Wist je dat baby’s de eerste maanden niet beschermd zijn tegen kinkhoest? En dat kinkhoest juist voor baby’s heel ernstig kan zijn? Met een vaccinatie tijdens je zwangerschap kun je je kindje vanaf de geboorte beschermen.

Wat is kinkhoest?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een bacterie. Dit kan ernstige hoestbuien veroorzaken. De hoestklachten kunnen maanden aanhouden en zo heftig zijn dat je ervan moet braken. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er zelfs een baby aan de ziekte. ​

Vaccinatie
Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze twee maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte.

Door je tijdens het derde trimester van je zwangerschap te laten vaccineren kan je je baby van af de geboorte beschermen tegen kinkhoest.

Is het veilig?
Deze vaccinatie is veilig voor moeder en kind. Daar is onderzoek naar gedaan. In Engeland, België, Spanje en de Verenigde Staten krijgen zwangere vrouwen deze prik al veel langer. Wel kun je bijwerkingen krijgen, zoals bij alle inentingen. Bijvoorbeeld slaperigheid, hoofdpijn of pijn op de injectieplek.

Waar verkrijgbaar?
Vanaf eind 2019 krijgen vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestvaccinatie aangeboden. In de tussentijd is de vaccinatie wel al beschikbaar, maar moet je deze zelf betalen. Je kan de vaccinatie krijgen bij de huisarts of de GGD. Bij GGD Flevoland betaal je alleen de kosten van het vaccin.

Contact met GGD Flevoland
Voor het maken van een afspraak of meer vragen kun je contact opnemen op het telefoonnummer 088-0029910. Of kijk voor meer informatie op www.ggdflevoland.nl