Vind je het ook zo spannend? Wordt het een jongen of een meisje? “50% kans, je kunt er toch niets aan doen”, hoor je meestal. Maar klopt dat wel? In Nederland worden jaarlijks zo’n 170.000 kinderen geboren, waarvan bijna 52% jongens. Dat zijn elk jaar ruim 4600 meer jongens dan meisjes, evenveel baby’s als er in een stad als Utrecht worden geboren!

Voorkeur
Veel ouders zijn dolblij met hun baby, het geslacht maakt dan niet uit. “Als het maar gezond is” wordt vaak gezegd. Toch is het voor sommige stellen wél een heel belangrijke kwestie. Zij hebben om wat voor reden dan ook een duidelijke voorkeur voor een baby van één bepaald geslacht. Zo is het een droomwens van veel stellen om beide geslacht en in hun gezin te hebben, een jongetje én een meisje. Moeders die alleen zoons hebben kunnen soms erg verlangen naar een dochter. Uit diverse Europese onderzoeken blijkt dat ouders met alleen jongens of alleen meisjes vaker kiezen voor een volgend kind dan stellen met een gemengd gezin.

De natuur een handje helpen
Er bestaan natuurlijke methodes die de kans op een meisje of jongen vergroten. Zo zijn er in de cyclus dagen waarop meer meisjes worden verwekt en dagen die meer kans op een zoon geven. Dat heeft te maken met verschil in snelheid en levensduur tussen vrouwelijke- en mannelijke zaadcellen. Ook speelt voeding een belangrijke rol. Door het volgen van een strikt dieet in de maanden voordat je zwanger wordt, kun je de kans op het gewenste geslacht aanzienlijk vergroten. Het adviesbureau Gender Consult adviseert al twintig jaar stellen bij het succesvol toepassen van deze methoden. Samen met de universiteit van Maastricht doet Gender Consult onderzoek naar de werkzaamheid.

Uit een inmiddels verschenen wetenschappelijke publicatie blijkt dat 80% van de vrouwen met een meisjeswens, die de adviezen goed toepasten, inderdaad een meisje kreeg.

Ervaringen
“Natuurlijk houd ik zielsveel van mijn drie zoons”, zegt Sandra (37). “Maar mijn verlangen naar een dochter stopt niet. Ik zou zo graag lekker fröbelen met een meisje, haar lekker verzorgen. Ook later lijkt het me leuk. Jongens vliegen uit, meisjes blijven bij je. Zo zie ik dat.” Sandra zou met een volgende zwangerschap aan haar vierde kind beginnen. Ze vindt het belangrijk dat het een meisje wordt. Op internet las ze over Gender Consult. Het sprak haar aan, want je grijpt niet medisch in en de slaagkans is hoog.

Ook Michelle (34, moeder van twee zoons) meldde zich bij Gender Consult. “Ik weet niet waarom, maar ik heb jongetjes nooit zo leuk gevonden. Als ik kleding voor mijn jongens koop, blijf ik maar met een schuin oog naar de meisjesafdeling kijken. Ik houd in mijn achterhoofd dat het weer een jongen kan worden, maar wat zou het leuk zijn om jurkjes te kopen. Mensen zeggen wel: ‘Wat maakt het uit, als het maar gezond is’, maar dan denk ik: er zijn gezonde jongens én meisjes. Doe mij dan een gezonde meid.”

Michelle raakte binnen drie maanden zwanger. “Toen ik in verwachting bleek, hebben we zo snel als kon een geslachtsbepalende echo laten maken.” Deze echo liet een meisje zien. “We huilden van geluk en ongeloof. Nog steeds denk ik soms: hebben ze het wel bij het rechte eind?”