Als je zwanger bent, komt er meer van het hormoon progesteron in je bloed. Dit maakt je bloed dunner, waardoor de wand van de bloedvaten slapper wordt en aders gaan uitzetten. Daarnaast drukt de groter wordende baarmoeder op de grote vaten in je buik waardoor de terugstroom van het bloed uit je benen naar het hart wordt bemoeilijkt. Beide factoren zorgen ervoor dat je in de zwangerschap een groter risico hebt op spataderen en aambeien.
Spataderen
Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van spataderen in je benen. De meest voorkomende klacht is een moe, loom en zwaar gevoel in de benen. Sommige mensen hebben het gevoel dat er iets over hun benen kruipt, of kunnen hun benen niet goed stilhouden. Om spataderen te voorkomen is het belangrijk de doorbloeding in je benen te bevorderen. Las een kleine looppauze in op je werk of neem de trap in plaats van de lift. Om de doorbloeding in je benen te bevorderen kun je deze ook masseren: altijd van beneden naar boven, dus richting je hart. In een enkel geval doen spataderen pijn, maar ze zijn zelden gevaarlijk. Spataderen trekken na de bevalling meestal vanzelf weer weg.
Aambeien
Aambeien zijn eigenlijk spataderen die in de anus zitten. Ze zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel jeuk of pijn veroorzaken, vooral na het poepen. Zeker bij harde ontlasting kan een aambei even nabloeden. Dat geeft enkele druppels of een streepje helderrood bloed op het wc-papier. Een gezonde, vezelrijke voeding en veel drinken helpt de ontlasting zachter te maken en druk op de anus te voorkomen. Scherpe kruiden en koolzuurhoudende dranken kunnen de huid rond de anus prikkelen en kunnen beter vermeden worden. Daarnaast is het voor de bloedcirculatie van het hele lichaam belangrijk om voldoende te bewegen.