Je lichaam maakt tijdens de zwangerschap een ingrijpende ontwikkeling door. Zwangerschapskwaaltjes horen hier helaas bij . Naast de bekende kwaaltjes, zoals misselijkheid en gevoelige borsten, kunnen er ook andere ongemakken ontstaan.

Borsten
Aan je borsten zul je waarschijnlijk het eerst iets merken. Ze houden door de toename van oestrogeen meer vocht vast en kunnen daardoor gevoeliger zijn en soms zelfs pijnlijk aanvoelen. De toenemende door- bloeding zorgt er bovendien voor dat adertjes beter zichtbaar worden.

Buik
De vorm en omvang van je buik is afhankelijk van de lengte van je buik in ‘normale’ toestand, de hoeveelheid vruchtwater en je houding. De vorm van je buik zegt absoluut niks over het geslacht van je kindje!

Gebit
Het tandvlees kan wat gevoelig zijn door de hormonale schommelingen en daardoor gaan bloeden. Poets, stook en flos regelmatig en meld aan je tandarts dat je zwanger bent. Ook in verband met röntgenfoto’s is dit belangrijk.

Gewicht
Dat je aankomt tijdens je zwangerschap is geen verrassing. Gemiddeld komt een vrouw twaalf kilo aan in negen maanden. De baby is verantwoordelijk voor drie kilo. De overige kilo’s komen bijvoorbeeld door het gewicht van de baarmoeder, vruchtwater, placenta en de toename van vetweefsel en bloed in je lichaam.

Haar
Door je doorbloeding zou in deze tijd je haar sneller kunnen groeien. Ook kan het meer glans hebben en minder snel uitvallen. Het kan ook juist zo zijn dat je haar minder goed valt. Je haar verven tijdens je zwangerschap kan nadelige gevolgen hebben voor je baby.

Nagels
Je nagels breken tijdens je zwangerschap sneller af. Knip ze daarom vaak en gebruik geen nagellak, maar nagelversterker.

Striae
Op je benen, buik en borsten kun je last krijgen van zwangerschapsstriemen. Er bestaan crèmes die dit helpen voorkomen en verminderen. Vraag bij de drogist naar een crème met rode zonnehoed.