Bewegen is belangrijk en gezond, voor iedereen. Dus ook voor baby’s en peuters. Het is belangrijk om vroeg te beginnen met bewegen. Door veel en vrij te bewegen leert een kind veel bewegingen. Dit is goed voor zijn motorische ontwikkeling, maar bewegen is ook belangrijk bij het leren van taal.

Kleine kinderen leren woorden als onder, over, achter, links en rechts alleen door te bewegen. Door mee te doen aan beweegspelletjes legt een kind contact met leeftijdsgenootjes. Ze leren samen spelen, maar ook ruzie maken en teleurstellingen verwerken. Kinderen hebben plezier in bewegen en willen het liefst de hele dag bewegen. Het is belangrijk om als ouder je kind zo vroeg mogelijk die kans te geven.

(Baby)zwemmen
In de meeste zwembaden in Nederland kun je babyzwemmen. Dit versterkt de band tussen jou en je kind en het stimuleert de bewegingen van je kind. Wanneer je baby zes weken oud is, kun je al babyzwemmen.

Buiten spelen
Voor iets oudere kinderen vanaf anderhalf jaar zijn speeltuinen erg leuk. Kinderen leren in de buitenlucht bewegen in plaats van binnen en ze leren met anderen te spelen. Kinderen die veel buiten spelen, lopen minder gezondheidsrisico’s, herstellen sneller van ziektes en hebben relatief minder kans op ongevallen.

 

Wandelen, (loop)fiets en steppen
Jonge kinderen kunnen al snel zelf naar de winkel lopen, fietsen of steppen. Zet je kind niet te snel in de wandelwagen maar neem de tijd om samen te wandelen of met de (loop)fiets te gaan. Je zal zien dat het steeds sneller gaat als je het wat vaker doet. Dansen Kinderen vinden het heerlijk om naar muziek te luisteren en hierop te bewegen. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs kinderliedjes, en door te bewegen tijdens het zingen verbetert hun motoriek. Zet kindermuziek op en dans samen door de kamer.

Samen spelen
Speel samen. Maak van plastic bekers een toren, bouw van kussens en doeken een hut, verstop een eierwekker en laat deze zoeken, versier je kleren met wasknijpers en ga varen in lege dozen. Kinderen vinden eenvoudige spelletjes leuk en herhaling vinden ze geweldig.

Liedjes

Zandweggetje
Neem je baby met zijn gezichtje naar je toe op schoot. Zorg dat hij stevig zit. Bij ‘zandweggetje’ beweeg je je benen van links naar rechts. Op ‘kleine steentjes’ beweeg je je benen een klein beetje op en neer. Op ‘grote stenen’ beweeg je je benen wat hoger op en neer. Bij ‘gat in de weg’ zakt je baby een stukje door je geopende knieën. Zorg dat je je baby hierbij goed vasthoudt en ondersteunt.

Zandweggetje, Zandweggetje
Kleine Steentjes, Kleine Steentjes
Grote Stenen, Grote Stenen
Gat In De Weg

Op een grote paddenstoel
Neem je baby met zijn gezichtje naar je toe op schoot. Zorg dat hij stevig zit. Beweeg je benen tijdens het liedje op en neer. Bij ‘krak, zei toen de paddenstoel’, laat je je kindje een stukje door je geopende knieën zakken. Op ‘allebei de beentjes hoepla in de lucht’, til je je kindje hoog in de lucht.

Op Een Grote Paddenstoel Rood Met Witte Stippen
Zat Kabouter Spillebeen (Of Naam Van Je Kindje)
Heen En Weer Te Wippen
Krak, Zei Toen De Paddenstoel
Met Een Diepe Zucht
Allebei Zijn Beentjes, Hoepla In De Lucht

Meer beweegideeën?
Kijk op: www.beweegkriebels.nl of www.huisvoorbeweging.nl.
Vragen? Mail naar info@huisvoorbeweging.nl.