Borstvoeding hoort geen pijn te doen. In de eerste dagen na de bevalling kan het even ongemakkelijk of een gedoe zijn, maar het is de bedoeling dat dit snel wegtrekt. Blijft het pijn doen, dan is het belangrijk goed advies in te winnen. Het kan komen door verkeerd aanleggen of door kwaaltjes. Er zijn een aantal borstvoedingskwaaltjes waarmee je te maken kan krijgen.

  1. Stuwing
    De meeste kersverse moeders krijgen hier tussen dag 3 en dag 5 last van. De borstvoeding moet op gang komen en dat kan behoorlijk pijn doen. Je krijgt warme, pijnlijke en/of gespannen borsten.
  2. Borstontsteking
    Door een verstopt melkkanaaltje kun je een borstontsteking krijgen, dit heeft meestal te maken met het verkeerd aanleggen of aanhappen van je baby. Neem te allen tijde contact op met je huisarts of een lactatiedeskundige.
  3. Tepelkloven
    Dat zijn kleine, pijnlijke scheurtjes in de tepel die uiteindelijk kunnen gaan bloeden. Ook een schimmelinfectie komt nogal eens voor, Spruw genoemd. Tepelkloven worden meestal veroorzaakt door verkeerd aanleggen.

Borstvoeding geven kost een hoop tijd en energie. Als je borstvoeding geeft, kun je soms wel wat ondersteuning gebruiken. Er verschijnen steeds meer hulpmiddelen op de markt om het je een beetje makkelijker te maken. Onderstaande producten helpen het borstvoedingsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  1. Zilverkapjes
    Dit zijn zilveren tepelkapjes die je tussen de voedingen door op de tepel in je beha legt. Zilver staat van oudsher bekend om zijn antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen en helende werking. Deze kapjes zijn natuurlijk en duurzaam. Ze zijn geproduceerd in Italië als medisch hulpmiddel. Veilig voor de moeder en het pasgeborene.
  2. Tepelhoedje
    Een tepelhoedje is een siliconen lapje in de vorm van een tepel en kan gebruikt worden als het aanleggen niet goed lukt door bijvoorbeeld ingetrokken tepels.
  3. Tepelbeschermer
    Een tepelbeschermer bestaat uit siliconen en heeft een zachte, flexibele achterkant die tepels beschermen tegen wrijving.
  4. Tepelzalf
    Tepelzalf beschermt je tepels tegen uitdrogen tijdens de periode van borstvoeding.
  5. Lekschalen
    Lekschalen zijn gemaakt van siliconen, hebben een zachte en flexibele pasvorm en zijn geschikt als je veel lekkende melk hebt  maar zoogcompressen niet volstaan.
  6. Hydrogel pads
    Hydrogel pads zijn beschermende en verkoelende pads die verlichting geven aan pijnlijke tepels en tepelkloven.
  7. Borstvoedingshulpset
    Een borstvoedingshulpset is een plat flesje dat je aan een koord om je nek draagt. Uit de dop van het flesje komt een slangetje die je met een stukje tape vastplakt op je borst. Als je je baby aanlegt krijgt hij zowel melk uit het slangetje als uit de borst, wat ideaal is als je baby bijvoeding nodig heeft.
  8. Kolfapparaat
    Een kolfapparaat is een handmatige of elektrische borstkolf waarmee je moedermelk kunt afkolven op op een later moment aan je baby te geven.
  9. Cupfeeder
    Een cupfeeder is een voedingscup waarmee je je baby kunt voeden als hij (tijdelijk) niet aan de borst kan drinken.
  10. Fingerfeeder
    Een fingerfeeder is een zacht siliconen tuitje waarmee kleine hoeveelheden colostrum of moedermelk gegeven kunnen worden en kan tevens de natuurlijke zuigreflex versterken.
  11. Zoogcompressen
    Zoogcompressen zijn een soort pads die je in je voedingsbeha plaats om lekkende melk op te vangen.