Zwanger zijn betekent niet dat je aan huis gekluisterd bent. Je kunt prima op vakantie, al moet je wel rekening houden met enkele beperkingen. De beste tijd om te reizen is tussen de vierde en zesde maand van je zwangerschap. De ergste vermoeidheid en zwangerschapskwalen zijn dan vaak voorbij, de kans op een vroeggeboorte is het kleinst en je buik zit nog niet erg in de weg.

Ver weg of dichtbij?
Op reis gaan naar een verre, exotische bestemming is niet aan te raden als je zwanger bent. Je kunt niet alle vaccinaties krijgen omdat sommige schadelijk zijn voor je baby. Bovendien ben je als zwangere vrouw extra vatbaar voor ziekten als malaria. Je kunt echter prima met het vliegtuig reizen naar een veiligere bestemming. Zorg dat je een plaats bij het gangpad bemachtigt zodat je af en toe kunt lopen en dichtbij het toilet zit. Vanaf 36 weken nemen de meeste luchtvaartmaatschappijen je niet meer mee, vanwege de kans op een vroegtijdige bevalling in het vliegtuig. Het is medisch onverantwoord te vliegen na de 37e week van de zwangerschap tot zeven dagen na de bevalling.

Oppassen
In andere landen worden regels rondom hygiëne vaak minder nauw genomen dan in Nederland. Let dus extra goed op! Kies voor mineraalwater uit een flesje, ook als je je tanden poetst. Wees ervan verzekerd dat je groenten gekookt en gewassen zijn en je fruit geschild. Vermijd verder de ijskraam, want ijs is niet goed voor jou en je baby. Kijk uit voor de zon in warme gebieden in verband met een zwangerschapsmasker. Dit zijn bruine vlekken in je gezicht die pas na de zwangerschap weer verdwijnen. Duiken op vakantie is sterk af te raden tijdens een zwangerschap in verband met drukverschillen.

Voorbereiding

  • Overleg je reisplannen met je verloskundige of (huis)arts.
  • Kijk welke medische voorzieningen er in de buurt zijn. Kijk vooral in derdewereldlanden waar er privéklinieken zijn.
  • Neem een zwangerschapsverklaring mee en je zwangerschapskaart. Hierop staan al je medische gegevens.
  • Neem het telefoonnummer mee van je eigen arts of verloskundige.
  • Kijk of je verzekering alles dekt, want onverwachte bezoekjes aan het ziekenhuis kunnen erg duur worden. Soms kun je je bijverzekeren.