Baby’s zijn niet zindelijk. Pas na drie jaar zijn kinderen overdag zindelijk. Bij vier jaar oud zijn de meeste kinderen ook ’s nachts zindelijk. Over het algemeen zijn jongens wat later zindelijk dan meisjes. In het zwembad is het meestal een ander verhaal.

Luier
Een zwembad luier is gemaakt van niet-absorberend materiaal. De luiers nemen geen vocht op omdat anders de luier zich vol zou zuigen met water. Het neemt dus ook geen urinevocht op, maar ze houden wel de ontlasting tegen. De baby dient dan ook meteen na het zwemmen te worden verschoond. Luiers zijn er in de soorten wasbare en wegwerpluiers. Het prettigst is om de zwemluier net voor het zwemmen aan te doen. De baby zal tijdens het baden behoorlijk plassen.

Baby
Baby’s die gevaccineerd zijn kunnen samen met de ouder prima babybaden. Hiervoor zijn speciale babyzwemprogramma’s waarbij onder begeleiding in groepsverband wordt ‘gezwommen’. Babybaden hebben een temperatuur van 33 graden. Door te baden maakt je kleine op speelse wijze kennis met het water.

Motoriek
Babyzwemmen is goed voor de ontwikkeling. Het bevordert de motorische ontwikkeling, coördinatie en waarneming. Je kleintje leert dat hij op eigen kracht kan voortbewegen. Moeder en kind zijn allebei in beweging en het samen zwemmen bevordert de band tussen ouder en kind. Naast de ontwikkeling heeft het zwemmen een positieve invloed op de hart- en bloedvaten van de baby en het verkleint de kans op infecties.

Vanaf de eerste inenting met twaalf weken kan er gezwommen worden. Babyzwemmen wordt voor jonge ouders aangeraden omdat het contact tussen ouder en kind er veel inniger door wordt. Een baby wordt van nature rustig in het water. Dat komt omdat het gevoel van water herinnert aan de veilige tijd in de baarmoeder. Als een baby eenmaal gewend is aan de omgeving, zal hij zich in het zwembad volledig ontspannen. Het Nationaal Platform Zwembaden geeft voor baby’s een guppydiploma uit. Leuk voor later.