15De meest gehoorde zwangerschapskwaal is misselijkheid. Dit wordt veroorzaakt door veranderingen in je hormoonhuishouding. Meestal kun je de ochtendmisselijkheid onder controle houden door licht te ontbijten. Als je de hele dag misselijk bent, is het aan te bevelen om verspreid over de dag kleine hoeveelheden te eten.

Blijf veel drinken en zorg voor voldoende frisse lucht. Als je naast de misselijkheid moet overgeven, is het verstandig je verloskundige of huisarts te raadplegen. Rond de vierde maand van de zwangerschap zijn de klachten meestal voorbij.

Moeite met de stoelgang
Veel zwangere vrouwen krijgen last van verstopping omdat de darmen trager werken onder invloed van de hormonen. Je ontlasting wordt harder en het kost je meer moeite om deze kwijt te raken. Neem voldoende vocht, beweeg volop en eet meer vezelrijke voeding zoals volkorenbrood, rauwe groenten en veel fruit. Ga bij elke aandrang meteen naar het toilet. Wanneer deze leefregels niet voldoende helpen, kan de verloskundige of huisarts je een laxeermiddel voorschrijven.

Brandend maagzuur
Ruim zeventig procent van de zwangere vrouwen krijgt last van bran- dend maagzuur. In het begin in lichte mate, maar naarmate je baby groeit heeft hij meer ruimte nodig en oefent daardoor een toenemende druk uit op je maag. Het maagzuur kan hierdoor naar boven worden gedrukt en terecht komen in je slokdarm en keel. Drink veel, eet geproportioneerd en rustig en beperk het eten van vet voedsel, scherpe kruiden, knofl ook, peulvruchten, uien, koolsoorten, zoetwaren en citrusvruchten.

Bekkeninstabiliteit
In de loop van de zwangerschap verweken bij iedere vrouw het kraak- been en de banden die de verbinding vormen tussen de verschillende bekkendelen. Je kunt het zien als voorbereiding op de bevalling, straks moet je kind immers door het bekken naar buiten komen. Som-mige vrouwen hebben last van overmatige verweking. Het veroorzaakt veel pijn. Denk je dat je bekkeninstabiliteit hebt, raadpleeg dan je arts, verloskundige of fysiotherapeut met deskundigheid ten aanzien van dit probleem. Zij kunnen je verwijzen of adviseren welke maatregelen je het best kunt nemen. Kijk voor meer informatie op: bekkentherapie.nl of bekkenproblemen.nl.