Er zijn verschillende manieren om te bevallen: het kan thuis of in het ziekenhuis, op de natuurlijke manier of via een keizer- snede. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Niet altijd kun je kiezen waar je wilt bevallen, wanneer er complicaties optreden moet je altijd naar het ziekenhuis. Elke manier van bevallen heeft voor- en nadelen.

Thuis bevallen
Als je een goede zwangerschap zonder complicaties hebt, mag je in principe thuis bevallen. Het voordeel van thuis bevallen is dat je al in een vertrouwde omgeving bent. Na de bevalling is je kindje dus meteen thuis en kun jij uitrusten in je eigen bed. Tijdens het opvangen van de weeën kun je even douchen, rondlopen, staan of liggen zoals je zelf wilt. Ook andere mensen die bij de bevalling aanwezig zijn, passen zich aan jou en je partner aan. De verloskundige houdt nauwlettend in de gaten of er ook tijdens de bevalling geen complicaties optreden.

Wanneer er wel complicaties zijn, zal zij de beslissing nemen om toch naar het ziekenhuis te gaan en je over te dragen aan de gynaecoloog. Het is van tevoren niet in te schatten op welk moment tijdens de bevalling dit nodig is. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid een tas met spullen klaar te hebben staan wanneer je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet. Bij een thuisbevalling heb je meer spullen nodig dan wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Bijvoorbeeld klossen om je bed te verhogen, het bed moet namelijk minimaal tachtig centimeter hoog zijn. Als klossen je bed niet voldoende verhogen, kun je ook frisdrankkratten gebruiken.

Vruchtwater
Als de bevalling op gang komt hoef je niet meteen de verloskundige te bellen. Je moet wel meteen bellen als je groen of bruin vruchtwater verliest. Hetzelfde geldt voor helderrood bloedverlies wanneer dit meer is dan een maandverbandje vol. Breken de vliezen ‘s nachts, maar is het vruchtwater helder? Dan kun je wachten met de verloskundige bellen tot de volgende ochtend. Wanneer dit overdag gebeurt kun je wel met- een bellen. Als de weeën al zijn ingezet bel je wanneer je een uur lang regelmatig weeën hebt die om de drie minuten komen en bovendien een minuut aanhouden.

Ziekenhuis
Je kunt er voor kiezen om vrijwillig in het ziekenhuis te bevallen zonder een medische indicatie. Dit heet een poliklinische bevalling. Als de bevalling begonnen is, komt de verloskundige eerst bij je kijken hoe ver de ontsluiting gevorderd is. Als zij oordeelt dat je kindje binnen een paar uur wordt geboren, word je doorverwezen naar het ziekenhuis. De verloskundige gaat ook mee naar het ziekenhuis en zal je bevalling verder begeleiden. In dit geval kun je een paar uur na de geboorte weer naar huis.

Complicaties
Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. In dit geval hoef je echter niet naar het ziekenhuis omdat je daar al bent. De gynaecoloog begeleidt in dit geval de bevalling vanaf het moment dat er complicaties ontstaan. De verloskundige heeft dus niet meer bevoegdheden als je er vrijwillig voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen. Het kan ook zijn dat je al tijdens je zwangerschap onder controle van de gynaecoloog staat en je in het ziekenhuis moet bevallen. Er is dan sprake van een medische indicatie. Je hoeft dan ook niet de verloskundige te bellen, je gaat op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis wanneer de bevalling begonnen is. De gynaecoloog staat je dan bij tijdens de bevalling.

Kraamhotel
De meeste vrouwen in Nederland bevallen graag thuis omdat dit meteen vertrouwd aanvoelt en er mensen aanwezig zijn waar je al tijdens de zwangerschap contact mee hebt. Niet voor iedereen is het mogelijk om thuis te bevallen. Bijvoorbeeld omdat de slaapkamer niet ruim genoeg is. Daarom zijn er in de loop der tijd kraamhotels ontstaan. Bij deze kraamhotels wordt de zorg je uit handen genomen zodat je ongestoord kunt genieten van je bevalling. Verder verloopt de bevalling op dezelfde manier als wanneer je thuis bevalt. Elk kraamhotel heeft regels over de duur van het verblijf, de zorg die je krijgt en de kosten die er bij komen kijken.