Tijdens de zwangerschap kunnen vrouwen nog wel eens last krijgen van aanhoudende kriebelhoest. Dit is erg vervelend. Des te meer wanneer er nog maar weinig controle is over de blaas.

De oorzaak van kriebelhoest
Kriebelhoest ontstaat wanneer de slijmvliezen en/of luchtwegen geïrriteerd of ontstoken zijn. Dit kan onder andere komen door verkoudheid/griep, roken en veel schreeuwen. Ook slecht geventileerde ruimten kunnen een oorzaak zijn van kriebelhoest.

Maagzuur
De meeste zwangere vrouwen krijgen last van maagzuur. Organen die tegen de maag aan duwen zijn hier meestal de oorzaak van. Door het maagzuur raakt de slokdarm geïrriteerd waardoor kriebelhoest kan ontstaan.

Internet en fora
Veel mensen raadplegen tegenwoordig eerst het internet voordat ze naar de huisarts gaan. Vooral op de verschillende fora worden vele kwaaltjes besproken. Hierbij wordt dan vaak wel aangegeven wat een huisarts of apotheker heeft gezegd, maar niet waarom.

Tegenstrijdige verhalen
Doordat er vaak geen reden wordt gegeven, lijken de verhalen erg tegenstrijdig te zijn. Dit is ook het geval met hoestdrank tijdens de zwangerschap. De ene zwangere vrouw mag het wel en de andere zwangere vrouw mag het niet. De ene mag alleen ‘s nachts een hoestdrankje innemen en de andere mag het ook overdag.

Hoe zit het?
De reden van het wel of niet voorschrijven van een hoestdrankje, is vaak erg simpel. In hoestdrank zit namelijk codeïne en codeïne zorgt ervoor dat de baby suf wordt. Dit is op zich niet zo heel erg, behalve wanneer het kindje ter wereld komt. En dat is nu precies de reden waarom een hoestdrankje soms niet voorgeschreven wordt. Hoe dichterbij de bevalling komt, hoe kleiner de kans dat de huisarts hoestdrank voorschrijft.

Raadpleeg de huisarts
Haal dus nooit aan de hand van verhalen op internet een hoestdrankje. Raadpleeg altijd de huisarts