Wanneer je kindje twee jaar is geworden kun je hem langzaam voorbereiden op de peuterspeelzaal. Je kunt samen met hem boekjes bekijken, maar ook eens een ochtendje langsgaan bij een peuterspeelzaal bij jou in de buurt.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je kindje naar een peuterspeelzaal brengt. Het kan zijn dat je thuis te weinig speelruimte hebt, er geen speelkameraadjes in de buurt wonen of je wilt gewoonweg een paar uurtjes voor jezelf. Je kindje kan naar een peuterspeelzaal vanaf 2,5 jaar. De peuterspeelzaal is bedoeld voor kinderen tot hooguit vier jaar. Meestal zijn deze ’s morgens open. In een peuterspeelzaal krijgt je kindje de kans om leeftijdgenootjes te ontmoeten. Verder leert hij, naast het samen spelen, ook ruzies op te lossen, elkaar te helpen en te troosten.

Je kindje komt in een groep terecht van ongeveer twaalf kinderen. De eerste keren blijf je bij je kindje. Daarna kan hij alleen worden gelaten en wordt de lengte van het verblijf langzaam opgebouwd. Je kindje begint met een half uurtje totdat hij een hele ochtend alleen kan zijn in de peuterspeelzaal.

Een ochtend in de peuterspeelzaal
Wanneer je kindje bij de peuterspeelzaal komt, krijgt hij de tijd om vrij te spelen. In een peuterspeelzaal is altijd veel speelgoed aanwezig zodat elk kindje kan doen wat hij zelf wil. Wil je kindje liever niet zelf spelen, maar een boek lezen of een puzzel maken, dan kunnen de leidsters hem hiermee helpen. In een peuterspeelzaal krijgen kinderen materiaal en activiteiten aangeboden die hun ontwikkeling stimuleren. Zo worden op bepaalde tijdstippen creatieve activiteiten aangeboden zoals kleuren en plakken. Na het spelen ruimen de kinderen samen met de begeleiding het speelgoed op. Eten en drinken, dat je zelf aan je kindje moet meegeven, gebeurt vervolgens in een kring. Na het eten is het tijd om de ochtend af te sluiten met leuke liedjes.

Professioneel
De werkwijze op de peuterspeelzalen komt voort uit een pedagogische visie. Deze is terug te vinden in het pedagogisch werkplan bij de peuterspeelzaal en wordt uitgevoerd door gediplomeerde leidsters. Bij een eerste kennismaking met een peuterspeelzaal bij jou in de buurt kun je het werkplan inzien.

Tip
Het komt regelmatig voor dat een peuterspeelzaal een wachtlijst heeft. Meld je kindje daarom op tijd aan!