Je kunt net zo lang doorgaan met vrijen tijdens je zwangerschap als je zelf wilt. Als er geen medische reden is waarom je het niet zou doen is seks tijdens de zwangerschap zelfs goed voor je. Naast dat het prettig is, helpt het je ook om je op de geboorte voor te bereiden. Het houdt je bekken namelijk soepel.

De eerste drie maanden
Sommige mensen denken dat seks tijdens de zwangerschap schadelijk zou zijn voor het kindje, maar dat is iets wat tussen de oren zit. Het kindje zit namelijk goed beschermd in vliezen en vruchtwater en ook de baarmoedermond is goed afgesloten. Is medisch gezien alles in orde, dan kunnen penetratie en een orgasme dus geen miskraam veroorzaken. Of je zin hebt in seks is een vraag die alleen jij zelf kunt beantwoorden.

De eerste drie maanden voel je je vaak misselijk, moe en lusteloos en het is dan ook begrijpelijk dat je hoofd er niet echt naar staat. Je hebt veel behoefte aan liefde en tederheid en een heftige vrijpartij is niet altijd even prettig.

Je hebt ook vrouwen én mannen die zich lichamelijk prima voelen, maar zo zijn overrompeld door het idee van het ouderschap, dat de seksbehoefte totaal afneemt. Uiteraard verschilt dit per persoon. Doe daarom waar jij en je partner je allebei prettig bij voelen.

De vierde tot de zesde maand
De periode dat zwangere vrouwen veel zin in seks ervaren, is tussen de vierde en zesde maand. Door de razende hormonen in je lichaam zijn de weefsels rondom je vagina beter doorbloed en kun je zelfs ‘last’ krijgen van overweldigende lustgevoelens.

Je seksleven zal wel iets aangepast moeten worden, want naarmate je buik groeit, worden sommige standjes simpelweg onmogelijk. Een houding waarbij er geen druk uitgeoefend wordt op je buik is het prettigst. Denk bijvoorbeeld eens aan een zijdelingse houding, dat is prima te doen met een grote buik.

De laatste loodjes
Zolang het prettig aanvoelt kun je tot de zevende of achtste maand gewoon seks blijven hebben, maar er zijn artsen die dit na de achtste maand afraden. In die periode kunnen je vliezen namelijk breken en het hormoon prostaglandine, dat in sperma zit, zou dat proces kunnen versnellen.

Mochten jullie allebei nog steeds behoefte hebben aan seks met penetratie, gebruik dan een condoom. Veel vrouwen hebben in de laatste tien weken echter helemaal geen behoefte aan seksuele activiteit. Je grote buik zorgt ervoor dat je je ongemakkelijk voelt en geestelijk ben je al bezig met de bevalling. Het kan zijn dat jij je automatisch afsluit voor de genegenheid van je partner, terwijl je er eigenlijk wél behoefte aan hebt. Dit heeft allemaal te maken met hormonen en is van tijdelijke aard.

Genieten
Of je nou wel of geen seks wilt tijdens de zwangerschap, geef aan waar je behoefte aan hebt en geniet er samen van. Het is een mooie tijd en het is belangrijk dat jullie je beiden op je gemak voelen. Daar hebben jullie zelf het meeste baat bij en jullie kindje uiteindelijk ook!