Het kiezen van een naam voor je kindje is een hele bevalling. Kies je een naam die in de familie voorkomt, een naam met een mooie betekenis of een unieke naam? Het wordt er niet makkelijker op als jullie omgeving zich ermee gaat bemoeien.

De namen vliegen je om de oren, maar het is toch vooral een beslissing van jou en je partner. Er zijn online vele lijsten te vinden met babynamen. Zoek op de populairste voornamen, bijzondere voornamen of zelfs op klanken.

Betekenis
Vroeger werd vaak gekeken naar de betekenis van een naam, of werd bewust gekozen voor bijvoorbeeld een christelijke of islamitische naam. Tegenwoordig wordt minder gekeken naar de betekenis van een naam en moet het vooral mooi klinken. Het kan echter de moeite waard zijn om de betekenis te achterhalen. Een naam met een aansprekende betekenis kan voor sommige ouders extra speciaal zijn.

Regels
Als ouders mogen jullie zelf de keuze maken voor een naam, maar er zijn wel enkele beperkingen hierin. Het kan voorkomen dat een ambtenaar van de Burgerlijke Stand een voornaam weigert, omdat deze ‘ongepast is of overeenstemt met een bestaande geslachtsnaam (tenzij die naam ook een gebruikelijk voornaam is). Als er wordt gekeken naar gepastheid, wordt ook rekening gehouden met gebruikelijke jongens- en meisjesnamen.

Achternaam
Je kind mag de achternaam krijgen van jou óf je partner. Als deze keuze eenmaal is gemaakt, geldt deze achternaam ook voor eventuele volgende kinderen. Wanneer je geen keuze maakt bij de geboorteaangifte, krijgt het kind automatisch de achternaam van zijn vader. Je hebt ook een keuze in achternamen als je niet getrouwd bent met de vader van de baby, maar dan moet hij het kind wel officieel erkennen als het zijne. Als hij dit niet doet, krijgt de baby automatisch de achternaam van zijn moeder.

Tip
Kijk op de website van het Meertens Instituut voor de populariteit, betekenis en de verspreiding van alle voornamen in Nederland.