Je kind verdient het allerbeste. Of dit betekent dat je dan ook altijd duurder uit bent is maar de vraag. Het maakt een budget of een designerbaby niets uit hoeveel geld er aan hem is uitgegeven. Goed gevoed in een lekker warm bedje, zachte kleertjes en ouders die zielsveel van hem houden is voor zo’n kleintje eigenlijk het enige dat telt.

Natuurlijk is de verleiding om al die lieve en mooie spulletjes te kopen groot. Voor je het weet wordt er meer uitgegeven dan gepland. Naast alle onvermijdelijke kosten, die een zwangerschap en bevalling met zich meebrengen, valt er gelukkig genoeg te besparen! Met de volgende suggesties maak je een goede start.

Baby- en kinderspullen aanschaffen
Gezinnen zijn lang niet zo groot als vroeger en de trends volgen elkaar snel op. Grote kans dat jouw droomkamer gewoon veel goedkoper te vinden is op virtuele marktplaatsen. Gebruik slimme trefwoorden en zoek bijvoorbeeld op merknamen. Je zult versteld staan van het aanbod! Vraag doorgewinterde ouders wat je beter wel of juist niet moet kopen. Zo heb je minder snel een miskoop.

Iedereen mag het horen!
Laat vooral ook op feestjes en verjaardagen weten wát je zoekt. Niet iedereen durft de aanstaande ouders tweedehands spulletjes aan te bieden. “Ze willen vast alles nieuw” is nog iets dat vaak gedacht wordt. Doe daar je voordeel mee!

Minder inkomen
Veel ouders kiezen voor minder werken en moeten wennen aan lagere inkomsten. Dat kan een valkuil zijn. Vraag je bij iedere aankoop daarom af of je het echt nodig hebt of anders misschien kunt lenen, huren of tweedehands kunt aanschaffen. Op die manier ga je bewuster om met geld.

Autostoeltjes
Het kopen van een tweedehands autostoeltje heeft zo zijn risico’s en is daarom niet aan te raden. Je weet niet altijd wat er mee is gebeurd en het is soms ook te oud om aan de huidige veiligheidseisen te voldoen. Helaas zijn er nieuwe autostoeltjes te koop die wel voldoen aan de wettelijke eisen maar in testen lager of slechter scoren dan andere soorten. Op internet is de ANWB-autostoeltjestest te vinden om diverse modellen en merken met elkaar te vergelijken. Dure stoeltjes zijn niet altijd de beste zo blijkt. Het is slim om het stoeltje voor de aankoop te passen in de auto’s waar het stoeltje ingezet wordt.

Kinderwagens
Collega-ouders zijn vaak het beste op de hoogte als het gaat om ervaringen met kinderwagens in de praktijk. Ook hierbij is het handig om vóór aankoop te kijken of de wagen handig in de auto past. Andere aandachtspunten kunnen onderhoud van de bekledig en kosten van de accessoires zijn. Vooraf oriënteren is raadzaam. Je voorkomt dat je een wagenpark opbouwt.

Hapjes en prakjes
Als een kind aan de eerste hapjes moet wennen kan een potje handig zijn. Bijvoorbeeld als je de deur uit gaat of bij een kruidige maaltijd. Het is vrij duur om alleen kant-en-klare voeding te kopen. Soms treedt er gewenning op en wil je kind alleen nog maar uit potjes eten. Overweeg de aanschaf van een staafmixer, die kosten zul je er snel uit hebben als je het eten regelmatig zelf maakt.

Fopspenen
Een kind van twee jaar heeft natuurlijk al lang geen zuigbehoefte meer. Fopspenen raken ze kwijt of worden soms kapot gebeten. Wen op tijd het gebruik van spenen af en je bespaart niet alleen de frustratie, maar ook het feit dat je ze vaak moet kopen.

Luiers
Voor- en tegenstanders zul je vast tegenkomen als het gaat om papieren of wasbare luiers. Dat is nog wel eens een punt van discussie. Het is niet eenvoudig om ze precies te vergelijken. Dit komt omdat beide typen luiers verschillend het milieu belasten, dit is afhankelijk van hoe vaak je ver- schoont, de wastemperatuur en de wijze van drogen. Kosten en milieubelasting ontlopen elkaar niet veel. Een aanzienlijke besparing is te realiseren als wasbare luiers door een tweede kind worden gebruikt. Ouders maken de keuze ook op basis van gemak en comfort.