Veel vrouwen hebben na de bevalling last van hormonale veranderingen. Een paar dagen na de bevalling kun je bijvoorbeeld huilbuien krijgen. Dit is een hele normale reactie en gaat meestal na een paar dagen over. Bij sommige vrouwen duurt het echter langer en kan een depressie ontstaan.

Oorzaken
Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een depressie na de bevalling. Het is vaak een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale oorzaken. Na een bevalling verandert je hormoonhuishouding. Dit zou een aanleiding kunnen zijn voor een depressie. Ook kunnen teleurstelling in het moederschap of bijvoorbeeld te weinig steun van je partner tijdens en na de bevalling een aanleiding zijn tot depressie.

Hormonen
Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam een grote hoeveelheid zwangerschapshormonen aan. Negen maanden lang zijn deze op een hoog niveau gebleven. Direct na de bevalling daalt dit niveau. Je lichaam kan op deze verandering reageren met sterke stemmingswisselingen en op deze manier een depressie veroorzaken.

Psychische druk
Voor de bevalling kun je een positief en idealistisch beeld van het moederschap hebben. Wanneer dit tegen blijkt te vallen kan dit een zware klap zijn. Dit kan zijn omdat je een gezond kindje verwacht, maar nu teleurgesteld bent dat je kind ziek is of veel huilt. Of je dacht dolgelukkig te zijn wanneer je eenmaal je kindje kon vasthouden, maar door de zware bevalling en je hormonen voel je je helemaal niet geweldig.

Omstandigheden
Een depressie kan ook veroorzaakt worden door problemen met je partner. Misschien kreeg je weinig steun tijdens je zwangerschap en bevalling of het lukt niet om je moederschap met je baan te combineren. Ook een zware bevalling kan aanleiding zijn voor een depressie.

Kraamvrouwentranen
Tijdens en na de bevalling zoeken alle indrukken, spanningen en emoties van de zwangerschap en de bevalling een uitweg. Na de bevalling ben je instabiel op emotioneel vlak. Je kunt huilbuien krijgen zonder een duidelijke oorzaak. Bijna tachtig procent van alle vrouwen krijgt na de bevalling last van kraamvrouwentranen en stemmingswisselingen. De zogenoemde ‘babyblues’ start ongeveer drie tot vijf dagen nadat je bent bevallen en kan een week tot tien dagen aanhouden. Gun jezelf voldoende rust en geef toe aan de vermoeidheid die je voelt. Dan zijn deze tranen zo weer over.

Postpartum depressie
Wanneer klachten van de babyblues niet vanzelf weggaan maar erger worden, zou het kunnen dat je een depressie aan het ontwikkelen bent. Oftewel een postpartum depressie. Je hebt dan dezelfde symptomen als een vrouw met babyblues, maar dan veel sterker. Zo’n depressie kan goed behandeld worden met behulp van een arts en medicijnen en kan met een aantal weken over zijn. Naast de medicijnen zijn steun van je partner, familie en vrienden ook van groot belang. Zij kunnen je helpen met het huishouden en de verzorging van je kindje. Zorg ervoor dat je geen dingen doet waar je geen zin in hebt of waar je van streek van raakt.

Postpartum psychose
Een postpartum psychose is een ernstige psychische ontregeling. De symptomen komen overeen met een postpartum depressie maar nemen een extreme vorm aan. Daarnaast kun je ook waandenkbeelden en hallucinaties krijgen in bijvoorbeeld de vorm van zelfmoordgedachten of de neiging je baby iets aan te doen. Bij een postpartum psychose heb je altijd medische hulp nodig en in de meeste gevallen is het nodig om opgenomen te worden. Met behulp van de juiste medicatie, psychische hulp, rust en regelmaat kun je de kans op een psychose verkleinen.

Wil je meer informatie of contact met een professionele hulpverlener, neem dan contact op met Korrelatie. Je vragen worden beantwoord door een maatschappelijk werker of psycholoog, die samen met jou kijkt naar wat voor jou de beste aanpak is.

Kijk voor meer informatie op korrelatie.nl.