De eerste maanden na de geboorte is je baby nog erg kwetsbaar. Elk kwaaltje dat zich voordoet kan je angstig maken: heeft hij iets ergs? Hieronder zetten we de meest voorkomende babykwaaltjes op een rij.

Geel zien
Gezonde baby’s hebben al snel na de geboorte een normale huidskleur. Een op de drie kinderen wordt op de tweede of derde dag echter geel. Dit is vaak niet ernstig en wordt veroorzaakt doordat het lichaam de afvalstoffen nog niet goed kwijt kan. Als jouw kindje dit heeft, is het belangrijk dat hij goed blijft drinken en veel in het daglicht ligt zodat deze afvalstoffen via de urine en ontlasting het lichaam kunnen verlaten. Meer informatie over de huidskleur en eventueel geel zien kan je vinden op babyzietgeel.nl.

Navelproblemen
Na de geboorte krijgen alle baby’s een navelklem. Die moet ervoor zorgen dat het restje van de navelstreng eraf valt. Meestal gebeurt dat na een dag of zes. Bij sommige kinderen blijft een stukje herstelweefsel achter. Op het consultatiebureau kunnen ze dat aanstippen met zilvernitraat, zodat het verdwijnt. Ook kunnen baby’s de eerste tijd nog wel eens last hebben van een bloedende navel, maar dat kan geen kwaad. Vaak komt dat doordat je te lang met een alcoholgaasje schoonmaakt, waardoor het korstje weer opengaat. Duurt het te lang voordat het wondje heelt, dan zal het consultatiebureau je doorverwijzen naar de huisarts.

Overstrekken
Een baby die zich overstrekt, spant de strekspieren aan de rugkant krachtig aan doordat zijn strekspieren sterker zijn dan zijn buigspieren. Hij strekt zijn benen en legt zijn hoofd in z’n nek. Hierdoor wordt het voor de baby moeilijk om zich te ontspannen en huilt hij vaak. Een baby die zich overstrekt kan moeite krijgen met eten. Om goed te kunnen slikken en zuigen heb je buigspieren nodig. Als een kind zich overstrekt, kan hij die niet goed gebruiken. Denk je dat je baby zich overstrekt, ga dan met hem naar het consultatiebureau. Daar kunnen ze je tips geven over hoe je je baby bijvoorbeeld het beste kunt vasthouden. Gaat het dan nog niet over, dan kun je naar de huisarts gaan. Hij zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar de kinderfysiotherapeut.

Spruw
Spruw ziet eruit als witte spikkels op de tong, op het slijmvlies van de wangen en op het gehemelte van je kind. Je kunt de vlekjes niet wegvegen. Het gaat om een infectie die wordt veroorzaakt door de schimmel. Niet alleen borstgevoede kinderen, maar ook flesbaby’s kunnen er last van hebben. Een baby met spruw wil meestal niet eten en heeft pijn in zijn mond. Via de mond kan het maag-darmkanaal worden geïnfecteerd en zo kan de baby via de ontlasting uitslag op zijn billen krijgen. Geef je borstvoeding, dan kun je zelf last hebben van pijnlijke tepels. Hoe vervelend het voor hem en jou ook is, je hoeft er in eerste instantie niets tegen te doen. Spruw verdwijnt meestal vanzelf. Is dat na een week nog niet gebeurd, ga dan naar je huisarts. Hij zal jullie een medicijn voorschrijven waardoor het binnen een paar dagen over is.

Darmkrampjes
Huilt je baby hard en langdurig, met name in de avonduren, strekt hij zijn beentjes en trekt hij ze daarna weer in? Zie je dat hij pijn heeft en is hij ontroostbaar? De kans is groot dat hij dan last heeft van darmkrampjes. Waarschijnlijk ontstaan die darmkrampen doordat de darmen nog niet helemaal volgroeid zijn. Of doordat je baby te veel voeding of lucht bij het drinken binnenkrijgt. Groeit een baby extreem veel, dan kan hij wel eens te veel eten krijgen. Heeft je baby niet alleen ’s avonds krampen en geef je borstvoeding, dan kan het aan je voeding liggen. Want wat jij eet, komt zes uur later in de borstvoeding terecht. Om de pijn te verzachten kun je zachtjes over je baby’s buik wrijven. Buikkrampjes verdwijnen meestal als een baby drie maanden oud is.