Als je ervoor kiest om je zwangerschap alleen uit te dragen en je kind zelf op te voeden, dan hoef je er niet alleen voor te staan. Er zijn verschillende organisaties die begeleiding en steun geven tijdens de zwangerschap en na de bevalling, zodat je zelf voor je kind kunt zorgen.

De Fiom
Eén van die organisaties is de Fiom. Zij organiseert ook gespreksgroepen voor aanstaande alleenstaande moeders. Je kunt daar je ervaringen met elkaar delen en elkaar steunen in de omgang met emotionele en praktische zaken rond het (aanstaande) moederschap. Het kan prettig zijn om herkenning en erkenning te vinden bij andere vrouwen. Dit kan enorm helpen je eigen verhalen en problemen te verduidelijken. Er wordt onder andere gesproken over de thuissituatie, huisvesting, medische hulp, kraamzorg, de omgeving, de voorzieningen en jullie toekomst.

Bewust alleenstaande ouder
Sommige vrouwen kiezen heel bewust voor het alleenstaande ouderschap, waar anderen deze zorg dachten te delen met een partner. Hoe je het ook bekijkt, wanneer je alleen de verantwoording voor de opvoeding van je kindje aangaat, komen er veel vragen op je af. Je hebt niet iemand om je heen waar je je twijfels en zorgen mee kunt delen. Ook wanneer je minder blij of onzeker raakt van je zwangerschap, kun je bij een instantie terecht. De hulpverleners hier hebben ervaring en kunnen je helpen en ondersteunen tijdens de bijzondere, maar soms ook heftige kraamperiode. Probeer ook anderen in het proces te betrekken. Bijvoorbeeld je ouders, een goede vriendin of collega. Zij kunnen je ook steunen tijdens bijvoorbeeld een zwangerschapscursus.

Wie in jouw omgeving kan je helpen?

  • Een verloskundige begeleidt je zwangerschap en bevalling. Meer informatie en adressen vind je op knov.nl.
  • Om goed voorbereid te zijn op de bevalling kun je een zwangerschapscursus volgen. Informatie daarover vind je via je verloskundige of google.
  • Ben je jonger dan 23 jaar? Kijk dan ook op tienermoeders.nl.