De kinderwagen is één van de eerste en belangrijkste aankopen wanneer je een kindje krijgt. Je wilt natuurlijk lekker gaan wandelen met de kleine. Welk model kies je en waar moet je op letten?

De kinderwagen voor dagelijks gebruik
Wanneer je een model zoekt voor het dagelijks gebruik waar je vanaf de geboorte gebruik van kunt maken, dan heb je een kinderwagen nodig. Veel ouders kopen een combiwagen, bestaande uit een onderstel, wandelwageninzet en reiswieg. Een baby vervoer je liggend in de reiswieg tot hij echt goed rechtop kan zitten (tussen de zes en twaalf maanden). Daarna kun je de wagen met de wandelwageninzet ombouwen tot buggy. De combiwagen is te gebruiken tot je kind ongeveer drie jaar is.

De kinderwagen voor korte afstanden
Wanneer je kindje ouder wordt is een compact model kinderwagen erg prettig voor korte afstanden. De buggy is de beste oplossing. Met een buggydrager kun je je buggy heel gemakkelijk meenemen op de fiets.

De duowagen
Verwacht je een tweeling of heb je al een kindje? Kies dan voor een duowagen. Het voordeel van een duowagen is dat je vaak een reiswieg en een zitgedeelte kunt plaatsen. Handig wanneer je twee kinderen van verschillende leeftijden hebt.

Maak een proefrit!
Probeer in de winkel uit of de wagen soepel en makkelijk rijdt. Tijdens deze ‘proefrit’ kun je er ook op letten of de duwstang op een prettige hoogte zit en of je je schenen niet stoot als je achter de wagen loopt. Ook is het belangrijk dat je de wagen makkelijk kunt in- en uitklappen en dat hij goed in je auto past.

Gebruik van de kinderwagen
Bedenk voor aankoop van de kinderwagen bij welke gelegenheden je de kinderwagen voornamelijk gaat gebruiken. Ben je van plan om veel te wandelen over bos of strand? Kies dan voor een stevige wagen met grote wielen. Zo heeft je baby minder last van hobbels. Woon je in de stad en ga je vaak stoepje op, stoepje af? Dan is een (driewieler) wagen met zwenkwielen heel handig. Deze manoeuvreert namelijk makkelijker dan een wagen met vier wielen. Reis je regelmatig met de auto of het openbaar vervoer? Dan is een kleine lichtgewicht wagen handig.