De geboorte van je kindje is een bijzondere ervaring. Maanden heb je gewacht tot je je kindje in je armen kon houden en nu is het eindelijk zo ver. Veel ouders zouden graag eens in de toekomst kijken om te zien hoe hun kindje opgroeit. Wanneer je een gehandicapt kindje hebt, is dit net zo bijzonder, maar vaak wel intensiever.

Constatering
Wanneer je zwanger bent ga je er vanuit dat je een gezonde baby krijgt. Soms is het tijdens de zwangerschap al duidelijk dat er een verhoogd risico is op een handicap bij je baby. Een handicap hoeft niet altijd direct zichtbaar te zijn. In sommige gevallen komt een handicap pas maanden later naar voren. Na de constatering is het belangrijk dat je je eigen gevoel volgt. Vrienden, familie en zelfs artsen kunnen je verwijten dat je een ‘overbezorgde moeder’ bent. Blijf bij twijfel altijd je moederinstinct volgen en dring aan op onderzoeken ook als er aan je kindje op het eerste gezicht niets te zien is.

De eerste jaren
In het begin hoef je niet veel aan je kindje te merken wanneer hij een geestelijke handicap heeft. Pas later zul je merken dat hij zich langzamer ontwikkelt dan zijn leeftijdsgenootjes. Zijn motoriek of geest kan trager werken en dit merk je bij het praten en bewegen. Een geestelijke handicap heeft verschillende gradaties en kan dus bij de een erger zijn dan bij de ander. Een lichamelijke handicap is vrijwel direct zichtbaar en het is dan vaak duidelijker wat er aan de hand is. Ook bij een lichamelijke handicap geldt dat deze zich in verschillende gradaties kan uiten.

Dagopvang
Voor kinderen met een handicap zijn er speciale crèches en scholen. Wanneer jij zelf meer wilt werken, dan is het goed om rond te kijken naar deze mogelijkheden. Er zijn medische kinderdagcentra met professionele begeleiding waar kinderen tot hun zestiende jaar terecht kunnen. Een kind met een handicap heeft vaak meer behoefte aan veiligheid en zekerheid dan een ander kind. Een gehandicapt kind kan bang, onzeker en aanhankelijk zijn, maar soms ook agressief en onberekenbaar. Met een gehandicapt kind blijf je als ouder gebonden, ook als je kind ouder wordt. Dit hoeft absoluut geen last te zijn, maar het is wel belangrijk dat je als ouder deze situatie accepteert en dat je hier mee om leert gaan.

Kijk voor meer informatie op kboh.nl of nsgk.nl.