Voorheen gebruikte je misschien voorbehoedsmiddelen om een zwangerschap te voorkomen. Als je hebt besloten dat je zwanger wilt worden, hoeft dat niet meer. Stoppen met anticonceptie is de eerste stap in het proces om zwanger te worden. Vervolgens heeft je lichaam tijd nodig om de normale cyclus te herstellen. Gebruikte je voorbehoedsmiddelen die je cyclus niet beïnvloeden, dan kun je meteen proberen zwanger te worden zodra je met het gebruik stopt.

Stoppen met de pil
Met het slikken van de pil kreeg je lichaam iedere maand hormonen bin­nen die een zwangerschap voorkwamen. Als je wilt stoppen met de pil, kun je dit het beste doen aan het einde van de strip. Wanneer je bent gestopt met de pil zitten er nog wel hormonen in je lichaam. Je kunt daarom het beste wachten met zwanger worden tot je zeker weet dat de hormonen uit je lichaam zijn.

Als algemeen advies geldt om, na de laatste menstruatie, een volgende natuurlijke menstruatie af te wachten. Sommige vrouwen zijn al na vier weken ongesteld en bij andere vrouwen kan het een aantal maanden duren. Hoe lang het duurt verschilt van vrouw tot vrouw. Pas wanneer je weer voor het eerst menstrueert, is je normale cyclus weer hersteld en weet je zeker dat de hormonen uit je lichaam zijn.

Stoppen met de prikpil
Gebruikte je de prikpil? Houd er dan rekening mee dat het soms wel een jaar kan duren voordat je cyclus is hersteld. Het is verstandig om tijdig te stoppen met de prikpil als je hebt besloten dat je zwanger wilt worden. Eventueel kun je condooms gebruiken tot een zwangerschap echt gewenst is.

Stoppen met het hormoonstaafje
Het hormoonstaafje beschermt je drie jaar tegen een zwangerschap. Als je de wens hebt om zwanger te worden kun je het staafje door de huisarts laten verwijderen. Je cyclus zal zich daarna binnen één tot vier weken herstellen.

Stoppen met het spiraaltje
Als je een spiraaltje hebt, laat je die eerst door de huisarts verwijderen. Dit wordt meestal tijdens je menstruatie gedaan. Net als bij de pil kun je het beste wachten met zwanger worden tot je natuurlijke cyclus is hersteld en je zeker weet dat de hormonen uit je lichaam zijn.