Om fit en gezond te zijn moet je weerstand opbouwen. Dat betekent dat je ook af en toe een griepje of andere kwaal moet doorstaan. Zo bouw je immers antistoffen op, waardoor je op een later moment veel minder kans hebt om weer ziek te worden. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je kindje.

Buikpijn
Buikpijn kent verschillende oorzaken. Het kan lichamelijk zijn, door bijvoorbeeld darmkrampen of een dag te weinig naar het toilet gaan. Je kindje kan ook niet lekker in zijn vel zitten en daarom last van zijn buik hebben. Lichamelijke klachten die wijzen op ernstige buikpijn zijn een harde buik, diarree die heel waterig is of waar bloed bij zit en buikpijn in combinatie met overgeven.

Diarree
Diarree is dunne, waterige ontlasting. Wanneer je kindje last heeft van diarree, zal hij krampen en eventueel last van winderigheid hebben. Diarree heeft altijd met een andere klacht te maken, bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel. Zeker bij kleine kinderen is het belangrijk dat zij extra veel drinken om uitdroging te voorkomen. Diarree is niet ernstig als het niet langer duurt dan twee dagen. Houdt de diarree wel langer aan, dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.

Griep
Wanneer je kind griep heeft is hij verkouden en hangerig. Bovendien heeft hij hoofdpijn, spierpijn en meestal een zere keel. Deze verschijnselen horen ook bij een ‘gewone’ verkoudheid. Pas wanneer je kind besmet is met het influenzavirus, is er sprake van griep. Bij griep heeft je kind nog meer last van koorts en vermoeidheid en duurt het ook langer voordat hij herstelt. Het enige wat je kunt doen is de pijn verzachten met hoestdrank en paracetamol. Het is belangrijk dat je kind goed blijft drinken omdat bij griep de kans op uitdroging bestaat.

Oorpijn
Een kind kan een oorontsteking hebben zonder dat hij pijn heeft. Maar oorpijn kan ook een heel andere oorzaak hebben dan een ontsteking. Bijvoorbeeld een puistje in het oor of eczeem. Ook pijn aan de amandelen of kiezen kan doorstralen naar de oren. Wees daar dus altijd op bedacht. Wanneer je kind ‘niet luistert’ kan het ook zijn dat hij door een oorontsteking slechter hoort en je dus niet verstaat. Ga met een oorontsteking wel altijd even langs de huisarts.

Hoofdpijn
Ook hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het gevoel van hoofdpijn kan bovendien ook verschillen. Van doffe pijn tot steken en van kloppende hoofdpijn tot pijn in het voorhoofd. Kinderen ervaren dezelfde soorten hoofdpijn als volwassenen. Bedenk je wel dat kinderen moeilijk kunnen aangeven waar de pijn vandaan komt. Ook etenswaren kunnen ten grondslag liggen aan een flinke hoofdpijn. Blijft de hoofdpijn lang aanhouden en voelt je kind zich ook ziek, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

Keelpijn
Over het algemeen is keelpijn een virusinfectie en het is een bijverschijnsel van verkoudheid. Het slijmvlies in de keel raakt dan ontstoken. Die ontsteking kan zorgen voor verhoging en een hangerig gevoel. Over het algemeen verdwijnt de infectie na een paar dagen. Om de keel te verzachten kun je je kind waterijsjes of koele drankjes geven. Als de keelpijn niet verdwijnt kan het een bacteriële vorm van een ontsteking zijn. In dat geval kan de huisarts kijken of er een antibioticakuur nodig is.