Als moeder wil je alleen het beste voor je baby. Dit begint met het geven van borstvoeding, maar ook na de borstvoeding zoek je een passend alternatief. Een opvolgmelk kan dan uitkomst bieden.

Waarom opvolgmelk
Normale melk bevat niet alle gewenste voedingsstoffen of van sommige juist een te hoog gehalte, zoals eiwit en natrium. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Een opvolgmelk is speciaal ontwikkeld om (in combinatie met een gevarieerd dieet) de belangrijke voedingsstoffen te leveren die je baby van 6 tot 12 maanden nodig heeft voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Soorten opvolgmelk
Op basis van strenge eisen en wetenschappelijk onderzoek heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) een positief advies uitgebracht over drie verschillende eiwitbronnen, die als basis voor opvolgmelk gebruikt mogen worden:

  • Koemelk
  • Geitenmelk
  • Sojamelk

Deze eiwitbronnen zijn veilig en wettelijk toegestaan als basis voor kindervoeding. Elk van deze eiwitbronnen heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is verstandig om ze vooraf goed te vergelijken.

Samenstelling van opvolgmelk
Omdat opvolgmelk bestemd is voor baby’s van 6 tot 12 maanden en dus een relatief kwetsbare groep, zijn de kwaliteit en samenstelling volgens strikte regels vastgelegd. Je kunt er daarom op vertrouwen dat ieder merk opvolgmelk de belangrijkste voedingstoffen (zoals vitamines, mineralen, eiwitten en vetten) bevat. Daarnaast kiezen veel producenten ervoor om hun producten extra te verrijken met bijvoorbeeld prebiotische vezels, gezonde omega drie en zes vetzuren en/of Beta-palmitaat.