De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en beschermt ons tegen allerlei invloeden van buitenaf. Dit maakt de huid het meest kwetsbare orgaan. De huid van baby’s is nog niet helemaal volgroeid en daardoor is deze nog gevoeliger dan de huid van een volwassene.

De beschermende huidlaag die volwassenen hebben is bij baby’s pas tegen het vierde levensjaar volgroeid. Daarom is de babyhuid nog kwetsbaar. Bijna alle luierdragende kinderen hebben dan ook wel eens last van een ontsteking van de huid in het luiergebied, oftewel luieruitslag. Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar je baby kan er wel flink last van hebben en veel huilen.

Baby’s en luieruitslag
Urine en ontlasting maken de huid week. Hierdoor kan de huid makkelijk beschadigd raken. Ook kunnen irriterende stoffen makkelijker in de huid doordringen. Wrijving door de luier kan deze irritatie erger maken. Luieruitslag begint met een lichte rode verkleuring van de huid in de luierstreek. Soms is de huid bedekt met open, vochtige plekken, die lijken op schaafwondjes. Ook verschijnen er vaak kleine blaasjes op de billetjes en in de liezen. Baby’s zijn extra gevoelig voor luieruitslag tijdens het krijgen van tanden, het overgaan van borstvoeding op fles- voeding of wanneer ze vast voedsel beginnen te eten.

Voorkomen van luieruitslag
Gelukkig kun je iets doen tegen een ruwe, schrale of geprikkelde huid. Zorg ervoor dat de babyhuid zo droog mogelijk blijft. Controleer de luier zoveel mogelijk en verschoon uw baby zodra de luier nat of vies is. Bij hele jonge kinderen kan dit elk uur nodig zijn. Verder is het noodzakelijk om de baby te verschonen voordat hij gaat slapen. Gebruik luiers die ademen om luieruitslag te helpen voorkomen. Bovendien is het belangrijk om luiers te kiezen die passen bij de leeftijd van je baby. Luiers zijn namelijk speciaal voor verschillende leeftijdsfases ontworpen.

Tip
Billendoekjes worden door veel ouders gebruikt bij het verschonen van hun baby, maar deze zijn niet altijd goed voor de tere babyhuid. Kies daarom in ieder geval voor een variant die geschikt is voor de gevoelige huid. Het beste is echter om je baby te wassen met warm water en eventueel babyzeep.