was successfully added to your cart.

Kosten van je baby

inrichting babykamer

Prada, budget of ertussenin?

By | Baby, Kind, Kosten van je baby, Kosten van je kind

Je kind verdient het allerbeste. Of dit betekent dat je dan ook altijd duurder uit bent is maar de vraag. Het maakt een budget of een designerbaby niets uit hoeveel geld er aan hem is uitgegeven. Goed gevoed in een lekker warm bedje, zachte kleertjes en ouders die zielsveel van hem houden is voor zo’n kleintje eigenlijk het enige dat telt.

Natuurlijk is de verleiding om al die lieve en mooie spulletjes te kopen groot. Voor je het weet wordt er meer uitgegeven dan gepland. Naast alle onvermijdelijke kosten, die een zwangerschap en bevalling met zich meebrengen, valt er gelukkig genoeg te besparen! Met de volgende suggesties maak je een goede start.

Baby- en kinderspullen aanschaffen

Gezinnen zijn lang niet zo groot als vroeger en de trends volgen elkaar snel op. Grote kans dat jouw droomkamer gewoon veel goedkoper te vinden is op virtuele marktplaatsen. Gebruik slimme trefwoorden en zoek bijvoorbeeld op merknamen. Je zult versteld staan van het aanbod! Vraag doorgewinterde ouders wat je beter wel of juist niet moet kopen. Zo heb je minder snel een miskoop.

Iedereen mag het horen!

Laat vooral ook op feestjes en verjaardagen weten wát je zoekt. Niet iedereen durft de aanstaande ouders tweedehands spulletjes aan te bieden. “Ze willen vast alles nieuw” is nog iets dat vaak gedacht wordt. Doe daar je voordeel mee!

Minder inkomen

Veel ouders kiezen voor minder werken en moeten wennen aan lagere inkomsten. Dat kan een valkuil zijn. Vraag je bij iedere aankoop daarom af of je het echt nodig hebt of anders misschien kunt lenen, huren of tweedehands kunt aanschaffen. Op die manier ga je bewuster om met geld.

Autostoeltjes

Het kopen van een tweedehands autostoeltje heeft zo zijn risico’s en is daarom niet aan te raden. Je weet niet altijd wat er mee is gebeurd en het is soms ook te oud om aan de huidige veiligheidseisen te voldoen. Helaas zijn er nieuwe autostoeltjes te koop die wel voldoen aan de wettelijke eisen maar in testen lager of slechter scoren dan andere soorten. Op internet is de ANWB-autostoeltjestest te vinden om diverse modellen en merken met elkaar te vergelijken. Dure stoeltjes zijn niet altijd de beste zo blijkt. Het is slim om het stoeltje voor de aankoop te passen in de auto’s waar het stoeltje ingezet wordt.

Kinderwagens

Collega-ouders zijn vaak het beste op de hoogte als het gaat om ervaringen met kinderwagens in de praktijk. Ook hierbij is het handig om vóór aankoop te kijken of de wagen handig in de auto past. Andere aandachtspunten kunnen onderhoud van de bekledig en kosten van de accessoires zijn. Vooraf oriënteren is raadzaam. Je voorkomt dat je een wagenpark opbouwt.

Hapjes en prakjes

Als een kind aan de eerste hapjes moet wennen kan een potje handig zijn. Bijvoorbeeld als je de deur uit gaat of bij een kruidige maaltijd. Het is vrij duur om alleen kant-en-klare voeding te kopen. Soms treedt er gewenning op en wil je kind alleen nog maar uit potjes eten. Overweeg de aanschaf van een staafmixer, die kosten zul je er snel uit hebben als je het eten regelmatig zelf maakt.

Fopspenen

Een kind van twee jaar heeft natuurlijk al lang geen zuigbehoefte meer. Fopspenen raken ze kwijt of worden soms kapot gebeten. Wen op tijd het gebruik van spenen af en je bespaart niet alleen de frustratie, maar ook het feit dat je ze vaak moet kopen.

Luiers

Voor- en tegenstanders zul je vast tegenkomen als het gaat om papieren of wasbare luiers. Dat is nog wel eens een punt van discussie. Het is niet eenvoudig om ze precies te vergelijken. Dit komt omdat beide typen luiers verschillend het milieu belasten, dit is afhankelijk van hoe vaak je ver- schoont, de wastemperatuur en de wijze van drogen. Kosten en milieubelasting ontlopen elkaar niet veel. Een aanzienlijke besparing is te realiseren als wasbare luiers door een tweede kind worden gebruikt. Ouders maken de keuze ook op basis van gemak en comfort.

Handige Links

www.watkostenluiers.nl
www.milieucentraal.nl
www.voedingscentrum.nl/ nl/mijn-kind-en-ik

Bezoek www.euromaatjes.nl voor meer slimme tips en informatie.
Met dank aan Natalie Peschier.

svb

Kinderbijslag

By | Baby, Kosten van je baby

Als je een baby krijgt, verandert er heel wat. Ook in je financiële situatie. Denk alleen al aan de dagelijkse kosten voor luiers, kleertjes en voeding. In Nederland is het zo geregeld dat je hiervoor van de overheid een bijdrage ontvangt: de kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt de kinderbijslag, ook voor jou. En dat gaat eigenlijk vanzelf.

De SVB krijgt automatisch bericht

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft recht op kinderbijslag. Voor het aanvragen daarvan hoef je zelf niet veel te doen. Want zodra een pasgeboren kind op het gemeentehuis is aangegeven, krijgt de SVB hiervan automatisch bericht. Wij sturen dan de informatie toe waarmee jij online kinderbijslag kunt aanvragen.

Je ontvangt elk kwartaal een vast bedrag

Je ontvangt van de SVB vier keer per jaar kinderbijslag, aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober). Bij je eerste kind gaat het om zo’n € 190,- netto per kwartaal. Hierover betaal je dus geen belasting. Als je een tweede kind krijgt, hoef je helemaal geen formulier meer in te vullen. Je ontvangt van ons dan een brief met het nieuwe bedrag. Het geld krijg je gewoon op je rekening bijgeschreven. Net zoals je gewend was.

We houden elkaar op de hoogte

Als er iets verandert in de kinderbijslag, hoor je dat snel. De SVB informeert je hierover per brief. Verandert er iets in jouw situatie, geef dit dan ook tijdig aan ons door. Zo zorgen we ervoor dat de kinderbijslag goed geregeld blijft.

Over de SVB

De SVB voert diverse sociale regelingen uit in opdracht van de overheid. Naast de kinderbijslag zijn we verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het AOW-pensioen en de nabestaandenuitkering Anw. Een op de vier Nederlanders is klant van de SVB.

kosten baby

Wat kost mijn kind?

By | Baby, Kind, Kosten van je baby, Kosten van je kind

Een kind op komst is een grote verandering in iemands leven, zeker wanneer het de eerste is. Het gezin wordt groter en gezelliger, maar er komen ook taken en kosten bij. Aan de andere kant zijn er extra inkomsten en mogelijkheden voor verlof. In de Geldwijzer Kinderen & Scholieren (e-book) van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, komen al deze onderwerpen aan bod.

Waar blijft mijn geld?

Waar blijft toch ons geld?´, verzuchten ouders wel eens. Veel jonge ouders denken dat het financieel allemaal wel goed zal komen als er een kindje komt. Ze komen goed rond van hun twee salarissen, dus met een kindje erbij zal dat ook wel zo zijn, toch? Dit valt voor veel van hen tegen door enerzijds natuurlijk de kosten van een kind. Maar ook doordat een of beide ouders minder zijn gaan werken. Als je gewend bent te leven van twee voltijds salarissen, is het vaak moeilijk om met de lagere inkomsten en hogere uitgaven om te gaan. Daarom is het zinvol om je financieel goed voor te bereiden op de komst van je kind. Bijvoorbeeld door het maken van een begroting. Op www.nibud.nl kun je lezen hoe je dat kunt doen.

Hoeveel kost een kind dan ongeveer?

Kinderen kosten geld. Denk aan de kosten van luiers, kleding, voeding en speelgoed. Maar ook de kosten van de inrichting van de kinderkamer, een extra vakantieganger en kinderopvang. Ook betekent meer thuis zijn, hogere energielasten. Het CBS heeft berekend dat een kind gemiddeld 17% van het netto inkomen kost. Verdient u dus bijvoorbeeld € 1700 netto per maand dan moet u rekenen dat uw kind 17% van € 1700 = € 289 per maand zal kosten. Dit zijn natuurlijk gemiddelden, maar het geeft een idee. Om je hierop voor te bereiden, zou je voor de komst van het eerste kind al eens kunnen proberen of je per maand die € 289 zou kunnen sparen. Dan voel je alvast wat het betekent als het kind er is en leg je meteen een mooi buffertje aan!

Eerste kosten

Er zijn een aantal kosten die gemaakt moeten worden voordat het kind er is. Hieronder de bedragen van een aantal basispakketten. Hierbij is uitgegaan van wat voor de meeste gezinnen minimaal nodig is. De prijzen zijn gemiddelden. We houden hier geen rekening met de mogelijkheid van tweedehands artikelen, maar zijn uitgegaan van de prijzen in een gemiddelde winkel.

Babykamer basispakket:
Wieg of ledikant, beddengoed, aankleedkussen € 268

Kleding basispakket:
Luierpakjes, truitjes, broekjes, boxpakjes,
jasje, badcape, sokjes                                               € 108

Verzorging basispakket:
Badje, luieremmer, luiers, washandjes,
flessenwarmer, verzorgingsartikelen                   € 145

Overig basis:
Box, buggy, kinderstoel                                           € 250
Autozitje, combiwagen                                            € 500
                                                                       Totaal:  € 1271

Wie betaalt de bevalling?

Thuis bevallen wordt door het basispakket van uw zorgverzekeraar volledig betaald. De kosten van een (poliklinische) bevalling in het ziekenhuis worden alleen vergoed als de arts daarvoor een medische indicatie heeft afgegeven. Als die er niet is, worden alleen de gewone verloskundige kosten vergoed. De overige kosten zoals het gebruik van de verloskamer moet je dan zelf betalen. Voor sommige van deze kosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten.

Na de geboorte heb je recht op kraamzorg bij je thuis door een erkend kraamcentrum. Het kraamcentrum bepaalt voor hoeveel uren en dagen. De eigen bijdrage voor deze thuiskraamzorg is iets meer dan € 4 per uur. Hiervoor kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Verdiep je dus goed in je zorgverzekering om te zien wat er wel en niet in je verzekering is opgenomen. Helemaal als je aan het eind van het jaar de mogelijkheid hebt om van verzekering te veranderen.

Verdeling werk en privé

Als er een baby op komst is, betekent dat vaak dat je met je partner gaat kijken hoe je het samen regelt qua werk en zorg. Hoeveel dagen gaat ieder werken? Is er kinderopvang nodig? Of kun je het samen met je partner regelen? Om te beslissen wie er welke dagen thuis blijft, is het ook nuttig om te kijken wat dat betekent voor je inkomen.

Het lijkt misschien logisch dat je het minst aan inkomsten verliest als degene met het laagste inkomen minder gaat werken. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Het kan namelijk ook dat je door net wat minder te werken in een andere belastingschijf valt. Dat levert dan weer ‘belastingvoordeel’ op! Daarnaast is het vanwege heffingskortingen voordeliger als beide partners werken, bijvoorbeeld allebei 20 uur in plaats van 1 partner thuis en 1 partner die 40 uur werkt. Vanuit de overheid wordt gestimuleerd dat beide partners met kinderen aan het werk zijn. Dan hoef je tussen de € 1000 en € 2100 minder belasting te betalen, afhankelijk van de hoogte van je inkomen.

Tegemoetkomingen van de overheid

Je uitgaven gaan behoorlijk omhoog als je kinderen krijgt. Gelukkig zijn er ook verschillende tegemoetkomingen van de overheid waar je (mogelijk) recht op hebt als je kinderen krijgt.

Kinderbijslag
Iedereen die in Nederland woont of in loondienst is, heeft (onder voorwaarden) recht op kinderbijslag. Het is niet afhankelijk van het inkomen dat je hebt. De kinderbijslag hoef je maar één keer aan te vragen, en wordt vanaf dat moment ieder kwartaal uitgekeerd totdat het kind 16 jaar is. Als je je kind na de geboorte hebt aangegeven op het gemeentehuis, stuurt de Sociale Verzekeringsbank u automatisch het aanvraagformulier toe. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van het kind.. Als je eenmaal kinderbijslag voor je eerste kind krijgt, wordt het totaalbedrag bij een volgend kind automatisch verhoogd.

Kinderopvangtoeslag
Het Nibud merkt dat ouders vaak schrikken van de kosten van kinderopvang. Een maand kinderopvang kan bij 3 dagen per week makkelijk zo’n € 1300 kosten. Maar gelukkig heb je bijna altijd recht op kinderopvangtoeslag, een bijdrage van de overheid in de kosten van de kinderopvang. Dat kan betekenen dat je van die € 1300 nog niet eens de helft zelf hoeft te betalen!

De kinderopvangtoeslag is een inkomensafhankelijke regeling. Dus hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag. Ook niet-werkenden kunnen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit geldt als je een (re-) integratietraject volgt, als nieuwkomer een inburgeringscursus volgt of als je student bent bij een door de overheid gefinancierde onderwijsinstelling. Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als jij en je partner allebei werken. Er is een maximum uurtarief waarover je de toeslag ontvangt. Dit maximumtarief verschilt voor dagopvang bij een kindercentrum, naschoolse opvang en gastouderopvang. Is het uurtarief van je kinderdagverblijf hoger, dan zul je het meerdere volledig zelf moeten betalen. Vraag de toeslag direct aan via www.toeslagen.nl als je weet wanneer je kind voor het eerst naar de opvang zal gaan. Doe dit in ieder geval binnen 3 maanden na de start, want je krijgt maximaal 3 maanden met terugwerkende kracht terugbetaald.

Kindgebonden budget
Ieder gezin met kinderen jonger dan 18 jaar kan in aanmerking komen voor het kindgebonden budget: een inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van kinderen. De hoogte van het kindgebonden budget hangt af van het verzamelinkomen van jou en je partner. Is het totale verzamelinkomen lager dan circa € 20.000, dan krijg je het maximale bedrag uitgekeerd. Hoe hoger je inkomen, hoe minder kindgebonden budget je krijgt. Dit is wel weer afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt. Lees meer over de toeslagen waar je recht op kunt hebben op www.nibud.nl of bereken het bedrag op www.berekenuwrecht.nl.

In 4 stappen weer grip op je geld na de komst van de baby

Een grote verandering in je leven heeft bijna altijd ook financiële gevolgen. Een nieuw huis, een nieuwe baan of.. de komst van een kind! Je hoofd staat de eerste tijd waarschijnlijk helemaal niet naar geldzaken, maar op een bepaald moment zal de behoefte wel weer komen grip op je geld te hebben. De vier stappen ‘Grip op geld’ van het Nibud kunnen daar bij helpen.

Stap 1: Breng je administratie op orde.

Als je al je papieren makkelijk kunt vinden, heb je sneller overzicht. Kijk goed naar de nieuwe papieren die je hebt sinds de geboorte van je kind. Aanmeldformulieren van de kinderopvang, papieren van de belastingdienst over de kinderopvangtoeslag, post van de Sociale Verzekeringsbank in verband met de kinderbijslag, het overzicht van de zorgverzekeraar waar je kind bij is ingeschreven. Zoek alles bij elkaar en bewaar het in een map, zodat je alles snel kunt terugvinden.

Stap 2: Maak een overzicht

Wat zijn je nieuwe inkomsten, en wat zijn je nieuwe vaste lasten en uitgaven? Met een kind heb je weer andere uitgaven dan zonder kin- deren. Je zult waarschijnlijk minder naar restaurants of feestjes gaan, maar er gaat juist weer geld naar luiers en kinderkleren. Door een begroting te maken (een overzicht van uw inkomsten en uitgaven) weet je meteen hoe het ervoor staat. Maak een begroting op papier, op je computer of met behulp van het gratis Persoonlijk Budgetadvies van het Nibud. Je ziet direct of je inkomsten en uitgaven in balans zijn.

Stap 3: Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Je hebt nu een overzicht van je inkomsten en uitgaven en kunt zien of je een tekort hebt per maand of dat je geld overhoudt. Kijk sowieso op www.berekenuwrecht.nl of je recht hebt op (gemeentelijke) toeslagen, maar kijk ook of je eventueel nog ergens op kunt en wilt besparen. Houd je geld over? Kijk dan of je buffer groot genoeg is om onvoorziene uitgaven op te kunnen vangen. Kijk daarvoor op www.nibud.nl/bufferberekenaar.

Stap 4: Keuzes maken

Je weet nu precies hoe het zit met je geldzaken en kunt dus keuzes gaan maken over je uitgaven. Ook kun je er misschien kiezen voor een andere verdeling qua werk zodat je meer inkomsten creëert.

Sparen voor (de studie van) je kind?

Veel ouders (of grootouders) openen bij de geboorte van hun kind een spaarrekening. Bijvoorbeeld voor een studie, rijlessen of voor de 18de verjaardag. Een mooi cadeau voor je kind, maar denk wel aan je eigen portemonnee. Leg je bijvoorbeeld niet voor een te hoog bedrag per maand vast. Denk er überhaupt over na of je het geld vast wil zetten tot een bepaald moment of dat je de mogelijkheid wilt hebben om er geld af te halen. Door omstandig- heden wil je de rekening of je spaarverplichting misschien wel tussentijds beëindigen. Bijvoorbeeld bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden.

Let op

Het vermogen dat je voor je kind spaart, wordt bij je eigen vermogen geteld als het om belasting gaat. Heb je meer dan € 21.139 (2015) vermogen (of het dubbele als je een partner hebt), dan betaal je daar belasting over. Tel bij je vermogen dus het spaargeld van je kind(eren) mee.

Hoe leer ik mijn kind met geld omgaan?

Een belangrijk onderdeel van de opvoeding, is de financiële opvoeding. Die begint indirect al zodra je kind er is, maar het ‘echte’ opvoeden begint vanaf een jaar of 5/6. Wel zul je zien dat je kind al snel interesse heeft in geld, betalen, muntjes of briefgeld. Vertel dus gerust hoe het werkt als je boodschappen gaat doen, wat je met je pinpas doet of wat je met die leuke muntjes kunt doen. Vanaf groep 3 gaat het dan echt beginnen met rekenen, geld tellen en de eerste spulletjes kopen van hun zakgeld. Wil je je daar nu al op voorbereiden? Koop dan bij het Nibud de ‘Gids voor financieel opvoeden, van zakgeld tot zelf verdienen’.

Nog meer lezen over de kosten van kinderen? Ga naar Nibud.nl en bestel het e-book Geldwijzer Kinderen & Scholieren!