Het huidje van jouw kind is nog erg kwetsbaar omdat de huid nog een natuurlijke beschermlaag moet ontwikkelen. Je zou kunnen zeggen dat jouw baby’s velletje na de geboorte nog niet helemaal af is. Het is belangrijk om rekening te houden met deze tere huid.

Ruwe huid
Bij veel baby’s voelt de huid op sommige plaatsen ruw en korrelig aan. Dit merk je vooral op de bovenarmen en benen en het gezichtje. De huid kan hier in verhouding wat dikker zijn, waardoor de talg van de haarzakjes minder goed afvloeit. Een ruwe huid komt vaak voor, maar is een onschuldig kwaaltje. Als je de plekken regelmatig goed insmeert met bodylotion of crème, wordt het huidje van je baby weer zacht en soepel.

Schrale wangetjes
Babywangetjes zijn heel vatbaar voor uitdroging en ontvetting. Dit is de reden dat ze snel schraal worden. Doordat de bloedvaatjes in het gezicht gaan uitzetten, worden schrale wangetjes vaak een beetje rood. Als je veel met je kindje naar buiten gaat in koud en guur weer, drogen zijn wangetjes snel uit. Je kunt je baby beschermen door hem goed in te pakken met een warme jas en sjaal. Voor de delen van zijn lichaam die je niet kunt bedekken, bestaat er een speciale beschermende gezichtscrème. Hiermee verzorg je de schrale wangetjes en bescherm je de kwetsbare babyhuid tegen weersinvloeden.

Vervellen
Na de bevalling kan je baby gaan vervellen. Dit gebeurt vooral als je baby te laat geboren is. In de  baarmoeder drijft je baby in het vruchtwater. Om zijn huidje te beschermen wordt een grote hoeveelheid huidsmeer aangemaakt. Aan het eind van de zwangerschap neemt die productie van huidsmeer af. Bij veel baby’s is er dan nog zo weinig huidsmeer over, dat het vruchtwater inweekt op de babyhuid. De huid wordt hierdoor rimpelig. Als dit het geval is, laat het bovenste laagje van de huid los na de geboorte. Vervelling van de huid is een natuurlijk proces en niet schadelijk voor je kindje. Je kunt de vervelde huid net zo behandelen als de rest van de huid.

Pukkeltjes
Je baby kan bij de geboorte hormonen van jou meekrijgen. Onder invloed van deze hormonen kan zich talg in de huid van je baby ophopen. De huid kan hier op reageren met kleine ontstekingen. Dit zijn de pukkeltjes die vooral zichtbaar worden op het gezicht en soms ook op de rest van zijn lichaam. Deze pukkeltjes lijken op jeugdpuistjes en zijn onschuldig. Je hoeft ze dan ook niet te behandelen. Binnen drie maanden verdwijnen de pukkeltjes vanzelf.

Berg
Jonge baby’s hebben vaak last van berg. Dit zijn geelwitte, vettige schilfertjes die vast lijken te zitten op het hoofd van je kindje. Het is onschuldig en niet besmettelijk en je kindje heeft er ook geen last van. Het kan helpen als je elke week zijn hoofdje insmeert met babyolie. De volgende ochtend kun je de schilfertjes  wegwassen met wat babyshampoo.

Verzorgingsadvies
Doe je kind niet te vaak in bad. Twee à drie keer per week is voldoende. Gebruik lauwwarm water. Te heet water droogt de huid namelijk sneller uit. Doe een paar druppels babyolie in het badje. Olie houdt de huid soepel en zacht. Gebruik de eerste maanden nog geen zeep, dat droogt de huid nog meer uit. Als de baby ongeveer vier maanden oud is, kun je eventueel overschakelen op het gebruik van een milde babyzeep. Je kunt na het wassen je baby het beste droog deppen met een katoenen luier. Dit neemt meer  vocht op dan een badstof handdoek. Let erop dat de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen kun je er een laagje poeder overheen strooien. Je kunt je kindje na het badderen insmeren met een bodylotion speciaal voor baby’s of een andere vettige huidcrème.

Lees ook ons artikel over de verzorging van je baby.