Je wilt natuurlijk dat je kindje gezond ter wereld komt. Hoewel Moeder Natuur het uiteindelijke lot in handen heeft, kun je haar wel een handje helpen. De belangrijkste leefregel is dat je naar je lichaam moet luisteren, maar er zijn andere punten waar je als zwangere vrouw zeker rekening mee moet houden.

Sporten
Bewegen is goed, ook tijdens je zwangerschap. In principe kun je alle sporten blijven doen, zolang het geen direct gevaar oplevert voor je kind in je buik en zolang je lichaam het toelaat. Sporten waarbij je makkelijk valt of botst zijn daarom sterk af te raden. Het voordeel van blijven sporten is dat je zelf in een goede conditie bent. Dit bevordert je herstel na de bevalling.

Schadelijke stoffen
Dat roken, alcohol en drugs slecht zijn voor je ongeboren baby is bekend. Toch zijn er ook minder bekende schadelijke stoffen tijdens je zwangerschap. Dit zijn vaak middelen die je regelmatig gebruikt. Probeer contact te vermijden met de volgende stoffen (volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie): verf op terpentinebasis, ongediertebestrijdingsmiddelen, chemicaliën en zelfs lasergames. Tot nu toe zijn van haarverf geen schadelijke effecten bekend, maar er wordt geadviseerd geen soorten te gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

Sauna en zonnebank
Met betrekking tot sauna en zonnebankgebruik wordt vaak geadviseerd om dit de eerste maanden te vermijden. Of een hoge omgevingstemperatuur kwaad kan tijdens de zwangerschap, is niet bekend. Wel wordt het vaak als minder prettig ervaren door zwangere vrouwen. Verder treedt door de veranderde hormoonhuishouding een pigment activerende werking op waardoor er bij langdurig zonnen of zonnebankgebruik een zwangerschapsmasker (bruine verkleuring van de gezichtshuid) kan optreden.

Probeer eerst met kleine doses op de zonnebank of een zwanger- schapsmasker lijkt te gaan ontstaan. Is dit het geval, houd je gezicht dan zo veel mogelijk uit de zon in de resterende zwangerschapsperiode. Als je toch wilt zonnen, scherm je gezicht dan af met een handdoek of een sunblock (anti- zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 25). Zolang je niets onregelmatigs bemerkt, kun je langzaam de dosis iets opvoeren.

Infectieziekten
Er zijn diverse infectieziekten die schadelijke gevolgen kunnen hebben voor jou en je baby, tijdens of vlak na de zwangerschap. Veel kinder- ziekten (zoals waterpokken, rodehond, bof en mazelen) kunnen soms gevaarlijk zijn, met name wanneer het de eerste keer betreft dat je die ziekte oploopt. Sommige ziekten kun je maar één keer doormaken, daarna ben je immuun. Let hier dus op bij het bezoeken van zieke mensen. Let ook bij het bezoeken van zieke mensen op het mogelijk aanwezig zijn van een infectieziekte.

Vliegtuig
Vliegen is medisch gezien niet gevaarlijk tijdens je zwangerschap. Wel hanteren alle vliegtuigmaatschappijen regels tot welke periode van een zwangerschap er gevlogen mag worden. Neem dus altijd contact op met de desbetreffende maatschappij. Gemiddeld worden zwangere vrouwen toegelaten tot 34 weken zwangerschap.

Medicatiebegeleiding
De apotheker controleert altijd of je een geneesmiddel veilig kunt gebruiken in jouw situatie. Geef daarom altijd door dat je zwanger bent of wilt worden. Het is niet verstandig om zomaar een vrij verkrijgbaar geneesmiddel te gebruiken. Er zijn namelijk maar weinig geneesmiddelen die je zonder bezwaar kunt gebruiken. Overleg altijd met de arts of apotheker als je niet zeker weet of een product veilig is. Zo kun je dus als zwangere vrouw in het dagelijks leven met veel leefregels gecon- fronteerd worden. Het belangrijkste is nog steeds: gebruik je gezond verstand en neem bij twijfel altijd contact op met een deskundige.