Het is erg makkelijk om grotere hoeveelheden babyvoeding te maken en in te vriezen. Twee wortels pureren kost tenslotte niet meer tijd dan één. Waarschijnlijk heb je veel van het keukengereedschap dat nodig is om voedsel voor je baby te bereiden al in huis.

  • Twee plastic snijplanken, een voor groente en fruit en een voor vlees;
  • Scherpe, kleine mesjes;
  • Een blender, groentemolen of keukenmachine;
  • Bij gebrek aan elektrische apparaten: een stevige plastic zeef en een vork of stamper om voedsel te prakken.

Aan de slag
Bij het bereiden van voedsel voor je kind is hygiëne vanzelfsprekend van het grootste belang. Was altijd grondig je handen voordat je babyvoedsel bereidt. Was snijplanken, groot keukengereedschap en pannen zorgvuldig, in een afwasmachine als het kan. Was het keukengerei anders met de hand in heet water met afwasmiddel en spoel het na met kokend water. Laat het drogen op een rek en verwissel geregeld de theedoek. Houd het aanrecht zorgvuldig schoon.

Uit eigen voorraad
Door grotere hoeveelheden puree te maken en porties in te vriezen, kun je veel tijd besparen. Die porties kun je later gemakkelijk meenemen op uitstapjes of naar de oppas. Bewaar één portie voor de volgende maaltijd, bedek deze en zet hem tot gebruik in de koelkast. Schep de overige puree in de vakjes van een gesteriliseerd ijsblokjes bakje of in kleine plastic bakjes. Laat alles losjes bedekt afkoelen. Sluit de plastic bakjes af en voorzie ze van een etiket met de datum en het soort eten. Vries dit zo snel mogelijk in en gebruik de porties binnen zes weken. Als je een ijsblokjes bak gebruikt, kun je het bakje open invriezen tot de puree hard is. Doe de blokjes dan in een plastic bakje, sluit het af en voorzie het van een etiket. Haal er daarna steeds net zoveel klontjes uit als je nodig hebt. Je kunt natuurlijk ook klontjes met verschillende smaken met elkaar mengen.

Ontdooien en bereiden
Ontdooi de maaltijden ‘s nachts in de koelkast. Bij de bereiding moet je ze flink verhitten. Blijf goed roeren, anders koekt de puree vast aan de pan. Laat het vervolgens afkoelen tot de gewenste temperatuur. Je kunt ook de magnetron gebruiken. Roer het eten uit de magnetron voor het opdienen goed door om te voorkomen dat sommige gedeeltes warmer zijn dan de rest. Lauw eten is een ideale temperatuur voor je baby. Voor de veiligheid van je baby is het belangrijk dat het eten goed heet is en daarna afkoelt in verband met bacteriën.

Wat is een goede puree?
Het is van groot belang dat het voedsel de juiste dikte heeft. Te grof of te dik is moeilijk door te slikken. Van te waterig eten wordt je baby een luie eter die niets wil eten dat moet worden gekauwd.