Als je tien centimeter ontsluiting hebt, mag je gaan persen. Misschien heb je geleerd hoe je dat moet doen, maar in de praktijk kan het soms anders gaan. In welke houding jij het prettigst bevalt is iets wat je zelf moet bepalen. Op de kruk, in bad, op je hurken of toch op je rug in bed? Er is keuze genoeg.

Op de baarkruk
De meeste verloskundigen hebben een baarkruk. Je kunt vragen of ze er één mee willen nemen wanneer je moet bevallen. Wanneer je op de kruk perst, pers je naar beneden. Je kunt spanning zetten door bijvoorbeeld met je ellebogen achterover op een tafel te leunen. Als je partner achter je zit kun je je ellebogen ook op zijn bovenbenen plaatsen.

Half zittend
Belangrijk bij deze houding is dat je in een hoek van zeventig graden ten opzichte van het matras zit. Hierbij kun je steunen op een ruggensteun of je partner. Zet extra kracht door je benen of het bed vast te pakken en houd je benen op het bed.

Op je knieën
Het fijne van bevallen op je knieën is dat het gewoon op bed kan gebeuren. Zorg dat je partner lekker met een kussen in de rug tegen het hoofdeind van het bed gaat zitten. Zo kun je op je knieën met je gezicht naar hem toe gaan zitten en kun je tussendoor met je hoofd op zijn schoot rusten.

Op je hurken
Laat je partner achter je zitten en zet je voeten stevig op de grond. Ondersteun jezelf door met je armen over de benen van je partner te leunen. Deze steun kun je gebruiken om extra kracht te zetten. Bij het eerste persen hoef je niet zo diep door de knieën te gaan. Pas wanneer het hoofdje een klein stukje zichtbaar is, hurk je zover mogelijk en kantel je het bekken naar voren.

Zijligging
Ga op je zij liggen en laat je bovenste been op een stoel of kussen rusten. Je kunt je voet ook in de heup of zij van iemand die naast het bed staat zetten. Nu kun je persen.

Rugligging
Als je besluit op je rug te liggen, laat iemand dan je hoofd ondersteunen als jij je kin tijdens het persen richting je borst brengt. Als je het prettiger vindt om je knieën naar je toe te trekken, zorg er dan voor dat je rug niet bol komt te staan.