Van jongs af aan kijken kinderen graag televisie. Het beeldscherm trekt aan als een magneet. Soms is het ideaal om je kind even lekker te laten kijken, bijvoorbeeld als je het huishouden moet doen of gewoon even wilt uitrusten.

Een gezonde mix
Amerikaanse kinderartsen adviseren tegenwoordig om kinderen tot twee jaar geen televisie te laten kijken en daarna ‘maximaal twee uur per dag’. Zolang je peuter ook genoeg aan spelen, bewegen en slapen toekomt, kan van tijd tot tijd samen een dvd of televisieprogramma bekijken wel heel verrijkend zijn. Je kind beleeft er plezier aan en leert er ook nog van. Want wat je kind ook doet, spelen met blokken, luisteren naar een voorleesboekje, of televisiekijken, je kind is druk bezig zich te ontwikkelen. Op jonge leeftijd pikken kinderen ook al veel informatie van de televisie op.

Wat is goed?
Goede programma’s voor de allerjongsten hebben een rustig tempo. Een peuter heeft meer tijd nodig dan oudere kinderen om beelden en geluiden goed op te nemen. Daarom vinden jonge kinderen het ook leuk om naar de herhaling van een programma te kijken. Goede peuterprogramma’s herken je ook aan het gebruik van heldere kleuren, zoals rood, blauw en geel. Die primaire kleuren nemen jonge kijkers het beste waar. Voor hen is het beeld ook belangrijker dan het geluid. Programma’s zonder of met eenvoudige dialogen kunnen zij daarom beter onthouden dan programma’s met veel tekst. Liedjes in programma’s werken ook goed. Peuters reageren direct op aansprekende deuntjes. Voorbeelden van leuke programma’s zijn Teletubbies, Juf Roos en Het Zandkasteel.

Wat is minder goed?
Peuters zijn nogal goedgelovig en reageren heel direct. In hun beleving zijn zelfs overduidelijke fantasiemonsters heel echt. Daarom kan je kind gemakkelijk bang worden, zelfs van ‘lieve’ monsters. Peuters en kleuters vinden het ook niet leuk als lichamen vervormen, dieren worden opgesloten of geslagen of als er iets vervelends gebeurt met andere kinderen. Daarom is het goed het kijken zoveel mogelijk te beperken en zoveel mogelijk met je kind televisie te kijken. Dan kun je zo nodig troosten en afleiding zoeken. Van samen kijken en over programma’s praten ‘leert’ je kind beter omgaan met televisiebeelden.

Meer weten over opvoeden?
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft twee websites waar je meer informatie vindt over opvoeden en media: nji.nl/opvoeden en nji.nl/mediaopvoeding.