In de eerste jaren leert je baby heel veel. Een van de meest bijzondere momenten is het leren lopen. De eerste stapjes van je kleintje. Wat een mijlpaal voor je baby én voor jou. Wat begint met voorzichtig voet voor voet plaatsen, gaat al snel over naar rennen.

Aan de wandel
Rond de negen maanden beginnen de meeste baby’s zich op te trekken. Kan je baby staan, dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat hij de eerste stapjes zet. Dit begint met vasthouden aan jou of bijvoorbeeld de tafel, maar rond de veertien maanden lopen de meeste baby’s helemaal los.

Het is lastig om te zeggen vanaf welke leeftijd een baby de eerste stapjes zet. Meestal is dit tussen de dertien en vijftien maanden, maar sommige baby’s doen dit als zij tien maanden oud zijn. Anderen beginnen pas bij achttien maanden met lopen. Om het in te kunnen schatten, kun je naar de geschiedenis van jou en je partner kijken. Het moment waarop je kindje leert lopen, is namelijk deels genetisch bepaald.

Natuurlijk heeft het beginmoment van lopen ook te maken met lengte, gewicht, voeding en of je kleine een goede kruiper is. Een kind dat niet goed kruipt, loopt soms eerder dan een kind dat zich op handen en voeten prima kan redden.

Stimuleren
Leren lopen doet elk kindje op zijn eigen tempo, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het te stimuleren.

  • Moedig je kindje aan en toon enthousiasme! Juich, klap of laat op een andere manier merken dat je trots bent.
  • Geef je kleintje tijd en ruimte om te oefenen. Zorg ervoor dat hij kan oefenen in een kamer waar hij niet snel struikelt of uitglijdt. Een gladde ondergrond is namelijk niet fijn om te leren lopen.
  • Zorg ervoor dat je baby alleen bij de stevige meubels kan zodat deze niet omvallen als hij zich optrekt.
  • Doe mee! Ga door je knieën voor je baby zitten en steek je handen naar hem uit. Hierdoor wordt je kleintje gestimuleerd naar je toe te lopen.

Vallen… en opstaan!
Als je kind net leert lopen, valt hij waarschijnlijk nog vaak. Hij verliest de controle over zijn benen, struikelt, stoot zich… Probeer bij elke valpartij niet te paniekerig te reageren. Zo voorkom je namelijk dat je kindje zenuwachtig wordt bij de volgende stap die hij gaat zetten. Als jij kalm blijft, zal je ukkie gewoon weer opstaan en verdergaan met oefenen.