Als je zwanger bent, zit je niet op complicaties en andere lichamelijke problemen te wachten. Je wilt immers dat je kind gezond en wel geboren wordt. Daarom kan het schrikken zijn wanneer je tijdens je zwangerschap te maken krijgt met een blaasontsteking. Dat is een bacteriële infectie die zich natuurlijk wel angstvallig dicht bij de foetus ophoudt. Wat moet je doen wanneer je blaasontsteking krijgt tijdens je zwangerschap?

Hoe ontstaat een blaasontsteking?
Eerst is het wellicht zinnig om te benoemen hoe zo’n blaasontsteking eigenlijk ontstaat. Dat is niet zo’n prettig verhaal. Vrouwen lopen namelijk een aanzienlijk hoger risico op blaasontsteking dan mannen. In de regel komen daarbij bacteriën uit de darmen kijken. Omdat bij vrouwen de uitgang van de urinebuis en de anus zich relatief dicht bij elkaar bevinden, kunnen bacteriën uit de darmen vrij gemakkelijk de urinebuis bereiken, bijvoorbeeld als gevolg van seksuele handelingen. Dan is het ook nog eens zo dat de afstand van de opening van de urinebuis tot de blaas een stuk korter is dan bij mannen en bacteriën dus snel de blaas kunnen bereiken om daar een ontsteking te veroorzaken.

Hoe merk je dat een blaasontsteking hebt?
Gezien het bovenstaande, is heel goed mogelijk dat je eerder al eens met een blaasontsteking te maken hebt gehad. Desondanks bespreken we nog even de symptomen die kunnen wijzen op een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking heb je voortdurende het gevoel dat je moet plassen. Als je dan naar het toilet gaat, gaat het vaak maar om kleine beetjes terwijl de aandrang toch erg hoog was. Het is ook mogelijk dat je pijn ervaart bij het plassen. De plas ziet er bij een blaasontsteking vaan troebel uit, kan bloed bevatten en vrij sterke geur hebben. Ook pijn in de rug of onder in de buik kan wijzen op een blaasontsteking.

Urine op kweek
Merk je dat je last hebt van bovenstaande symptomen, dan moet je aan bel trekken bij de huisarts en daarbij ook duidelijk aangeven dat je zwanger bent. Vang bij voorkeur de ochtendurine op zodat deze onderzocht kan worden. Breng dit potje binnen twee uur naar de praktijk of zet hem anders in de koelkast. Bij blaasontsteking gedurende een zwangerschap, doet de huisarts altijd een extra kweek van de urine om te weten welke bacterie de oorzaak is en welke medicijnen daartegen helpen. Zo kan het antibioticum Amoxicilline kopen en gebruiken de blaasontsteking mogelijk oplossen.

Gevaren blaasontsteking bij zwangerschap
Tijdens een zwangerschap geeft blaasontsteking meer kans op problemen. Het kan bijvoorbeeld een ontsteking van het nierbekken veroorzaken en daar kun je erg ziek van worden. Je moet dan direct de juiste medicijnen krijgen. Ook is het zo dat sommige bacteriën gevaarlijk zijn voor je baby kort na de bevalling, in het bijzonder de groep-B-streptokokken (GBS). Deze bacteriën zitten niet enkel in je blaas, maar vaak ook in de vagina. Rond de bevalling kan die bacterie zo bij je baby komen. In veel gevallen kan dit geen kwaad, maar soms worden baby’s er wel ernstig ziek van. Daarom krijgen alle zwangere vrouwen die deze bacterie hebben antibiotica tijdens de bevalling. Hiervoor word je dan opgenomen in het ziekenhuis. Als je deze bacteriën hebt, vertel dit dan aan de verloskundige of gynaecoloog.

Een blaasontsteking tijdens je zwangerschap is dus zeker een reden om je zorgen te maken. Wees er daarom scherp op en trek op tijd aan de bel bij de huisarts.