Al vrij vroeg in de zwangerschap zul je als aanstaande ouder moeten nadenken over de vraag: ‘wel of niet weer aan het werk na de zwangerschap?’. Voor sommigen is de keuze tussen een carrière of thuisblijfmoeder eenvoudig gemaakt, maar anderen hebben daar meer moeite mee. Wat de keuze wordt is geen zorg voor later, maar iets dat je in een vroeg stadium van je zwangerschap regelt.

Carrière

  • Voordelen: Door te werken houd je een sociaal netwerk. Een ander voordeel is dat je kindje zich waarschijnlijk sneller ontwikkelt door de omgang met andere kinderen bij de opvang of een oppas. Zo leert hij aandacht, speelgoed en eten te delen.
  • Nadelen: Je draagt de opvoeding over aan derden. Misschien heb je de luxe dat je (schoon)ouders oppassen, maar het kan ook zijn dat je kind naar de crèche gaat. Dit laatste kost veel geld en je moet je er prettig bij voelen. Gaat je kleine al vroeg naar de crèche, dan kan het zijn dat hij dáár zijn eerste woordjes zegt en stapjes zet. Eenmaal thuis wil je kind aandacht, moet hij eten en slapen en daarna wacht het huishouden nog. Dit kan erg uitputtend zijn.

Thuisblijfmoeder

  • Voordelen: Je bent bij elke stap in de ontwikkeling van je kindje aanwezig en wanneer hij je nodig heeft, ben je er ook. De opvoeding ligt geheel in jouw handen, je hebt alle tijd om je huishouden op orde te houden en daardoor creëer je rust in huis.
  • Nadelen: Stel jezelf de vraag of het financieel haalbaar is. Al is het werk wat je doet net zo zwaar als een betaalde baan, je krijgt er niet altijd de nodige financiële waardering voor. Je moet dus sterk in je schoenen staan, zowel mentaal, fysiek als op economisch gebied.

Alternatieven
Er zijn natuurlijk ook alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld parttime gaan werken of kijken naar de mogelijkheden om enkele dagen (thuis) te werken. Zo ontwikkel je je nog steeds op professioneel gebied én ben je bij je kind.