was successfully added to your cart.

Gezondheid en verzorging van je kind

angsten kind

Angsten

By | Gezondheid en verzorging van je kind, Kind

Veel jonge peuters hebben last van angsten. Bang voor vreemden, bang in het donker of hun fantasie neemt een loopje met ze. Als je kindje angsten heeft is het goed om uit te zoeken waar deze angsten vandaan komen en te kijken naar een oplossing.

Wanneer je één van deze angsten bij je kind herkent, kun je er op inspelen en de angst proberen weg te nemen.

Bang voor het donker

Veel peuters zijn bang in het donker. Ze zijn gewend dat ze de wereld zien bij daglicht. In het donker lijkt alles opgeslokt te worden. Om je kindje minder bang te maken, kun je hem een knuffelbeest geven of een nachtlampje aan doen. Je kunt je kindje ook zelf met een touwtje de macht geven over het licht zodat hij deze zelf aan of uit kan doen.

Bang voor dieren

Angst voor dieren of insecten wordt versterkt als je kindje merkt dat jij ook bang bent. Dwing je kind niet het dier te aaien, maar zeg ook niet tegen je kind dat het dier eng is. Begeleid je kind stap voor stap om over zijn angst heen te komen. Je kunt bijvoorbeeld een dierenfilm laten zien. Later kun je je kind meenemen naar een dierenwinkel en vanuit de etalage naar het dier kijken. Hoe meer je dit opbouwt, hoe minder angst je kind uiteindelijk nog voor dieren ervaart.

Bang voor eigen fantasieën

Een peuter denkt magisch. Een peuter kan in zijn fantasie mensen en dieren oproepen en allerlei situaties en gebeurtenissen creëren. Deze gedachten zijn voor je kindje levensecht. Probeer uit te leggen dat sommige angsten niet nodig zijn. Ook kan je in de fantasie meegaan en een oplossing voor de angst zoeken. Bijvoorbeeld als je kindje een spook onder het bed ziet, kun je het spook ‘vangen’ en uit het raam gooien.

Bang voor vreemden

Wanneer je kindje opgroeit in een omgeving met weinig verschillende volwassenen of veel in dezelfde omgeving is, kan het zo zijn dat hij bang is voor vreemden. Je kindje gaat zich bij jou verstoppen en klampt zich aan je benen vast. Deze angsten nemen geleidelijk af wanneer je kindje ouder wordt.

Bang voor hard geluid

Harde geluiden kunnen voor een kindje angstig zijn. Een vliegtuig, een boormachine en een stofzuiger zijn een bron van herrie. Wanneer je kindje hier bang voor is, ga dan samen op zoek naar waar het geluid vandaan komt. Om je kindje aan het geluid te laten wennen kun je het geluid opnemen en afspelen. Herhaal dit net zo lang tot hij weet dat er niets engs aan is en het voor hem een achtergrondgeluid wordt.

Bang voor water

Water zorgt voor veel pret, behalve wanneer je kind hier bang voor is. Angst voor water kan verschillende oorzaken hebben. Misschien vind je kindje het eng om onder stromend water te staan. Dit is vrij eenvoudig op te lossen door hem met de hand te douchen en dus zelf de douchekop te hanteren. Als dit niet helpt, ligt de oorzaak ergens anders. Probeer er achter te komen wat je kindje eng vindt aan water. Laat hem ook af en toe even met zijn handjes in het water spelen en geef ook aan dat water hem niets kan doen.

slaapproblemen

Slaapproblemen

By | Gezondheid en verzorging van je kind, Kind

Baby’s slapen in de eerste maanden alleen het aantal uren dat ze nodig hebben. Je ziet bij je eigen kindje snel of hij een echte slaapkop is of dat hij veel wakker is. Bij een goed ritme is het niet erg dat hij veel wakker is. Sommige baby’s hebben moeite met inslapen en hebben extra hulp nodig om een slaap- en waakritme te krijgen.

Voor kinderen is slaap erg belangrijk. Tijdens hun slaap groeien ze. De hypofyse maakt tijdens hun slaap een groeihormoon aan. Je baby kent het verschil nog niet tussen dag en nacht. Na ongeveer een maand zul je merken dat je baby meer ’s nachts gaat slapen dan overdag. De meeste baby’s hebben al vrij snel een goed slaapritme. Normaal gesproken herken je de vermoeidheidsignalen, maar wanneer een baby oververmoeid raakt, vaak huilt en wakker ligt, kunnen deze signalen niet meer goed te zien zijn.

Vaste slaaprituelen

Je baby doet heel veel nieuwe indrukken op. Hij hoort allerlei geluiden, ziet en voelt dingen. Door te veel van deze indrukken kunnen ze meer gaan huilen en slecht slapen. Je kunt dan meer rust en regelmaat in het leven van je baby inbouwen door vaste slaaprituelen te hanteren. Dit begint al met vaste tijden waarop je baby naar bed gaat. Ook kun je het slapen koppelen aan bepaalde plaatsen. Slapen doe je in bed en spelen in de box. Je baby gaat deze dingen herkennen. Leg je kindje altijd wakker in zijn bedje, zodat hij kan wennen aan het inslapen. Je peuter kun je voor het slapen gaan ook een vast ritueel aanleren. Voor het slapen in bad en daarna voorlezen geeft heel veel rust voor de kleine. Ook samen de dag doornemen helpt om alle indrukken een plekje te geven en geeft dus ook meer rust voor het slapen gaan.

Wakker liggen

Peuters kunnen wakker liggen omdat ze bang zijn in het donker of piekeren over gebeurtenissen van die dag. Je kindje kan dan onrustig worden en gaan huilen. Haal je kindje nooit uit bed en leg hem ook niet in je eigen bed. Je kindje zal dan nooit meer makkelijk in zijn eigen bedje slapen en heeft een ideaal chantagemiddel in handen. Jij wilt immers ook van je nachtrust genieten en zal sneller denken ‘ach, laat maar liggen, dan slapen we allemaal lekker’. Dat is misschien leuk als je kindje nog klein is, maar wat als hij een jaar of zeven is en nog steeds niet graag alleen slaapt?

Doorslaaptips

  1. Een rustige nacht begint bij een rustige dag. Zorg voor een vast dagritme en rustmomenten overdag.
  2. Een vast ‘naar-bed-gaan-ritueel’ is onmisbaar voor jonge kinderen. Hetzelfde liedje of hetzelfde verhaaltje maakt hun het naar bed gaan begrijpbaar.
  3. Kinderen houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Wanneer je iedere nacht anders reageert, is dit onduidelijk en reageren kinderen met nog meer huilen en weerstand om (alleen) in slaap te vallen.

Slaap-paniekstoornis

In de eerste levensjaren zijn er nogal wat kinderen met een typische slaapstoornis. Deze kenmerkt zich door plotseling wakker worden. Je kindje heeft dan een angstige en verwarde blik in zijn ogen. Dit verdwijnt gelukkig snel en na ongeveer tien minuten zal je kleine vanzelf weer in slaap vallen. De volgende dag kan hij zich niets meer herinneren.

Nachtmerries

Een slaap-paniekstoornis is iets heel anders dan een nachtmerrie. Dit worden ook wel angstdromen genoemd. Je kindje kan zich deze dromen dan ook goed herinneren de volgende dag. Meestal zijn bepaalde spanningen in de omgeving, zoals thuis of op de crèche, de aanleiding voor een nachtmerrie. Mochten nachtmerries frequent voorkomen, dan is het goed om te kijken wat hiervan de aanleiding is.

Aanhoudende slaapproblemen

Wanneer je kindje aanhoudende slaapproblemen heeft, is het goed om hiermee bij de huisarts langs te gaan. Je kindje kan bijvoorbeeld problemen hebben met zijn oren. Een middenoorontsteking doet liggend meer zeer, waardoor je kindje er pas met bedtijd echt last van krijgt. Zo zijn er nog heel veel andere oorzaken te bedenken waardoor je kindje structureel slecht slaapt.

kinderziekten

Kinderziekten

By | Baby, Gezondheid en verzorging van je baby, Gezondheid en verzorging van je kind, Kind

Je kindje is als hij nog klein is veel vatbaarder voor allerlei bacteriën en virussen. Om ervoor te zorgen dat hij zo min mogelijk ziek wordt, krijgt hij inentingen tegen de meest voorkomende kinderziekten. De naam ‘kinderziekten’ bestaat niet voor niks. Deze ziekten komen vooral bij kinderen voor, zijn zeer besmettelijk en wanneer je de ziekte hebt gehad ben je (meestal) je leven lang immuun.

Er is een verschil tussen een virale en een bacteriële kinderziekte. Een virale ziekte krijg je door besmetting met een virus, hier zijn bijna geen medicijnen voor te geven. Als je kind een virusinfectie heeft gehad bouwt hij vaak wel weerstand hiertegen op. Bij een bacteriële infectie kun je je kind antibiotica toedienen.

De bof

De bof is een virusziekte die in vochtdruppeltjes in de lucht zit. Door hoesten en niezen wordt het virus verspreid. Door de bof zwellen de oorspeekselklieren op en dat geeft je kind ‘hamsterwangen’. Je kind krijgt bovendien last van hoofdpijn, pijnlijke klieren, koude rillingen en koorts. De bof duurt tussen de vijf en tien dagen. Als je kindje veertien maanden is wordt hij hier tegen ingeënt. Door de vaccinatie komt de bof in Nederland vrijwel niet meer voor.

Difterie

Difterie is een ernstige en zeer besmettelijke ziekte. De ziekte komt via de luchtwegen in het lichaam en veroorzaakt een witgrijs vlies achter in de keel. Door dit vlies kan je kind moeilijk ademhalen. De gifstoffen van de infectie kunnen de stembanden, het hart en het zenuwstelsel aantasten. Symptomen van de ziekte zijn verkoudheid, keelpijn, afscheiding uit de neus en een hese stem. Ook deze bacterie komt zelden voor in Nederland door het uitgebreide vaccinatieprogramma.

Hersenvliesontsteking

De hersenen worden beschermd door een vlies. Wanneer dit vlies ontstoken raakt, heet dat een hersenvliesontsteking, meningitis of nekkramp. Door de ontsteking wordt het centrale zenuwstelsel aangetast. In eerste instantie lijkt het erop dat je kind griep krijgt: hoofdpijn, misselijkheid en koorts volgen elkaar in snel tempo op. Wanneer je kindje gedurende de dag steeds zieker wordt, is de kans op hersenvliesontsteking aanwezig. Belangrijke symptomen zijn nekstijfheid, waarbij je kindje zijn nek moeilijk of niet naar voren kan buigen. Ook verwardheid, sufheid of huilen bij elke beweging hebben een onmiddellijke reactie nodig. Hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie of virus. De besmetting met een bacterie is de meest gevaarlijke vorm van de ziekte. Als je niet zeker bent of je kind alleen een griepje onder de leden heeft, schakel dan altijd de huisarts in.

Kinkhoest

Kinkhoest is een sterk besmettelijke bacteriële infectie aan de luchtwegen. De bacterie zorgt voor een krampachtige hoest die weken kan aanhouden. Soms moeten kinderen hier zelfs van braken. De bacterie scheidt een toxine af, hierdoor vormt zich soms een dik slijm. Kinkhoest is te herkennen aan de combinatie van een zware hoestaanval met gierende ademhaling. Kinderen worden wel ingeënt tegen kinkhoest, maar dit vaccin is niet volledig toereikend. Soms kan je kind dus alsnog besmet raken met de bacterie. Tussen de hoestaanvallen door voelt je kind zich meestal niet echt ziek. Kinkhoest begint als een gewone verkoudheid. Pas na vier weken hoor je de specifieke hoest. Wanneer dit zo is, is de besmettelijkheid al voorbij. Het kan dus zijn dat je kind ook anderen heeft besmet.

Mazelen

Rode vlekjes over het hele lichaam zijn kenmerkend voor mazelen. Vroeger kreeg elk kind deze, tegenwoordig worden zij hiervoor ingeënt en komen mazelen amper voor. Mazelen worden veroorzaakt door een virus en zijn zeer besmettelijk. Al voordat de typische vlekjes zichtbaar zijn, is je kindje besmet. Het begint met overgevoeligheid voor licht, sufheid, koorts, rooddoorlopen ogen en een loopneus. Als je kind mazelen heeft gehad, is hij de rest van zijn leven beschermd tegen de ziekte.

Polio

Ook deze virusinfectie lijkt in eerste instantie op griep. Veelvoorkomende verschijnselen zijn koorts, maagpijn, diarree en spierpijn. In sommige gevallen blijft het hierbij, maar het kan ook zijn dat de spierpijn doorzet waardoor er een hersenvliesontsteking en verlammingsverschijnselen ontstaan. Het virus wordt overgedragen door direct contact met besmet speeksel. Via de mond komt het virus in de bloedbaan en vervolgens in het centrale zenuwstelsel. Ook tegen dit virus worden kinderen op zeer jonge leeftijd ingeënt.

Rodehond

Voor kinderen is rodehond een onschuldige ziekte. Deze virusinfectie veroorzaakt een lichte temperatuurverhoging. Typische kenmerken zijn verder een loopneus, rode uitslag en opgezette lymfeklieren. De uitslag kan gaan jeuken. Rodehond geneest vanzelf. Wanneer je kindje twaalf maanden is, wordt hij hiertegen ingeënt. Voor zwangere vrouwen kan rodehond echter wel gevaarlijk zijn. Het is daarom altijd verstandig aan je omgeving te melden dat je kindje ziek is.

Roodvonk

Roodvonk is een bacteriële infectie in de keelholte en ontstaat plotseling. Wanneer je kindje hier last van krijgt, heeft hij keelpijn en snel oplopende koorts. Ook is hij dan flink verkouden. Daarna verspreiden rode puntjes zich over het hele lichaam, behalve het gebied rond de mond. De ziekte is niet erg besmettelijk en de huisarts kan het behandelen met antibiotica.

Waterpokken

Waterpokken is een hele besmettelijke ziekte die door een virus wordt overgebracht. Veel jonge kinderen worden met deze ziekte besmet. Op de huid en in de mond verschijnen rode bultjes met kleine en grotere blaasjes. In die blaasjes zit vocht en als het blaasje knapt ontstaat er een korstje. Deze blaasjes jeuken heel erg. Bij extreme jeuk kan mentholzalf helpen. Als je kind een blaasje kapot krabt kunnen er lelijke littekens ontstaan. Pas wanneer het laatste korstje is ingedroogd, is je kindje niet meer besmettelijk. Complicaties zijn er bij gezonde kinderen eigenlijk niet. Soms worden de jeukende plekjes door een bacterie geïnfecteerd omdat je kind er te veel aan krabt. Is je kindje net geboren en heb je als moeder nooit de waterpokken gehad? Pas dan goed op. Als je als moeder vier dagen voor de bevalling tot twee dagen na de geboorte waterpokken krijgt, kan dit levensbedreigend zijn voor je pasgeboren baby. Je moet dan ook meteen met je kindje naar het ziekenhuis. Voor oudere baby’s is waterpokken niet gevaarlijk.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie. De besmettelijkheid is niet zo erg als bij waterpokken. Kenmerkend zijn de felrode wangen van je kindje en de bijbehorende koorts. De huid rond de mond blijft er normaal uitzien. Eigenlijk lijkt het er op dat je kind een harde klap op zijn wangen heeft gehad. Na een aantal dagen krijgt hij ook uitslag op zijn romp en armen. De ziekte is voor kinderen vrij onschuldig, maar ook deze ziekte kan complicaties opleveren voor zwangere vrouwen.

Zesde ziekte

Deze infectie is vrij algemeen en wordt door een virus veroorzaakt. Je kindje krijgt plotseling hoge koorts, die kan oplopen tot boven de veertig graden. Behalve koorts zijn er geen duidelijk aanwijsbare symptomen die door nader onderzoek worden gevonden. Sommige kinderen krijgen oorpijn en opgezette klieren in de hals. Na drie dagen verdwijnt de koorts en komt daarvoor in de plaats komt een lichte uitslag in het gezicht en op de romp.

kinderkwaaltjes

Kinderkwaaltjes

By | Gezondheid en verzorging van je kind, Kind

Om fit en gezond te zijn moet je weerstand opbouwen. Dat betekent dat je ook af en toe een griepje of andere kwaal moet doorstaan. Zo bouw je immers antistoffen op, waardoor je op een later moment veel minder kans hebt om weer ziek te worden. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje.

Buikpijn

Buikpijn kent verschillende oorzaken. Het kan lichamelijk zijn, door bijvoorbeeld darmkrampen of een dag te weinig naar het toilet gaan. Je kindje kan ook niet lekker in zijn vel zitten en daarom last van zijn buik hebben. Lichamelijke klachten die wijzen op ernstige buikpijn zijn een harde buik, diarree die heel waterig is of waar bloed bij zit en buikpijn in combinatie met overgeven.

Diarree

Diarree is dunne, waterige ontlasting. Wanneer je kindje last heeft van diarree, zal hij krampen en eventueel last van winderigheid hebben. Diarree heeft altijd met een andere klacht te maken, bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel. Zeker bij kleine kinderen is het belangrijk dat zij extra veel drinken om uitdroging te voorkomen. Diarree is niet ernstig als het niet langer duurt dan twee dagen. Houdt de diarree wel langer aan, dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.

Griep

Wanneer je kind griep heeft is hij verkouden en hangerig. Bovendien heeft hij hoofdpijn, spierpijn en meestal een zere keel. Deze verschijnselen horen ook bij een ‘gewone’ verkoudheid. Pas wanneer je kind besmet is met het influenzavirus, is er sprake van griep. Bij griep heeft je kind nog meer last van koorts en vermoeidheid en duurt het ook langer voordat hij herstelt. Het enige wat je kunt doen is de pijn verzachten met hoestdrank en paracetamol. Het is belangrijk dat je kind goed blijft drinken omdat bij griep de kans op uitdroging bestaat.

Oorpijn

Een kind kan een oorontsteking hebben zonder dat hij pijn heeft. Maar oorpijn kan ook een heel andere oorzaak hebben dan een ontsteking. Bijvoorbeeld een puistje in het oor of eczeem. Ook pijn aan de amandelen of kiezen kan doorstralen naar de oren. Wees daar dus altijd op bedacht. Wanneer je kind ‘niet luistert’ kan het ook zijn dat hij door een oorontsteking slechter hoort en je dus niet verstaat. Ga met een oorontsteking wel altijd even langs de huisarts.

Hoofdpijn

Ook hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het gevoel van hoofdpijn kan bovendien ook verschillen. Van doffe pijn tot steken en van kloppende hoofdpijn tot pijn in het voorhoofd. Kinderen ervaren dezelfde soorten hoofdpijn als volwassenen. Bedenk je wel dat kinderen moeilijk kunnen aangeven waar de pijn vandaan komt. Ook etenswaren kunnen ten grondslag liggen aan een flinke hoofdpijn. Blijft de hoofdpijn lang aanhouden en voelt je kind zich ook ziek, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Keelpijn

Over het algemeen is keelpijn een virusinfectie en het is een bijverschijnsel van verkoudheid. Het slijmvlies in de keel raakt dan ontstoken. Die ontsteking kan zorgen voor verhoging en een hangerig gevoel. Over het algemeen verdwijnt de infectie na een paar dagen. Om de keel te verzachten kun je je kind waterijsjes of koele drankjes geven. Als de keelpijn niet verdwijnt kan het een bacteriële vorm van een ontsteking zijn. In dat geval kan de huisarts kijken of er een antibioticakuur nodig is.