Na ongeveer zes maanden heeft je baby niet meer genoeg aan borst- of flesvoeding. Dit houdt in dat je naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding aan je baby moet geven. Natuurlijk eet jouw kindje niet meteen met mes en vork, maar dat wil niet zeggen dat hij of zij geen tafelmanieren kan leren.

Vanaf het eerste hapje
Leer je kindje bij het eerste hapje eten door de lepel horizontaal in zijn mond te steken en met de bolle kant licht op de tong te drukken. Het afschrapen van de lepel langs de tanden of lippen zorgt er alleen maar voor dat het leren eten van een lepel langer duurt. Negeer zogenaamd ‘stout’ gedrag (lees: spelen met eten) zoveel mogelijk. Wanneer je lacht of boos wordt, dan doet je kindje dit zeker opnieuw.

Eten met bestek
Hoe ouder je kind wordt, hoe beter de oog- en handcoördinatie wordt. Wanneer jouw kindje daar aan toe is kun je de lepel de deur uit doen, want netjes eten begint natuurlijk met mes en vork. De overgang van een lepel naar een vork zal voor je kind niet anders zijn. Met de vork maakt hij dezelfde beweging als met een lepel. Met een scherp mes moet je misschien nog even wachten. Laat je kind eerst oefenen met een bot mes en help hem waar nodig.

Tafelrituelen
Voordat je aan tafel gaat, is het belangrijk om een vast ritueel af te werken. Laat je kind eerst zijn handen wassen. Vertel hem dat hij moet wachten met eten tot iedereen zijn eten heeft. En dat hij eerst moet vragen of hij van tafel mag.

5 meest voorkomende tafelmanieren

  1. Geen ellebogen op tafel
  2. Niet met volle mond praten
  3. Niet smakken
  4. Niet spelen met eten
  5. Niet boeren