Hoe werkt het eigenlijk als je jouw kleintje in bad wilt doen of onder de douche? En wat heb je nodig? De lijst met vragen is lang en dat is niet zo gek. De eerste paar keer is dit erg spannend. De kraamhulp helpt je daarom een handje, maar wat als de kraamweek voorbij is?

Douchen
Vanaf de kraamweek mag je al met je baby onder de douche. Zorg er wel voor dat je er niet te lang onder blijft staan en dat je baby niet een harde straal op zijn hoofd krijgt. De meeste ouders vinden het spannend om dit voor de eerste keer te doen. Daarom is het prettig om dit eerst met de kraamhulp te oefenen. De kraamhulp kan jou tips geven over hoe je de kleine het best vast kunt houden.

Als de kraamhulp niet meer aanwezig is, is het aan te raden om het samen met je partner te doen; een extra paar handen is altijd welkom én het is leuk om dit moment samen te delen. Een van jullie staat onder de douche terwijl de ander de ander je kindje aangeeft en weer overpakt om af te drogen. Wat nou als er geen extra paar handen in beeld zijn?

Vooraf

  • Leg alles klaar voordat je onder de douche stapt.
  • Zorg ervoor dat de temperatuur in de badkamer tussen de 20°C en 22°C ligt.
  • Zorg ervoor dat het water rond de 37°C is. Controleer de watertemperatuur altijd eerst met de elleboog en badthermometer, ook als je een thermostaatkraan hebt.

Tijdens

  • Leg een antislipmat in de douche om uitglijden te voorkomen. Je kunt eventueel op een badkamerkrukje zitten als je dat fijner vindt.
  • Voor meer grip tijdens het vasthouden zijn er speciale handschoenen of draagdoeken, maar een hydrofiele luier op je arm leggen zorgt voor hetzelfde effect.
  • Vermijd de eerste weken het gebruik van zeep. Zeep zorgt voor minder grip en het is voldoende om een pasgeboren baby enkel te wassen met water.

Klaar met douchen? Wikkel je baby in een warme doek en trek hem eventueel voorverwarmde kleertjes aan. Zorg er in ieder geval voor dat je kindje het warm genoeg heeft.

Wassen
Een babyhuid is nog niet helemaal af. De huid is dunner, produceert minder vet en de zweetkliertjes werken nog niet naar behoren. Daardoor is de babyhuid gevoeliger voor irritaties en infecties. Pas tegen het vierde jaar is de huid volgroeid. Speciale babybadolie houdt de huid soepel en zacht. Bovendien voorkom je dat deze uitdroogt. Het is daarom aan te raden een paar druppels babybadolie in het badje. Kleed eerst het onderlichaam van jouw kindje uit, zodat je de temperatuur van het water kunt opnemen zonder dat de baby te veel afkoelt. Vindt jouw pasgeboren baby het niet fijn om verzorgd te worden? Met een washandje of een nat watje kan je ook het hoofdje schoonmaken, evenals zijn handjes, onder zijn oksels, de schaamdelen en tussen de billen.

Babybadolie laat een beschermende laag achter op de huid van je baby die de huid zacht en soepel maakt. Daarom kun je het beste na het wassen je baby droogdeppen (dus niet wrijven) met een katoenen luier. Als je wrijft, verwijder je de beschermlaag namelijk weer. Daarnaast neemt een katoenen luier meer vocht op dan een badstof handdoek. Let erop dat de huidplooien goed droog zijn. Om vochtige huidplooien te voorkomen, kun je een laagje poeder overheen strooien. Je kunt je kindje na het badderen insmeren met een bodylotion speciaal voor baby’s of een andere vettige huidcrème.