In de tweede helft van je zwangerschap heb je kans dat je zwangerschapsdiabetes krijgt. Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die ontstaat doordat de alvleesklier niet genoeg insuline meer aan kan maken. Hierdoor krijg je te veel glucose in je bloed waardoor de baby te hard zal gaan groeien. Zwangerschapsdiabetes komt voor bij 1 tot 2 procent van alle zwangere vrouwen.

Heb ik het?
De symptomen van zwangerschapsdiabetes zijn meestal niet erg zichtbaar. Enkele symptomen zijn; veel dorst, veel plassen en veel vruchtwater. Er kan ook sprake zijn van zwangerschapsdiabetes wanneer je baby duidelijk veel groter is dan normaal voor dat moment in de zwangerschap. Door middel van een orale glucosetolerantietest of meerdere bloedtesten kan zwangerschapsdiabetes worden vastgesteld. Zwangerschapsdiabetes wordt meestal behandeld met een dieet. Soms is dit echter niet voldoende en wordt er extra insuline toegediend. Na de bevalling verdwijnt de diabetes vaak vanzelf weer, 5% van de patiënten blijft er last van hebben.

Risico’s
De verhoogde bloedsuikerspiegels veroorzaken een te sterke groei van de baby met een grotere vetopstapeling, een grotere moederkoek en meer vruchtwater. Dit heeft tot gevolg dat kansen op complicaties bij de geboorte groter zijn. Denk bijvoorbeeld aan vroeggeboorte en een verhoogde kans op een keizersnede. Sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen tot gevolg hebben dat de ontwikkeling van de longen van de baby vertraagd wordt. De moeder loopt kans om bij een volgende zwangerschap opnieuw diabetes te ontwikkelen. Daarbij heeft zij een verhoogde kans om op latere leeftijd diabetes te ontwikkelen. Verlaag deze kans door een gezond voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging en een gezond gewicht.