In Nederland zijn er per jaar ongeveer vierduizend meisjes tussen de vijftien en negentien jaar die in verwachting raken. Van deze zwangerschappen wordt veertig procent afgebroken door middel van een abortus.

Jong moeder
Wanneer je op jonge leeftijd in verwachting raakt, komt er veel op je af. Niet alleen moet je met veel nieuwe dingen rekening houden, ook je directe omgeving speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Je krijgt te maken met grote verantwoordelijkheden en hebt vanaf het moment dat je kindje in je buik zit rekening met hem te houden. Je staat voor een moeilijke keuze. Wanneer je nog samen bent met de vader, kun je de beslissing samen nemen. Een kindje op de wereld zetten is niet eenvoudig. Tot zijn achttiende jaar ben je volledig voor hem verantwoordelijk. In het begin is het schattig: van een baby heb je weinig ‘last’, maar je kindje moet ook naar school en een goede opvoeding krijgen. Als je zelf nog een tiener bent, loop je vaak tegen een muur van onbegrip aan. Mensen denken dat je de zorg voor een baby niet aan kunt, veroordelen je relatie en staan altijd met hun mening klaar. Daarom is het belangrijk dat je steun krijgt van de mensen die dicht bij je staan.

Financiën
Een kindje kost veel geld. Hij moet eten, schone kleren en zich kunnen ontwikkelen. De overheid geeft daarom kinderbijslag om de kosten te drukken. Ook als je als moeder minderjarig bent, heb je recht op kinder- bijslag voor je kindje. Jouw ouders kunnen tot je achttiende jaar voor jou gewoon kinderbijslag ontvangen.

Voogdij
Wanneer je zwanger raakt terwijl je zelf nog minderjarig bent, komen er ook extra dingen om de hoek kijken. Als je kindje geboren is, wordt hem een voogd toegewezen omdat jij als moeder zelf minderjarig en ongehuwd bent. Deze voogdij kun je in sommige gevallen als moeder zelf krijgen. De voogdij moet je dan regelen via de Raad van de Kinder- bescherming. Voor begeleiding en contact met andere tienermoeders zijn er verschillende praatgroepen verspreid door het land. Ook kun je hier extra informatie krijgen over regeltjes waar je als minderjarige ouder rekening mee moet houden.