit de kruik komen en zorg ervoor dat de gehele kruik gevuld is met water. Draai de dop op de kruik en rol voor de zekerheid even over het aanrecht om te zien of er geen water lekt. Hierna wikkel je de kruik in een hydrofiele luier en knoop je deze dicht.

Een kruik in bed leggen

Als je de warme kruik in het bedje legt, moet deze altijd tussen twee lagen dekens of op de dekens liggen. Zo kan jouw baby zich nooit branden aan de warme kruik. Leg de kruik altijd met de dop van de baby af, dus naar het voeteneind van het bedje. Mocht hij wel gaan lekken, dan stroomt het water niet in de richting van je kindje. De kruik moet altijd een handbreedte van de baby af liggen. De eerste kruik leg je altijd naast hem, de tweede kruik kan je onder zijn voetjes leggen. Kruiken met heet water geven ongeveer zes uur warmte af. Daarna moet je de kruik weghalen en opnieuw vullen met heet water.

verzorging baby

Verzorging van de baby

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Hoe je je baby moet verzorgen leer je eigenlijk pas van je kraamhulp. Zij weet alles over babyverzorging en zal je adviseren over bij voorbeeld het knippen van de nageltjes en het verwisselen van luiers. Ook maakt ze je wegwijs met het baden van je kindje en het klaarmaken van kruiken.

Verschonen

Pasgeboren baby’s kun je het beste elke drie tot vier uur verschonen. Het is aan te raden om dit te doen nadat hij zijn voeding heeft gehad. Daarnaast moet je altijd een luier wisselen als je kindje gepoept heeft. Als je dit niet doet kunnen zijn billetjes snel rood worden en gaan irriteren. Maak de geslachtsdelen altijd van voor naar achter schoon; zo voorkom je dat bacteriën uit de ontlasting in de plasbuis terecht komen en vermijd je infecties.

Wassen

Kleed eerst het onderlichaam van jouw kindje uit zodat je de temperatuur van het water kunt opnemen zonder dat de baby te veel afkoelt. Bij een lichaamstemperatuur boven de 36,5°C kun je de baby in bad doen. Zorg dat de temperatuur van de ruimte waar je de baby in bad doet rond de 20°C a 22°C ligt en het niet tocht. De ideale watertemperatuur is 38°C. Controleer de watertemperatuur altijd eerst met de elleboog en badthermometer, ook als je een thermostaatkraan hebt. Vindt jouw pasgeboren baby het niet fijn om verzorgd te worden? Je hoeft hem niet elke dag in bad te doen. Met een washandje of een nat watje kan je ook het hoofdje schoonmaken, evenals zijn handjes, onder zijn oksels, de schaamdelen en tussen de billen.

Oogjes

Verzorg de oogjes tijdens het baden met een schone washand en schoon water zonder toevoeging van olie of zeep. Veel baby’s hebben soms wat gelige afscheiding bij hun ogen. Uit voorzorg kan je dit wegvegen met een watje of gaasje, wat je natmaakt met gekookt water (wel eerst laten afkoelen!). Je moet altijd vanaf de buitenkant van het oogje vegen, in de richting van de neus. Maak nooit allebei de oogjes tegelijk schoon. Zo voorkom je besmetting van het ene naar het andere oogje.

Oortjes

Houd de buitenkant van de oortjes goed schoon met een vochtig gaasje of watje. Enig oorsmeer is niet ernstig en kan je gewoon laten zitten. Je mag het nooit schoonmaken met een wattenstaafje omdat je het oorsmeer dan naar binnen duwt. Het komt er vanzelf uit.

Neusje

Het neusje mag je alleen van de buitenkant schoonmaken door een gaasje of watje te gebruiken. Een schoon, papieren wegwerpzakdoekje mag ook. Maak de binnenkant van het neusje nooit schoon, omdat je het vuil dan alleen maar dieper zijn neusje in drukt.

Nageltjes

De nagels van jouw pasgeboren kindje groeien erg snel. Wanneer ze zo lang zijn dat de baby zichzelf ermee kan verwonden of krabben, vraag dan de kraamverzorgende je te helpen. Gebruik de eerste zes weken alleen een kartonnen nagelvijltje om de nagels kort te vijlen.

Haar

Babyhaar is zacht en teer, dus gebruik een zachte borstel. Hiermee borstel je voorzichtig in de haarrichting zonder hard te duwen. Niet alleen komt het haar zo mooi in model, je stimuleert ook de bloedcirculatie van de hoofdhuid. Een kam is voor baby’s niet geschikt. Dit voelt hard aan, vooral op de fontanel. Ook kunnen de tanden van een kam krasjes veroorzaken op de kwetsbare babyhuid.

Naveltje

Direct na de bevalling wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft een stompje over, wat daarvoor al met een navelklem is afgebonden. Dit stompje droogt langzaam in, zal zwart worden en laat na ongeveer zeven dagen vanzelf los. In het geval van een ontsteking kan het zijn dat het navelstompje op verzoek van de verloskundige behandeld moet worden.

Aankleden

Trek de baby na een badje altijd eerst een rompertje aan. Daarna trek je de luier en de rest van de kleertjes aan. Kies kleding die bij het jaargetijde en de temperatuur past.

Wegen

Wegen gebeurt meestal eens per dag vóór de baby in bad gaat. Baby’s verliezen in de eerste dagen wat gewicht omdat ze tijd nodig hebben om hun voedingsritme op te pakken. Ook de grote overgang van de baarmoeder naar de ‘grote wereld’ kost veel energie. Wanneer de baby meer dan 7% van zijn gewicht verliest zal de kraamverzorgende contact opnemen met de verloskundige. Er wordt dan gekeken of er extra voeding nodig is. Rond de tiende dag zal jouw kindje weer op zijn geboortegewicht zitten.

kwetsbare babyhuid

De kwetsbare babyhuid

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Dit maakt de huid het meest kwetsbare orgaan. De huid van baby’s is nog niet helemaal volgroeid en daardoor is deze nog gevoeliger dan de huid van een volwassene.

De beschermende huidlaag die volwassenen hebben is bij baby’s pas tegen het vierde levensjaar volgroeid. Daarom is de babyhuid nog kwetsbaar. Bijna alle luierdragende kinderen hebben dan ook wel eens last van een ontsteking van de huid in het luiergebied, oftewel luieruitslag. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar je baby kan er wel flink last van hebben en veel huilen.

Baby’s en luieruitslag

Urine en ontlasting maken de huid week. Hierdoor kan de huid makkelijk beschadigd raken. Ook kunnen irriterende stoffen makkelijker in de huid doordringen. Wrijving door de luier kan deze irritatie erger maken. Luieruitslag begint met een lichte rode verkleuring van de huid in de luierstreek. Soms is de huid bedekt met open, vochtige plekken, die lijken op schaafwondjes. Ook verschijnen er vaak kleine blaasjes op de billetjes en in de liezen. Baby’s zijn extra gevoelig voor luieruitslag tijdens het krijgen van tanden, het overgaan van borstvoeding op fles- voeding of wanneer ze vast voedsel beginnen te eten.

Voorkomen van luieruitslag

Gelukkig kun je iets doen tegen een ruwe, schrale of geprikkelde huid. Zorg ervoor dat de babyhuid zo droog mogelijk blijft. Controleer de luier zoveel mogelijk en verschoon uw baby zodra de luier nat of vies is. Bij hele jonge kinderen kan dit elk uur nodig zijn. Verder is het noodzakelijk om de baby te verschonen voordat hij gaat slapen. Gebruik luiers die ademen om luieruitslag te helpen voorkomen. Bovendien is het belangrijk om luiers te kiezen die passen bij de leeftijd van je baby. Luiers zijn namelijk speciaal voor verschillende leeftijdsfases ontworpen.

Tip

Billendoekjes worden door veel ouders gebruikt bij het verschonen van hun baby, maar deze zijn niet altijd goed voor de tere babyhuid. Kies daarom in ieder geval voor een variant die geschikt is voor de gevoelige huid. Het beste is echter om je baby te wassen met warm water en eventueel babyzeep.
geestelijke ontwikkeling baby

Geestelijke ontwikkeling

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

De geestelijke ontwikkeling van je kind komt al in de eerste weken van zijn leven tot uiting. In die eerste levensfase kun je het vooral herkennen aan zijn mimiek. Als je in het gezichtsveld van je baby komt, is de aandacht die hij hier op vestigt in het begin maar heel kort. Hoe ouder hij wordt, hoe aandachtiger hij je gaat aankijken. Na een paar weken gaat hij ook naar je lachen; eerst vluchtig en vervolgens steeds uitgebreider.

Drie maanden

Na drie maanden kan je kindje van links naar rechts kijken en volgt hij zonder problemen voorwerpen of mensen in zijn directe omgeving. Hij bestudeert nu ook heel aandachtig zijn handen en begint geluidjes te maken tegen mensen die hij herkent.

Vier tot zes maanden

Als je kindje tussen de vier en zes maanden oud is, gaat hij steeds doelbewustere bewegingen maken om een reactie uit te lokken. Hij leert nu langzaam oorzaak en gevolg. Als hij tegen een speeltje slaat, maakt het lawaai of rolt het weg. Dat onthoudt hij en dat verklaart waarom hij dit soort dingen steeds vaker gaat doen. Nu je kindje wat ouder wordt gaat hij zich ook realiseren dat dingen en personen weer terug kunnen komen. Eerder was het zo dat wanneer hij iets niet meer zag, het ook niet meer in zijn gedachten zat.

Tien maanden

Als je kindje rond de tien maanden oud is, kan hij ook voorwerpen zoeken die hij onder een dekentje of iets dergelijks heeft zien verstoppen. Met deze ontwikkeling komt het inzicht dat spullen niet meteen weg zijn als je ze niet meer ziet. Het keerpunt hiervan is dat je kindje kan gaan huilen als jij als ouder niet meer in het zicht bent. Voor hun eerste half jaar maakt dit ze nog niet uit. Wanneer je kindje tien maanden oud is, is er nog een andere mijlpaal: hij kan simpele imitatiespelletjes doen. Bijvoorbeeld in zijn handen klappen of zwaaien.

Taalontwikkeling

Langzaam begint je kind ook te brabbelen. De woorden zijn nog niet verstaanbaar. Tijdens het spelen gaat hij ook steeds meer brabbelen. Vanaf dat moment gaat de taalontwikkeling snel vooruit. Je kunt dit stimuleren door in plaatjesboeken steeds de dingen te benoemen. Zo leert je kind dat een naam bij een bepaald onderwerp hoort. Als hij het probeert na te zeggen, prijs hem dan en zeg het hem nog eens voor.

baby maandkalender

Baby maandkalender

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

De eerste jaren van zijn leven maakt je kindje veel ontwikkelingen door. Ten eerste groeit hij enorm en bovendien leert hij zitten, kruipen, lopen, praten en uiten van gevoelens. Sommige ontwikkelingen gaan heel snel, andere ontwikkelingen hebben meer tijd nodig.

Het verloop van de ontwikkeling van je kind is deels van jou als ouder afhankelijk. Als jij je kind stimuleert en motiveert zich te ontwikkelen, zal hij dat sneller doen dan wanneer die stimulatie ontbreekt. Aan de andere kant is het bij kinderen ook een aangeboren drang om vooruit te komen.

Soms ontstaat een achterstand in de ontwikkeling wanneer prikkels niet voldoende aanwezig zijn. Dit hoeft niet altijd van buitenaf te komen. Als je kind bijvoorbeeld problemen heeft met zijn oren, kan hij op een later moment een achterstand met zijn taal-spraakontwikkeling krijgen. Wanneer er ergens in zijn ontwikkeling een achterstand ontstaat, is het heel goed mogelijk deze weer in te lopen.

Je kind leert zichzelf verschillende vaardigheden aan. Het is niet zo dat dit vanzelf gaat, er gaat veel oefening aan vooraf. Bovendien moet je kind ook op neurologisch gebied klaar zijn om een nieuwe vaardigheid toe te passen. De voorbereidingen van je kind kun je niet altijd goed waarnemen, waardoor het voor jou als ouder soms lijkt alsof hij plotseling iets nieuws kan.

Pas geboren

Als je baby pas geboren is, zijn er een aantal reflexen die hij vanaf de geboorte heeft. Na een half jaar zal er niet veel meer van deze reflexen over zijn. Wanneer dit wel zo is, kan dat duiden op neurologische afwijkingen en is het raadzaam de arts hierop te attenderen.

Hoofd

Direct na de geboorte is het hoofdje van je kind nog gevormd naar de ligging in het geboortekanaal. Dit zie je meestal de volgende dag al niet meer. Al na een paar weken worden de wanden van zijn hoofdje steviger. De botten van het schedel zijn nog niet aan elkaar gegroeid. In het midden van het hoofdje voel je een plek waar geen bot zit: de fontanel. De fontanel is heel sterk en de hersenen van je baby worden hierdoor ook goed beschermd.

Gehoor

Al voor de geboorte is het gehoor van je kindje volledig ontwikkeld. In je buik hoorde hij al geluiden. Niet alleen van buitenaf, maar ook alles wat er in jouw lichaam gebeurde. Hij herkent dan ook al jouw stem, wat geruststellend is wanneer hij eenmaal is geboren. Dit verklaart ook waarom een kindje altijd rustig wordt van zijn moeder.

Ogen

Al vanaf de geboorte kan je kindje kleuren onderscheiden. Tot ongeveer dertig centimeter van hem af ziet hij scherp. Het kan zijn dat hij na een paar dagen gele korstjes krijgt in zijn ogen. Meestal komt dit door een verstopt traanbuisje. Als het niet heel erg is kun je het schoonmaken met uitgekookt water. In ergere gevallen is het verstandig om de huisarts er even naar te laten kijken.

Mond

Wanneer je kindje een half jaar oud is, is de kans aanwezig dat de eerste tandjes doorkomen. Sommige baby’s hebben al vanaf hun geboorte een aantal tandjes. Let er ook op of je baby spruw heeft. Dit is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Je kunt het herkennen aan witte puntjes in de mond.

Motoriek

In het eerste levensjaar van je baby gebeurt er heel veel. Als hij pas geboren is, kan hij bijna niets. Een jaar later kan hij lopen en met speelgoed gooien. De reflexen die bij je baby gecontroleerd worden, moeten na een half jaar verdwenen zijn. Elke week leert je kindje bij en krijgt hij meer vaardigheden onder de knie.

4 weken

Als je kindje vier weken is, kan hij enkele momenten zijn hoofdje in balans houden. Als hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofdje oprichten. Als je kindje op zijn rug ligt en je trekt hem aan zijn armpjes omhoog, dan valt zijn hoofdje nog naar achteren.

8 weken

Inmiddels kan je kindje zijn hoofdje nog beter in balans houden, al wankelt hij nog wel regelmatig. Als hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofdje in een hoek van 75 graden houden. Wanneer je je baby nu aan zijn armpjes optrekt, kan hij zijn hoofdje al een beetje mee bewegen.

16 weken

Vanaf nu kan je kindje zijn hoofdje goed in balans houden. Als hij op zijn buik ligt, houdt hij zijn hoofdje in een hoek van negentig graden. Bij het optrekken aan zijn armpjes neemt hij zijn hoofdje nu goed mee. Je kindje kan nu bovendien onderscheiden van welke kant er geluid komt en draait zijn hoofd in die richting. Je kindje begint zichzelf ook steeds meer te ontdekken en speelt met zijn handjes. Hij kan ook al een korte tijd een rammelaar of ander speeltje vasthouden. Als je een voorwerp voor hem houdt, zal hij er naar grijpen. Hij is echter nog te klein om altijd het voorwerp aan te pakken, de kans is dus groot dat hij misgrijpt.

20 weken

Je kindje kan zich steeds beter focussen en grijpt zelf doelbewust naar voorwerpen. Hij wordt steeds nieuwsgieriger en besteedt steeds langer aandacht aan de dingen om hem heen.

24 weken

Als je baby op zijn buik ligt kan hij met zijn handjes steunen en strekt hij daarbij zijn armpjes uit. Af en toe komen zijn borst en buik daarbij los van de grond. Behalve zijn handen heeft hij inmiddels ook zijn voeten ontdekt en die grijpt hij dan ook regelmatig vast. Je kindje kan nu ook van zijn buik naar zijn rug rollen en blijven staan als hij daarbij ondersteund wordt.

28 weken

In dit stadium van de ontwikkeling van je kindje kan hij zelfstandig zitten. Dit duurt maar kort en lukt alleen wanneer hij zijn handjes uitstrekt als steun. Hij kan wel voorwerpen van je over pakken zonder dat dit hem moeite kost of dat hij misgrijpt. Zijn evenwicht is ook beter in orde, hij grijpt nu met één hand naar voren en niet meer met allebei.

36 weken

Je kindje kan nu een paar minuten achter elkaar zitten zonder dat hij hierbij steun nodig heeft. Hij probeert nu ook te kruipen en beweegt daarom in zittende beweging naar achteren. Ook kan hij nu kleinere voorwerpen oprapen, maar hij gebruikt hiervoor nog zijn hele hand en niet alleen zijn vingers.

40 weken

Van zitten gaat je kindje nu over tot staan. Hij trekt zichzelf op tot hij overeind staat. Ook kan hij nu zelf gaan zitten. Zowel vanuit staande positie als uit liggende positie. Als hij zit, heeft hij zijn beentjes gestrekt en op deze manier kan hij langere tijd blijven zitten.

48 weken

Inmiddels kan je kindje met steun lopen. Houd jij hem aan zijn handjes vast, dan gaat hij zelf lopen. Als hij moe is laat hij zich gewoon weer in zithouding zakken. Ook kan hij zelfstandig lopen door zich aan de tafel, box of een ander voorwerp vast te houden. Als je kindje zestien maanden is kan hij helemaal zelfstandig lopen.

 

huidhonger baby

Huidhonger

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby

Pasgeboren baby’s hebben behoefte aan lichaamscontact. Dit heet huidhonger. Midden jaren ’80 bleek dat al in een Amerikaans ziekenhuis: couveusebaby’s die niet werden aangeraakt, bleven sterk achter in groei. Baby’s van wie elke nacht de rug werd gestreeld, groeiden normaal.

Continuïteitstheorie

Wel eens van de continuïteitstheorie gehoord? In de baarmoeder worden baby’s continu aangeraakt en gewiegd. Ze zijn 24 uur per dag in contact met het lichaam van hun moeder. Ze hebben geen honger, geen pijn, het is een veilige plek. En dan is daar de geboorte en wordt het warme holletje verruild voor een onmetelijk grote wereld waarin het kind veelal alleen slaapt, alleen in de box ligt, alleen in een wipstoel zit en alleen in een kinderwagen ligt. Wat je noemt een overgang.

De continuïteitstheorie stelt: ga door met dat wiegen, aanraken en strelen. Draag je baby, laat hem met jou meedeinen. Na een maand of negen geeft je kind zelf aan dat hij de wijde wereld in wil en kruipt hij (letterlijk) van jou vandaan.

Tien uur

Negen maanden meedeinen met mama…Na negen maanden zwangerschap en een bevalling denk je daar als mama heel anders over. Je lijf is wel toe aan een beetje rust. Uit Nederlands onderzoek blijkt echter dat Nederlandse baby’s te weinig lichaamscontact hebben. Nieuwe onderzoekstechnieken als hersenscans en het meten van het stresshormoon cortisol, tonen aan hoe belangrijk lichaamscontact is voor de ontwikkeling van baby’s.

Het oxytocine-moment

Waarom voelt een positieve aanraking nu zo goed? Bij een prettige aanraking komt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine vrij. Oxytocine zorgt ervoor dat we banden met anderen aangaan. Het komt in grote concentraties voor in het brein van moeders tijdens en na de bevalling en zorgt ervoor dat ze hun baby zo ongeveer continu willen vasthouden en verzorgen.