De eerste weken na de bevalling is seks vaak het allerlaatste waar je zin in hebt. Je lichaam is nog aan het herstellen en je hormoonspiegel verandert. Vooral kort na de bevalling voel je je niet bij zonder aantrekkelijk en is het vrij en nog pijnlijk.

Het mag weer!
Hoe snel je lichaam herstelt is van tevoren niet te zeggen. Het belangrijkste is dat je niet meer vloeit en dat de wond van je eventuele knip is geheeld. Als dit het geval is, mag je gewoon weer vrijen al zal het wel iets anders zijn dan vroeger. De meeste (jonge) stellen beginnen rond vier weken na de zwangerschap weer aan seks.

Liefde, lust en luiers
Als je kindje zo’n vier weken oud is, heeft hij veel aandacht nodig. Tussen voeden, luiers verschonen en slapen door moet je dus ook nog ergens de zin vandaan halen om intensief intiem te zijn met je partner. Voor hem is de bevalling net zo aangrijpend geweest. Hij heeft immers meegemaakt hoe jij jullie kind baarde en dit kan voor hem net zo overweldigend zijn. Daarnaast is je partner ook vaak bang dat hij je pijn doet tijdens de seks. Dit is geen ongegronde gedachte, want de eerste keer na de bevalling is heel anders dan de laatste keer voor de bevalling. Door de melkproductie word je minder snel vochtig en je baarmoeder is ook nog wat pijnlijk. Dat kun je merken als je een orgasme krijgt. Om jullie lichamelijke samenzijn te veraangenamen, zijn er wel wat dingen die je kunt doen:

  • Verwacht niet te veel en probeer je te ontspannen.
  • Besteed veel aandacht aan het voorspel.
  •  Zorg er voor dat je eventueel glijmiddel in huis hebt.
  • Plaats de eerste periode een kussen onder je bekken, dit voorkomt pijn.

Tip
Het belangrijkste is dat jullie je allebei op je gemak voelen. Voelt het nog niet goed, wacht er dan nog even mee. Er komt een moment dat je lichaam er klaar voor is en je gewoon weer van je partner kunt genieten.