De eerste jaren van zijn leven maakt je kindje veel ontwikkelingen door. Ten eerste groeit hij enorm en bovendien leert hij zitten, kruipen, lopen, praten en uiten van gevoelens. Sommige ontwikkelingen gaan heel snel, andere ontwikkelingen hebben meer tijd nodig.

Het verloop van de ontwikkeling van je kind is deels van jou als ouder afhankelijk. Als jij je kind stimuleert en motiveert zich te ontwikkelen, zal hij dat sneller doen dan wanneer die stimulatie ontbreekt. Aan de andere kant is het bij kinderen ook een aangeboren drang om vooruit te komen.

Soms ontstaat een achterstand in de ontwikkeling wanneer prikkels niet voldoende aanwezig zijn. Dit hoeft niet altijd van buitenaf te komen. Als je kind bijvoorbeeld problemen heeft met zijn oren, kan hij op een later moment een achterstand met zijn taal-spraakontwikkeling krijgen. Wanneer er ergens in zijn ontwikkeling een achterstand ontstaat, is het heel goed mogelijk deze weer in te lopen.

Je kind leert zichzelf verschillende vaardigheden aan. Het is niet zo dat dit vanzelf gaat, er gaat veel oefening aan vooraf. Bovendien moet je kind ook op neurologisch gebied klaar zijn om een nieuwe vaardigheid toe te passen. De voorbereidingen van je kind kun je niet altijd goed waarnemen, waardoor het voor jou als ouder soms lijkt alsof hij plotseling iets nieuws kan.

Pas geboren
Als je baby pas geboren is, zijn er een aantal reflexen die hij vanaf de geboorte heeft. Na een half jaar zal er niet veel meer van deze reflexen over zijn. Wanneer dit wel zo is, kan dat duiden op neurologische afwijkingen en is het raadzaam de arts hierop te attenderen.

Hoofd
Direct na de geboorte is het hoofdje van je kind nog gevormd naar de ligging in het geboortekanaal. Dit zie je meestal de volgende dag al niet meer. Al na een paar weken worden de wanden van zijn hoofdje steviger. De botten van het schedel zijn nog niet aan elkaar gegroeid. In het midden van het hoofdje voel je een plek waar geen bot zit: de fontanel. De fontanel is heel sterk en de hersenen van je baby worden hierdoor ook goed beschermd.

Gehoor
Al voor de geboorte is het gehoor van je kindje volledig ontwikkeld. In je buik hoorde hij al geluiden. Niet alleen van buitenaf, maar ook alles wat er in jouw lichaam gebeurde. Hij herkent dan ook al jouw stem, wat geruststellend is wanneer hij eenmaal is geboren. Dit verklaart ook waarom een kindje altijd rustig wordt van zijn moeder.

Ogen
Al vanaf de geboorte kan je kindje kleuren onderscheiden. Tot ongeveer dertig centimeter van hem af ziet hij scherp. Het kan zijn dat hij na een paar dagen gele korstjes krijgt in zijn ogen. Meestal komt dit door een verstopt traanbuisje. Als het niet heel erg is kun je het schoonmaken met uitgekookt water. In ergere gevallen is het verstandig om de huisarts er even naar te laten kijken.

Mond
Wanneer je kindje een half jaar oud is, is de kans aanwezig dat de eerste tandjes doorkomen. Sommige baby’s hebben al vanaf hun geboorte een aantal tandjes. Let er ook op of je baby spruw heeft. Dit is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Je kunt het herkennen aan witte puntjes in de mond.

Motoriek
In het eerste levensjaar van je baby gebeurt er heel veel. Als hij pas geboren is, kan hij bijna niets. Een jaar later kan hij lopen en met speelgoed gooien. De reflexen die bij je baby gecontroleerd worden, moeten na een half jaar verdwenen zijn. Elke week leert je kindje bij en krijgt hij meer vaardigheden onder de knie.

4 weken
Als je kindje vier weken is, kan hij enkele momenten zijn hoofdje in balans houden. Als hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofdje oprichten. Als je kindje op zijn rug ligt en je trekt hem aan zijn armpjes omhoog, dan valt zijn hoofdje nog naar achteren.

8 weken
Inmiddels kan je kindje zijn hoofdje nog beter in balans houden, al wankelt hij nog wel regelmatig. Als hij op zijn buik ligt, kan hij zijn hoofdje in een hoek van 75 graden houden. Wanneer je je baby nu aan zijn armpjes optrekt, kan hij zijn hoofdje al een beetje mee bewegen.

16 weken
Vanaf nu kan je kindje zijn hoofdje goed in balans houden. Als hij op zijn buik ligt, houdt hij zijn hoofdje in een hoek van negentig graden. Bij het optrekken aan zijn armpjes neemt hij zijn hoofdje nu goed mee. Je kindje kan nu bovendien onderscheiden van welke kant er geluid komt en draait zijn hoofd in die richting. Je kindje begint zichzelf ook steeds meer te ontdekken en speelt met zijn handjes. Hij kan ook al een korte tijd een rammelaar of ander speeltje vasthouden. Als je een voorwerp voor hem houdt, zal hij er naar grijpen. Hij is echter nog te klein om altijd het voorwerp aan te pakken, de kans is dus groot dat hij misgrijpt.

20 weken
Je kindje kan zich steeds beter focussen en grijpt zelf doelbewust naar voorwerpen. Hij wordt steeds nieuwsgieriger en besteedt steeds langer aandacht aan de dingen om hem heen.

24 weken
Als je baby op zijn buik ligt kan hij met zijn handjes steunen en strekt hij daarbij zijn armpjes uit. Af en toe komen zijn borst en buik daarbij los van de grond. Behalve zijn handen heeft hij inmiddels ook zijn voeten ontdekt en die grijpt hij dan ook regelmatig vast. Je kindje kan nu ook van zijn buik naar zijn rug rollen en blijven staan als hij daarbij ondersteund wordt.

28 weken
In dit stadium van de ontwikkeling van je kindje kan hij zelfstandig zitten. Dit duurt maar kort en lukt alleen wanneer hij zijn handjes uitstrekt als steun. Hij kan wel voorwerpen van je over pakken zonder dat dit hem moeite kost of dat hij misgrijpt. Zijn evenwicht is ook beter in orde, hij grijpt nu met één hand naar voren en niet meer met allebei.

36 weken
Je kindje kan nu een paar minuten achter elkaar zitten zonder dat hij hierbij steun nodig heeft. Hij probeert nu ook te kruipen en beweegt daarom in zittende beweging naar achteren. Ook kan hij nu kleinere voorwerpen oprapen, maar hij gebruikt hiervoor nog zijn hele hand en niet alleen zijn vingers.

40 weken
Van zitten gaat je kindje nu over tot staan. Hij trekt zichzelf op tot hij overeind staat. Ook kan hij nu zelf gaan zitten. Zowel vanuit staande positie als uit liggende positie. Als hij zit, heeft hij zijn beentjes gestrekt en op deze manier kan hij langere tijd blijven zitten.

48 weken
Inmiddels kan je kindje met steun lopen. Houd jij hem aan zijn handjes vast, dan gaat hij zelf lopen. Als hij moe is laat hij zich gewoon weer in zithouding zakken. Ook kan hij zelfstandig lopen door zich aan de tafel, box of een ander voorwerp vast te houden. Als je kindje zestien maanden is kan hij helemaal zelfstandig lopen.