was successfully added to your cart.

Na de bevalling

zorgverzekering

Zorgverzekering en je baby

By | De bevalling, Na de bevalling

Na de bevalling moet je meteen een hoop regelen voor je pasgeboren kind. Ook voor je zorgverzekering is het verplicht dat je je kind binnen vier maanden na de geboorte meeverzekert. Als je dit niet op tijd doet moeten jullie als ouders zelf de gemaakte zorgkosten betalen.

Gratis meeverzekerd tot 18 jaar

In Nederland kennen we een verplichte zorgverzekering. Dat betekent dat iedereen die in Nederland woont, een basisverzekering moet hebben. Die verplichting geldt ook voor jouw pasgeboren baby, want vanaf zijn geboorte worden er voor hem al zorgkosten gemaakt. Kinderen onder de 18 jaar hoeven echter geen premie voor een zorgverzekering te betalen. De overheid betaalt deze premie aan de zorgverzekeraars. Hiervoor moeten de kinderen wel zijn aangemeld bij de zorgverzekeraar van één van de ouders.

Aanmelden bij de zorgverzekeraar

Je mag je kind aanmelden bij jouw zorgverzekeraar of die van je partner. Je kind krijgt dan dezelfde zorgverzekering en kan alleen een aanvullende verzekering hebben als jij of je partner die ook heeft. Heeft je partner een uitgebreidere zorgverzekering? Meld je kind dan aan bij zijn zorgverzekeraar. Hoe je je baby bij je zorgverzekeraar aanmeldt, verschilt nogal. Op independer.nl/zorgverzekering vind je een handig overzicht per zorgverzekeraar wat je moet doen om je kind aan te melden en hoe je contact kunt opnemen.

Veranderen van zorgverzekeraar

Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar, omdat die betere voorwaarden heeft voor je pasgeboren baby? Dat kan voor de basis- verzekering alleen aan het einde van het jaar. Je oude basisverzekering zeg je dan op vóór 1 januari, en de nieuwe verzekering sluit je af voor 1 februari. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan wel (met terugwerkende kracht) op 1 januari in. Voor aanvullende verzekeringen gelden soms andere, flexibelere regels: kijk die na in je polisvoorwaarden, of bel met de klantenservice van je zorgverzekeraar voor meer informatie.

seks na de bevalling

Seks na de bevalling

By | De bevalling, Na de bevalling

De eerste weken na de bevalling is seks vaak het allerlaatste waar je zin in hebt. Je lichaam is nog aan het herstellen en je hormoonspiegel verandert. Vooral kort na de bevalling voel je je niet bij zonder aantrekkelijk en is het vrij en nog pijnlijk.

Het mag weer!

Hoe snel je lichaam herstelt is van tevoren niet te zeggen. Het belang- rijkste is dat je niet meer vloeit en dat de wond van je eventuele knip is geheeld. Als dit het geval is, mag je gewoon weer vrijen al zal het wel iets anders zijn dan vroeger. De meeste (jonge) stellen beginnen rond vier weken na de zwangerschap weer aan seks.

Liefde, lust en luiers

Als je kindje zo’n vier weken oud is, heeft hij veel aandacht nodig. Tussen voeden, luiers verschonen en slapen door moet je dus ook nog ergens de zin vandaan halen om intensief intiem te zijn met je partner. Voor hem is de bevalling net zo aangrijpend geweest. Hij heeft immers meegemaakt hoe jij jullie kind baarde en dit kan voor hem net zo overweldigend zijn. Daarnaast is je partner ook vaak bang dat hij je pijn doet tijdens de seks. Dit is geen ongegronde gedachte, want de eerste keer na de bevalling is heel anders dan de laatste keer voor de bevalling. Door de melkproductie word je minder snel vochtig en je baarmoeder is ook nog wat pijnlijk. Dat kun je merken als je een orgasme krijgt. Om jullie lichamelijke samenzijn te veraangenamen, zijn er wel wat dingen die je kunt doen:

 • Verwacht niet te veel en probeer je te ontspannen.
 • Besteed veel aandacht aan het voorspel.
 •  Zorg er voor dat je eventueel glijmiddel in huis hebt.
 • Plaats de eerste periode een kussen onder je bekken, dit voorkomt pijn.

Tip

Het belangrijkste is dat jullie je allebei op je gemak voelen. Voelt het nog niet goed, wacht er dan nog even mee. Er komt een moment dat je lichaam er klaar voor is en je gewoon weer van je partner kunt genieten.
depressie na de bevalling

Depressie na de bevalling

By | De bevalling, Na de bevalling

Veel vrouwen hebben na de bevalling last van hormonale veranderingen. Een paar dagen na de bevalling kun je bijvoorbeeld huilbuien krijgen. Dit is een hele normale reactie en gaat meestal na een paar dagen over. Bij sommige vrouwen duurt het echter langer en kan een depressie ontstaan.

Oorzaken

Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een depressie na de bevalling. Het is vaak een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale oorzaken. Na een bevalling verandert je hormoonhuishouding. Dit zou een aanleiding kunnen zijn voor een depressie. Ook kunnen teleurstelling in het moederschap of bijvoorbeeld te weinig steun van je partner tijdens en na de bevalling een aanleiding zijn tot depressie.

Hormonen

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam een grote hoeveelheid zwangerschapshormonen aan. Negen maanden lang zijn deze op een hoog niveau gebleven. Direct na de bevalling daalt dit niveau. Je lichaam kan op deze verandering reageren met sterke stemmingswisselingen en op deze manier een depressie veroorzaken.

Psychische druk

Voor de bevalling kun je een positief en idealistisch beeld van het moederschap hebben. Wanneer dit tegen blijkt te vallen kan dit een zware klap zijn. Dit kan zijn omdat je een gezond kindje verwacht, maar nu teleurgesteld bent dat je kind ziek is of veel huilt. Of je dacht dolgelukkig te zijn wanneer je eenmaal je kindje kon vasthouden, maar door de zware bevalling en je hormonen voel je je helemaal niet geweldig.

Omstandigheden

Een depressie kan ook veroorzaakt worden door problemen met je partner. Misschien kreeg je weinig steun tijdens je zwangerschap en bevalling of het lukt niet om je moederschap met je baan te combineren. Ook een zware bevalling kan aanleiding zijn voor een depressie.

Kraamvrouwentranen

Tijdens en na de bevalling zoeken alle indrukken, spanningen en emoties van de zwangerschap en de bevalling een uitweg. Na de bevalling ben je instabiel op emotioneel vlak. Je kunt huilbuien krijgen zonder een duidelijke oorzaak. Bijna tachtig procent van alle vrouwen krijgt na de bevalling last van kraamvrouwentranen en stemmingswisselingen. De zogenoemde ‘babyblues’ start ongeveer drie tot vijf dagen nadat je bent bevallen en kan een week tot tien dagen aanhouden. Gun jezelf voldoende rust en geef toe aan de vermoeidheid die je voelt. Dan zijn deze tranen zo weer over.

Postpartum depressie

Wanneer klachten van de babyblues niet vanzelf weggaan maar erger worden, zou het kunnen dat je een depressie aan het ontwikkelen bent. Oftewel een postpartum depressie. Je hebt dan dezelfde symptomen als een vrouw met babyblues, maar dan veel sterker. Zo’n depressie kan goed behandeld worden met behulp van een arts en medicijnen en kan met een aantal weken over zijn. Naast de medicijnen zijn steun van je partner, familie en vrienden ook van groot belang. Zij kunnen je helpen met het huishouden en de verzorging van je kindje. Zorg ervoor dat je geen dingen doet waar je geen zin in hebt of waar je van streek van raakt.

Postpartum psychose

Een postpartum psychose is een ernstige psychische ontregeling. De symptomen komen overeen met een postpartum depressie maar nemen een extreme vorm aan. Daarnaast kun je ook waandenkbeelden en hallucinaties krijgen in bijvoorbeeld de vorm van zelfmoordgedachten of de neiging je baby iets aan te doen. Bij een postpartum psychose heb je altijd medische hulp nodig en in de meeste gevallen is het nodig om opgenomen te worden. Met behulp van de juiste medicatie, psychische hulp, rust en regelmaat kun je de kans op een psychose verkleinen.

Wil je meer informatie of contact met een professionele hulpverlener, neem dan contact op met Korrelatie. Je vragen worden beantwoord door een maatschappelijk werker of psycholoog, die samen met jou kijkt naar wat voor jou de beste aanpak is.

Kijk voor meer informatie op korrelatie.nl.

Te vroeg geboren

By | De bevalling, Na de bevalling

Wanneer een baby geboren wordt na een zwangerschapsduur van minder dan 37 weken, spreken we van een vroeggeboorte. Ongeveer acht procent van alle kinderen wordt te vroeg geboren en in de meeste gevallen wordt hiervoor geen duidelijke oorzaak gevonden.

Te vroeg geboren Een deel van deze groep kinderen wordt extreem vroeg geboren (nog vóór de 32ste week) en wordt voor korte of langere tijd opgenomen op een neonatale intensive care, waarvan er tien in Nederland bestaan. Als ouder van een te vroeg geboren baby, krijg je te maken met een wirwar aan gevoelens en emoties. Gevoelens van angst, verdriet, onzekerheid en bezorgdheid. Maar daarnaast ook trots en blijdschap bij elke kleine stap vooruit. Vaak heb je je niet of nauwelijks kunnen voorbereiden op deze plotselinge gebeurtenis. Soms ligt je kindje in een ziekenhuis ver van huis en kun je door omstandigheden niet zo vaak op bezoek gaan als je zou willen.

Er is geen sprake meer van een ‘roze wolk’ en je had je de bevalling en kraamtijd heel anders voorgesteld. Soms kan het wat tijd kosten voor je het gevoel hebt dat je écht een band hebt met je kindje. Gelukkig word je in het ziekenhuis nauw betrokken bij de verzorging van je baby en kun je, als de gezondheid van je kindje het toelaat, ‘kangoeroeën’. Je baby wordt dan op je blote borst gelegd. Op deze manier kun je je kindje voorzichtig leren kennen, waardoor het vertrouwen in je kind en in jezelf als ouder de kans krijgt om te groeien.

Thuiskomst

Het is erg belangrijk om na de thuiskomst van je kindje tijd te nemen om te wennen aan de nieuwe situatie. Mensen in je omgeving staan er vaak niet bij stil wat voor invloed zo’n ziekenhuisperiode op je heeft. Zij denken dat als de baby eenmaal thuis is, alles helemaal in orde is. Toch krijgen veel ouders na thuiskomst van hun kindje te kampen met een terugslag, en blijkt de ontwikkeling van hun kindje niet te verlopen zoals bij op tijd geboren kinderen. Pas dan besef je wat je allemaal is overkomen. De ene ouder kan hier makkelijker mee omgaan dan de andere. Het kan enorm opluchten om eens met iemand te praten die in een vergelijkbare situatie zit of heeft gezeten.

Kijk voor meer informatie ook eens op: couveuseouders.nl.

Het consultatiebureau

Het consultatiebureau

By | De bevalling, Na de bevalling

Na de geboorte van jouw kindje komt er een kraamverzorgster op bezoek. Maar na een paar dagen is ze toch echt weg en vraag je je misschien af hoe je nu moet weten wat je allemaal moet doen. Dan kun je bij het consultatiebureau terecht voor al je vragen.

Functies

Het consultatiebureau heeft grofweg twee functies: controleren hoe het met het welzijn van je kind is gesteld en of alles goed groeit en antwoord geven op eventuele vragen die je hebt. Hier hoef je niets voor te doen. Zodra je je kindje hebt aangemeld bij de burgerlijke stand, krijgt het consultatiebureau daar vanzelf melding van. Binnen één week na de geboorte staan ze bij je op de stoep.

Voeding

De eerste afspraak op het consultatiebureau is waarschijnlijk wanneer je baby vier weken oud is. Behalve als je borstvoeding geeft, zul je met een week of twee misschien al een keer langskomen. Omdat je bij borstvoeding moeilijker kunt zien of je baby voldoende voeding binnenkrijgt, kun je hem op het consultatiebureau alvast een keer wegen. Maar ook als je flesvoeding geeft, kun je met vragen zitten. Welke voeding je ook geeft, in de eerste weken heb je waarschijnlijk een hoop vragen. Het consultatiebureau kan je antwoord geven op vragen over borstvoeding, flesvoeding, eerste hapjes, vitamines en of je baby voldoende binnenkrijgt en groeit.

Slapen

Eén van de dingen waar de meeste kersverse moeders tegen aanlopen, is het ritme van de baby. Hij wil bijvoorbeeld alleen maar overdag slapen en is ’s nachts klaarwakker, net als jij eens even lang wilt doorslapen. Geen enkele baby is hetzelfde, maar op het consultatiebureau kunnen ze je advies geven over hoe je daar het beste mee om kunt gaan.

Verzorging

Zelf ga je het liefst elke dag onder de douche en wil je er zo goed mogelijk uit zien. Maar hoe zit het nu met je baby? Kun je die hetzelfde verzorgen als jezelf en waar moet je op letten?

Medisch

Niet alleen de dagelijkse verzorging van je baby is belangrijk. Ook met dingen waarvan je je afvraagt of het normaal is dat je baby er last van heeft, kunnen ze je op het consultatiebureau helpen. Ze kunnen je vertellen of het kwaad kan en hoe je de kwaal het beste kunt verzorgen.

Ontwikkeling

De belangrijkste taak van het consultatiebureau is het volgen van de ontwikkeling van je kind. Daarnaast onderzoeken ze de oren, ogen, kennis, spraak en motoriek van je kind. Zelf kun je ook de ontwikkeling van je kind volgen in het Groeiboek, dat je bij het huisbezoek van de wijkverpleegkundige krijgt.

Ouderschap

Nu je een baby hebt, ben je niet alleen verantwoordelijk voor hem. Ook zelf zul je waarschijnlijk moeten wennen aan het ouderschap. Je vraagt je misschien wel af of je het goed doet en of het wel normaal is zoals jij je voelt. Ook met die vragen kun je terecht op het consultatiebureau.

geboorteaangifte

Geboorteaangifte

By | De bevalling, Na de bevalling

De geboorte van een kind brengt rechten en plichten met zich mee. Zo moet je bijvoorbeeld binnen drie dagen aangifte doen van de geboorte bij de burgerlijke stand. De gemeente maakt dan een geboorteakte op. Deze akte is het bewijs van de geboorte van jouw kindje.

Wat heb je nodig om aangifte te doen?

Het belangrijkst is het legitimatiebewijs van de aangever (meestal de partner). Indien je getrouwd bent, moet het trouwboekje worden overlegd. De ambtenaar zal vragen naar de geboortedatum, de plaats, het tijdstip van de geboorte en natuurlijk naar de voornamen. Let goed op dat de ambtenaar de namen goed spelt: een spelfout of schrijffout in de geboorteakte kun je laten verbeteren door de ambtenaar van de burgerlijke stand, maar alle overige wijzigingen in de voornaam of achternaam verlopen via de rechter en zijn lastig (en kostbaar) om te veranderen.

Wanneer en waar moet er aangifte gedaan worden?

De aangifte moet gedaan worden binnen drie dagen na de dag van de geboorte. Vindt de bevalling thuis plaats, dan wordt er aangifte gedaan bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de woonplaats. Is je kindje in het ziekenhuis geboren, dan moet er aangifte gedaan worden bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het ziekenhuis staat. Soms kun je in het ziekenhuis aangifte doen. Als de geboorteakte is opgemaakt, worden de gegevens van je baby opgenomen in de administratie van de gemeente. Vanuit die administratie worden verschillende instanties automatisch op de hoogte gesteld.

Achternaam kiezen

Ouders kunnen samen de achternaam van hun eerste kind kiezen; die van de moeder of die van de vader. De achternaam die je voor jouw eerste kindje kiest, geldt ook voor alle volgende kinderen. Dit is om de eenheid van de familienaam te behouden. Maak je geen keuze, dan krijgt jouw kindje automatisch de naam van de vader of van de moeder. Dit hangt af van de gezinssituatie.

Erkenning

Alleen wanneer je getrouwd bent, wordt de vader automatisch de wettelijke vader. Wanneer je niet getrouwd bent, dan is de biologische vader niet meteen de officiële vader. Dat gebeurt alleen als hij zijn kind ‘erkent’. Dat kan gedurende de zwangerschap gebeuren óf bij de aangifte. Als je als ouders samen het ouderlijk gezag wilt uitoefenen, moet je een verzoek indienen bij de griffie van het kantongerecht.

de eerste dagen

Ontzwangeren

By | De bevalling, Na de bevalling

Na de bevalling is alles anders. Je ondergaat lichamelijk en mentaal veranderingen en voor veel vrouwen is de periode na de bevalling erg verwarrend. Hoe ga je hiermee om en wanneer ben je weer je oude zelf?

Ontzwangeren

Het proces na de bevalling heet ‘ontzwangeren’. Deze tijd die je lichaam en geest nodig hebben om te herstellen van zwangerschap en geboorte duurt ongeveer negen maanden. Goede voeding, beweging en voldoende rust zijn essentieel om overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te raken en je snel weer goed te voelen.

Lichamelijk

Het zal nog wel even duren voordat je je oude kleren weer past. Als je wilt, kun je de dag na de bevalling alweer wat lichte oefeningen doen om je buik- en bekkenbodemspieren te trainen. Als je een keizersnede hebt ondergaan, kun je beter wachten tot je litteken helemaal geen pijn meer doet. Zes weken na de bevalling kun je weer met het ‘echte’ sporten beginnen, maar forceer niks en luister goed naar je lichaam. Je buikspieren zijn immers flink opgerekt en hebben even tijd nodig om weer te krimpen. Een moeilijke of makkelijke bevalling zegt niks over je hersteltempo. Wanneer je een keizersnede hebt gehad neemt de herstelperiode natuurlijk wel langer in beslag.

Mentaal

Het is belangrijk te accepteren dat er veel blijvend veranderd is door je zwangerschap. Naast vermoeid kun je ook vergeetachtig worden, last hebben van een laag concentratievermogen, geen behoefte hebben aan sociale contacten of seks en prikkelbaar zijn. Bedenk dat je niet alleen moeder bent, maar ook vrouw. Je baby heeft je aandacht nodig, maar jij en je partner ook. Breng hem af en toe naar opa en oma, spreek eens af met vriendinnen en ga uit eten met je partner. Tijd voor jezelf nemen is ook belangrijk voor het herstel en voor een stabiele basis van het hele gezin.

Je cyclus

Door de aanwezige hormonen en het geven van borstvoeding kan het even duren voor je cyclus weer op gang komt. De eerste menstruatie kan zich zes tot acht weken na de bevalling al aandienen, maar het kan ook nog maanden duren. Duurt het je te lang, dan kun je bij de huisarts navraag doen naar een korte hormoonkuur om je cyclus op gang te brengen.

kraamperiode

De kraamperiode

By | De bevalling, Na de bevalling

De kraamperiode duurt minimaal tien weken en elke kersverse moeder heeft hier recht op. In deze periode kun je alle hulp goed gebruiken en dus komt er een kraamverzorgster bij jou thuis helpen.

De kraamverzorgster

In de eerste week van de kraamperiode komt er een kraamverzorgster bij jou thuis. De kraamzorgorganisatie zorgt er zoveel mogelijk voor dat je een vast persoon bij je thuis krijgt. Het voordeel hiervan is dat zij een vertrouwensband met jou en je gezin krijgt en op de hoogte is van veranderingen en ontwikkelingen in bijvoorbeeld de gezondheid van jou en je kindje. De kraamverzorgster verzorgt jou en je baby. Als je vragen hebt over de voeding of verzorging, dan kun je deze ook aan de kraamverzorgster stellen. In veel gevallen kan zij je helpen wanneer je bijvoorbeeld borstvoedingsproblemen hebt. Wanneer het nodig is kan de kraamverzorgster bijspringen in het huishouden en de kraamvisite ontvangen.

Vanaf het moment dat je baby is geboren, heb je recht op kraamzorg. Dit is minimaal 24 uur, verdeeld over acht dagen. De kraamzorgorganisatie bepaalt hoeveel uur jij nodig hebt. Dit hangt af van je gezinssituatie. Je kunt de eerste dagen van je kraamperiode in elk geval lekker in bed doorbrengen om bij te komen van de bevalling. Je hoeft je dan nog even nergens druk over te maken en kan nog genieten van je roze wolk.

Het is wel raadzaam om tijdens je kraamperiode lekker in beweging te blijven. Maak af en toe een voorzichtige wandeling naar het toilet, maar forceer niets. Als het niet gaat, vraag dan gewoon hulp aan iemand in huis of de kraamverzorgster. Je zult merken dat het langzaamaan allemaal makkelijker gaat. Vanaf het moment dat jij in staat bent voor jezelf en je baby te zorgen, zal de kraamverzorgster jullie gezin verlaten. Ze komt na een week of zes nog langs voor controle.

Kraamvisite

Naast dat jij aan het herstellen bent van de bevalling, willen familie en vrienden het kleine wondertje natuurlijk graag komen bewonderen. Trots als je bent op je nieuwe gezin wil je die ook aan iedereen tonen. Al die visite kan overigens wel vermoeiend voor je zijn.

 • Reserveer een dag voor naaste familie: Houd de eerste dag voor naaste familie. Jullie kunnen dan aan elkaar wennen en van het eerste moment genieten.
 • Houd een agenda bij: Houd een agenda bij om te voorkomen dat er te veel kraamvisite op een dag komt. Plan hooguit één bezoek in de ochtend en één in de middag. Wees duidelijk naar de visite toe van wanneer tot wanneer ze welkom zijn.
 • Bewaak het rustuurtje: Zorg ervoor dat je halverwege de dag altijd een rustmoment hebt. Zo kun je uitrusten en energie opbouwen voor de rest van de dag.
 • Houd het rustig: Zorg ervoor dat kraamvisite weet dat het rustig blijft. Nodig dus niet te veel mensen tegelijk uit en voorkom rondhollende kleine kinderen.
 • Houd het kort: Kraamvisite wil nog wel eens te lang blijven zitten. Zorg ervoor dat bezoek niet langer dan een uur blijft. Leg uit dat het niets persoonlijks is. Je moet na bezoek nog voldoende tijd hebben om te kunnen rusten.
 • Houd het schoon: Goede hygiëne is belangrijk. Laat visite goed de handen wassen en laat mensen die verkouden zijn afstand houden van je baby. Je kindje is veel vatbaarder voor bacteriën dan een volwassene.
 • Vraag hulp: De kraamperiode is ook een drukke periode. Vraag bijvoorbeeld of visite een paar kleine boodschapjes kan meenemen. Dit soort kleine dingen kunnen je partner behoorlijk ontlasten. Hij is degene die het werk overneemt als de kraamhulp de deur uit is.
 • Volg je gevoel: Overschat jezelf nooit. Meer dan twee kraamafspraken per dag is meer dan genoeg. Geef het ook aan als je even geen zin hebt in bezoek, dit neemt niemand je kwalijk. Voldoende rust is belangrijk, ook voor de kleine.

 

de eerste uren

De eerste dagen

By | De bevalling, Na de bevalling

Eindelijk, de kleine is geboren! Nu kun je genieten van je nieuwe gezin. De aankomende tijd staat voor jou in het teken van herstellen en het leren kennen van je baby. Samen moeten jullie als gezin een nieuw ritme zien te vinden en wennen aan de nieuwe thuissituatie.

De eerste uren

Een gemiddelde baby weegt zes à zeven pond en heeft een temperatuur tussen 36,5 en 37,5 graden. Wanneer de baby één minuut oud is wordt de ’Apgarscore’ vastgesteld. Deze test let op vijf punten, namelijk: spieractiviteit, pols, reflexen, huidskleur en ademhaling. De hoogste score is tien, maar een baby die bij de eerste score een zeven of hoger scoort wordt beschouwd als ’gezond’. Het is belangrijk dat je binnen twee uur na de bevalling plast en dat je dit daarna ook veel en regelmatig doet. Je baarmoeder moet namelijk krimpen en dit gebeurt pas goed bij een lege blaas. Mocht het pijnlijk zijn door hechtingen of scheurtjes, dan kun je altijd met lauw water spoelen tijdens het plassen. Kun je niet plassen? Laat dan de kraan lopen, het geluid doet je aandrang toenemen.

 

De eerste ontmoeting:

Baby’s zijn direct na de bevalling heel alert. Zo kan hij zijn nieuwe omgeving goed in zich opnemen. Tijdens deze periode, die zo’n anderhalf uur duurt, vindt hij het heerlijk wanneer je hem vasthoudt, knuffelt en koestert.

De eerste dagen: je baby

Een pasgeboren baby kan last hebben van koude handjes, dit zegt niets over zijn temperatuur. Voelt zijn lichaampje koud aan, controleer dan de kamertemperatuur en geef hem een kruik. Is hij erg warm, trek hem dan wat kleren uit. Drie à vier dagen na de geboorte moet je baby minimaal vier natte luiers en één poepluier per etmaal hebben. Schrik niet van een onregelmatige ademhaling: de longen zijn nog aan het ontwikkelen en daar hoort het kreunen bij. Voeding is van groot belang. Zes voedingen per dag is minimaal, maar geef het liefst één of twee voedingen extra.

De eerste dagen: jij

Het is even wennen, je bent moeder. De kraamverzorgster en de verloskundige geven je advies en controleren ook jou. Je hartslag en bloedverlies worden gemeten, er wordt gekeken naar je huidskleur en of er geen trombosevorming ontstaat in je benen. Stuwing is een onvermijdelijk verschijnsel. Je borsten worden na een paar dagen groter en voelen gespannen aan. Dit komt door de melkproductie en gebeurt ook als je flesvoeding geeft.