Na de bevalling is alles anders. Je ondergaat lichamelijk en mentaal veranderingen en voor veel vrouwen is de periode na de bevalling erg verwarrend. Hoe ga je hiermee om en wanneer ben je weer je oude zelf?

Ontzwangeren
Het proces na de bevalling heet ‘ontzwangeren’. Deze tijd die je lichaam en geest nodig hebben om te herstellen van zwangerschap en geboorte duurt ongeveer negen maanden. Goede voeding, beweging en voldoende rust zijn essentieel om overtollige zwangerschapskilo’s kwijt te raken en je snel weer goed te voelen.

Lichamelijk
Het zal nog wel even duren voordat je je oude kleren weer past. Als je wilt, kun je de dag na de bevalling alweer wat lichte oefeningen doen om je buik- en bekkenbodemspieren te trainen. Als je een keizersnede hebt ondergaan, kun je beter wachten tot je litteken helemaal geen pijn meer doet. Zes weken na de bevalling kun je weer met het ‘echte’ sporten beginnen, maar forceer niks en luister goed naar je lichaam. Je buikspieren zijn immers flink opgerekt en hebben even tijd nodig om weer te krimpen. Een moeilijke of makkelijke bevalling zegt niks over je hersteltempo. Wanneer je een keizersnede hebt gehad neemt de herstelperiode natuurlijk wel langer in beslag.

Mentaal
Het is belangrijk te accepteren dat er veel blijvend veranderd is door je zwangerschap. Naast vermoeid kun je ook vergeetachtig worden, last hebben van een laag concentratievermogen, geen behoefte hebben aan sociale contacten of seks en prikkelbaar zijn. Bedenk dat je niet alleen moeder bent, maar ook vrouw. Je baby heeft je aandacht nodig, maar jij en je partner ook. Breng hem af en toe naar opa en oma, spreek eens af met vriendinnen en ga uit eten met je partner. Tijd voor jezelf nemen is ook belangrijk voor het herstel en voor een stabiele basis van het hele gezin.

Je cyclus
Door de aanwezige hormonen en het geven van borstvoeding kan het even duren voor je cyclus weer op gang komt. De eerste menstruatie kan zich zes tot acht weken na de bevalling al aandienen, maar het kan ook nog maanden duren. Duurt het je te lang, dan kun je bij de huisarts navraag doen naar een korte hormoonkuur om je cyclus op gang te brengen.