Naast allerlei lichamelijke ontwikkelingen, maak je geestelijk ook veranderingen door onder invloed van de zwangerschapshormonen. Vaak wisselen emoties elkaar in snel tempo af. Je kan op bepaalde situaties of gebeurtenissen anders reageren dan men van je gewend is. Dat hoort allemaal bij de zwangerschap, dus zorg goed voor jezelf.

Wisselende stemmingen
In tranen uitbarsten omdat je de bus hebt gemist, je partner de huid vol schelden omdat hij zijn schoenen niet heeft geveegd of urenlang wezenloos voor je uit staren. Hormonen kunnen tijdens de zwangerschap een vreemde invloed op je stemming hebben.

Hormonale of psychologische veranderingen
Hormonen kunnen van grote invloed zijn op je humeur. Denk maar aan de dagen voorafgaand aan je menstruatie. Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap vinden in je lichaam grote hormonale veranderingen plaats. Het is dus niet vreemd dat dit de nodige stemmingswisselingen met zich meebrengt. Daarnaast kan je humeur ook veranderen onder de psychologische druk die een zwangerschap met zich meebrengt.

Stemmingen
De wijze waarop je humeur wordt beïnvloed door je hormoonhuishouding, is voor een groot deel afhankelijk van je karakter. Hormonen zorgen voor meer gevoeligheid. Als je van nature een optimist bent, kunnen hormonen ertoe bijdragen dat je meer energie krijgt. Raakte je voor je zwangerschap al vrij snel geïrriteerd, dan is de kans groot dat je tijdens je zwangerschap zeer agressief uit kunt vallen als iets je niet bevalt. Sommige vrouwen ervaren zelfs al hun emoties wat intenser dan normaal. Emoties kunnen elkaar tijdens de zwangerschap in een snel tempo afwisselen. Laat deze gevoelens rustig over je heen komen en vraag begrip aan je omgeving.

Zintuigen
Niet alleen jijzelf, maar ook je zintuigen worden tijdens je zwangerschap gevoeliger. Als je erover nadenkt, is dit heel logisch. Je wilt je ongeboren kind immers beschermen en daarom is je lichaam alert op veranderingen in de omgeving.