Je bent zwanger! Er zal een heerlijke maar ook hectische tijd aanbreken, waarin veel dingen veranderen. Misschien wil je je zwangerschap nog even voor jezelf houden, maar je kunt het natuurlijk ook direct van de daken schreeuwen. Wie ga je het eerst vertellen? En wanneer?

Je omgeving
De omgeving in een vroeg stadium vertellen over de komst van een baby heeft zo zijn voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen smoesjes te verzinnen wanneer je stopt met roken of drinken. Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap. Je kunt er altijd voor kiezen om de vrienden en familieleden die het dichtst bij jou en je partner staan in een vroeg stadium in te lichten. Zo kun je niet alleen uiting geven aan je blijdschap, maar kun je ook bij hen terecht als het misgaat.

Je werkgever
Het inlichten van je werkgever is iets waar veel vrouwen tegenop zien, bijvoorbeeld uit angst voor ontslag. Dit hoeft niet. Je werkgever mag je namelijk niet ontslaan als je zwanger bent en ook niet tijdens de eerste twaalf weken na de bevalling. Er zijn echter een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld bij faillissement. Ook als je solliciteert mag je zwangerschap geen reden zijn voor afwijzing. Vragen over een eventuele kinderwens hoef je niet te beantwoorden. Volgens de wet hoef je je werkgever pas drie maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Er wordt echter geadviseerd om dit te vertellen wanneer je ongeveer drie maanden zwanger bent.

Pas op het moment dat je je werkgever hebt ingelicht, heb je recht op wettelijke bescherming op de werkvloer tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden om jou en je ongeboren kindje ook op het werk te beschermen.

Naast je naaste familie, vrienden en je werkgever zijn er nog een aantal belangrijke mensen die ingelicht moeten worden over je zwangerschap, namelijk de verloskundige, kraamverzorgster en in sommige situaties de gynaecoloog.