Tijdens je zwangerschap zul je vooral te maken krijgen met de verloskundige. Wanneer de zwangerschap echter niet geheel goed verloopt, krijg je ook te maken met de gynaecoloog. Een gynaecoloog heeft eigenlijk twee specialismen: de gynaecologie (de leer der vrouwenziekten) en de verloskunde.

Een gynaecoloog of vrouwenarts is gespecialiseerd in alle vrouwenziekten. Ontstekingen en andere aandoeningen aan vrouwelijke geslachtsorganen en stoornissen in de menstruatiecyclus horen hier ook bij. Ook geeft een gynaecoloog advies aan paren die het niet lukt om kinderen te krijgen. Een gynaecoloog onderzoekt dan de man en de vrouw om zo achter de oorzaak te komen. Ook het voorkomen van een zwangerschap of een sterilisatie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog.

Ongecompliceerde zwangerschap
Bij een ongecompliceerde zwangerschap word je eigenlijk altijd begeleid door een vroedvrouw of je huisarts. Het kan zijn dat je liever naar een gynaecoloog dan naar een verloskundige wilt, maar deze keuze is niet aan jou. Je wordt naar een gynaecoloog doorgestuurd op het moment dat hier een medische indicatie voor is.

Naar de gynaecoloog
Je wordt naar een gynaecoloog doorverwezen wanneer je meer dan één kind verwacht, er een miskraam dreigt of als je bloed verliest. Later in de zwangerschap gebeurt dit wanneer je ongeboren baby niet goed voor de baarmoedermond ligt, hij niet goed groeit, de placenta verkeerd ligt, de weeën eerder beginnen of andere complicaties optreden. Een gynaecoloog komt pas in beeld als er kans is op een gecompliceerde zwangerschap. Hij of zij kan dan ook al vanaf de vijfde week een echo maken van je ongeboren baby. Wanneer je kindje niet via de natuurlijke weg geboren kan worden, komt hij ter wereld met een keizersnede. Deze wordt ook uitgevoerd door een gynaecoloog.

Poliklinische bevalling
Je kunt er ook voor kiezen in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer dit geen medische noodzaak is, heet dit een poliklinische bevalling. In principe heb je dan niets te maken met de gynaecoloog. Je verloskundige zal je in het ziekenhuis begeleiden zolang er geen complicaties optreden.

Echo’s
Een gynaecoloog is in staat een medische echo van je ongeboren kindje te maken. Wanneer je zeker wilt weten dat er niets mis is met je kindje, kun je een afspraak maken voor een echo.