De eerste zes weken na de bevalling staan nou niet echt bekend als de meest seksuele periode van je leven. Sterker nog: deze weken wordt afgeraden om seks te hebben vanwege mogelijk infectiegevaar. Bovendien is je bekkenbodem vaak nog niet sterk genoeg en moet je de vagina nog zien als een open wond.

Vroeger seks hebben kan dan ook erg pijnlijk zijn. Bovendien kun je door hormonen weinig zin hebben of vind je het zelfs eng om ooit weer seks te hebben. Zelfs na die 6 weken hebben de meeste nieuwbakken ouders dan ook nog geen seks. Maar hoe komt dat eigenlijk en hoe los je dit op?

Extreme pijn
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen drie maanden na de bevalling nog ongemak ervaart tijdens de seks. Na 6 maanden is dit nog maar 35%. Volgens artsen zal het natuurlijke proces van genezing na 6 maanden een stuk sneller gaan en zullen de meeste vrouwen daarna hun seksleven weer zoals vanouds kunnen oppakken. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij vrouwen die zeer ernstige schade hebben opgelopen en enorm zijn uitgescheurd.

Soms zijn er ook vrouwen die niet begrijpen dat penetratie plots zo anders voelt na de bevalling. Zeker als ze hier relatief zonder kleerscheuren zijn doorgekomen. Bedenk echter wel dat vaginaal bevallen een tamelijk gewelddadig proces is. Bovendien krijgen ook de bekkenbodemspieren een klap en kunnen er onzichtbare haarscheurtjes in de vagina optreden. En door invloed van hormonen kun je ook te maken krijgen met vaginale droogheid. Dit zorgt er allemaal voor dat seks anders voelt dan voorheen.

Wees echter gerust: in de meeste gevallen komt dit echt allemaal weer goed. Het heeft enkel tijd nodig.

Creatief met speeltjes
Penetratie is dan misschien nog niet zo’n goed idee, maar het is natuurlijk wel belangrijk om elkaar als man en vrouw te blijven zien. Intimiteit hoort daarbij. Het kan daarnaast ook heel goed zo zijn dat je man eerder zin heeft in seks dan jij. Dit betekent natuurlijk niet dat je tegen heug en meug dan maar akkoord moet gaan, maar soms is het wel prettig om op zijn voorstellen in te gaan en op creatieve wijze enige vorm van intimiteit te hebben.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezamenlijk masturberen. Een vibrator kopen kan hierbij helpen. Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst is het heel fijn om op deze manier weer samen te genieten. Daarnaast leer je zo ook je lichaam weer beter kennen na de bevalling. Wat voelt wél fijn en wat nog helemaal niet? Hoe ver kun je gaan?

Door samen creatief te zijn en andere oplossingen te bedenken voor het gebrek aan penetratie, groei je veel dichter naar elkaar toe en blijft je seksleven hoe dan ook leuk. Verras elkaar ook eens wat vaker en zoek wat vaker contact door te knuffelen of te zoenen. Een relatie draait immers niet alleen om seks. Door deze kleine dingen zorg je ervoor dat jullie samen sterk blijven, ook na de bevalling. Met behulp van een tarzan vibrator, voldoende geduld en stiekem ook veel plezier kunnen jullie vervolgens samen ontdekken hoe het nu verder moet. En je zal zien dat het veel sneller normaal wordt dan je ooit had gedacht!