was successfully added to your cart.

Tijdens de bevalling

pijnbestrijding

Pijnbestrijding

By | De bevalling, Tijdens de bevalling

Die pijn, de weeën, hebben een functie: het waarschuwt de vrouw dat ze een veilige plek en hulp moet zoeken. De baby komt eraan! Als de bevalling te lang duurt of de pijn ondraaglijk is kun je pijnbestrijding krijgen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor pijnbestrijding bij de bevalling: zowel voor thuis als in het ziekenhuis en zowel gebaseerd op het weghalen van de scherpe kantjes als totale verdoving.

Natuurlijke pijnstiller

Door de druk van je baby’s hoofdje op de baarmoedermond wordt deze geprikkeld en komt het hormoon oxytocine vrij. Dit ‘bevalhormoon’ zorgt voor regelmatig en gecoördineerde samentrekkingen van de baarmoeder: de weeën. Deze samentrekkingen nemen gaandeweg de ontsluiting in kracht en snelheid toe en dat voel je. Maar je lichaam helpt mee, want naarmate de weeën in kracht toenemen komt het hormoon endorfine vrij, een natuurlijke pijnstiller. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in jezelf gekeerd raakt en daardoor de pijn beter aankunt.

Ruggenprik

Deze manier van pijn bestrijden is het meest effectief: je voelt echt geen pijn meer en bent vanaf je middel verdoofd. De ruggenprik kun je krijgen wanneer de ontsluiting niet opschiet of als de pijn echt ondraaglijk wordt. Als je volledige ontsluiting hebt wordt de verdoving stopgezet. Op deze manier kun je de persweeën goed voelen en weet je wanneer je lichaam in staat is om te persen. Door de verdoving heb je minder controle over je spieren, waardoor de bevalling langer kan duren. Als je voor een ruggenprik kiest is daarom de kans op een bevalling met behulp van een vacuümpomp groter. Door de verdoving kan je kindje een lagere hartslag krijgen, de gynaecoloog houdt je baby daarom extra goed in de gaten.

Verdovende injectie

Een ruggenprik is een zwaar medicijn. Hiervoor in de plaats kun je ook kiezen voor een verdovende injectie. Het medicijn dat je hiermee toegediend krijgt remt de pijnprikkels in je lichaam. Je voelt dus minder van de pijn. Je wordt van deze injectie echter ook slaperig. Dit geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je baby.

Op het moment dat het medicijn nog in het bloed van je baby zit als hij geboren wordt, kan dit spierslapte en ademhalingsproblemen tot gevolg hebben. De injectie werkt ongeveer vier uur. Als de gynaecoloog denkt dat je kindje binnen twee uur geboren wordt, zal hij dan ook geen verdovende injectie meer toedienen.

TENS

TENS is een apparaatje ter grootte van een walkman en kan de pijn van de weeën verminderen, zonder dat hier medicatie aan te pas komt. Aan het apparaat zitten draden met elektroden, deze plak je op de onder- kant van je rug. Als je het apparaatje aanzet, geeft die lichte elektrische impulsen af. Door de impulsen bereiken de pijnprikkels van de weeën minder goed de hersenen, waardoor je minder van de pijn voelt.

Hypnose

Als je zelf de controle over je pijn wilt hebben, kan hypnose helpen. Tijdens je zwangerschap moet je dan al contact zoeken met een hypno-setherapeut. Deze therapeut leert je hoe jij jezelf onder hypnose kunt brengen. Als je partner meegaat, weet hij ook wat er met je gebeurt en kan hij je wellicht helpen. Door zelfhypnose kun je beter ontspannen en daardoor makkelijker met de pijn omgaan. Acupunctuur Met acupunctuur kun je niet alleen de pijn verlichten, het kan er ook voor zorgen dat de ontsluiting sneller verloopt. De acupuncturist is in de meeste gevallen al voor de bevalling aanwezig zodat hij kan helpen op het moment dat het nodig is. Het is raadzaam dit van tevoren te overleggen met de verloskundige of de gynaecoloog.

Lachgas

In sommige ziekenhuizen kun je tijdens de bevalling ook een masker krijgen waardoor je ‘lachgas’ inademt. Het is een mengsel van vijftig procent zuurstof en vijftig procent stikstofoxide. Met dit gas blijf je bij volle bewustzijn, maar het mengsel onderdrukt je pijn. De werking stopt een paar minuten nadat je het mengsel ingeademd hebt. Lachgas is dus makkelijk, werkt snel en vooral bedoeld voor vrouwen die echt geen ruggenprik willen. Je kunt er echter misselijk van worden, dus weeg de voor- en nadelen goed af!

Verloop bevalling

Verloop van de bevalling

By | De bevalling, Tijdens de bevalling

En dan is het zover: de bevalling! Gelukkig ben je goed voorbereid door je verloskundige en andere betrokkenen. Op dit moment draait alles om jou en je baby en wordt de tijd genomen om jou zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de bevalling.

Wanneer begint de bevalling?

Zeker als het gaat om je eerste kindje, kun je je afvragen wanneer de bevalling precies begint. In het geval van je eerste kindje kan het zijn dat je bij het kleinste signaal de verloskundige erbij wilt hebben. Toch kan het vanaf dan nog uren of zelfs dagen duren voordat de baby daadwerkelijk geboren wordt. Twijfel je of de bevalling begonnen is kun je altijd de persoon bellen bij wie je onder controle bent. Deze kan je geruststellen en je vertellen of de bevalling begonnen is, of het loos alarm is en wanneer hij/zij bij je komt kijken. Ook kan zij je vertellen welke stappen je nu moet ondernemen of dat je nog even moet wachten.

Voorbereiding op de bevalling

Wanneer je in de 36ste week begint met bevallen, is dit een premature bevalling. Je kindje is dan nog niet helemaal klaar om geboren te worden. Dit betekent dat je in het ziekenhuis moet bevallen. Tot de 42ste week is de placenta nog goed in staat om je kindje van voldoende voedingsstoffen te voorzien. Wanneer je na deze week nog niet bevallen bent word je overgedragen aan de gynaecoloog. Hij bepaalt hoe vaak je nu op controle moet en wanneer de bevalling wordt ingeleid. De dag dat je wordt ingeleid is niet altijd de dag waarop je kindje geboren wordt. Dit hangt af van een aantal factoren, onder andere van de rijpheid van je baarmoedermond en de conditie van je kindje. Als je baarmoedermond nog niet rijp is, moet deze eerst met gel behandeld worden. Anders is het niet mogelijk om ontsluiting te krijgen. Dit proces kan een paar dagen duren. In de tussentijd wordt de conditie van je kindje goed in de gaten gehouden. Mocht hij achteruit gaan, dan wordt er eerder ingegrepen.

Breken van de vliezen

Als je vruchtwater verliest zijn je vliezen gebroken. Dit kan op elk moment van de dag gebeuren. Het vruchtwater is helder van kleur met wat witte vlokjes erin. Dit is huidsmeer van je baby.

De weeën

Je baarmoeder is eigenlijk een grote spier. Af en toe trekt deze samen. Wanneer dit gebeurt tijdens de zwangerschap ervaar je dit als een harde buik. Als je 37 weken zwanger bent, zul je hier meer last van krijgen. In dit stadium zijn dit voorweeën, ook wel oefenweeën genoemd. Deze weeën kunnen redelijk pijnlijk zijn en soms enkele uren aanhouden. Op deze manier wordt de baarmoedermond weker en dunner gemaakt, zodat je makkelijker ontsluiting krijgt als de echte weeën beginnen.

Ontsluitingsweeën

Als de voorweeën steeds regelmatiger en in een sneller tempo terugkeren is de kans groot dat je nu ontsluitingsweeën hebt. Ook voelen de weeën nu heftiger aan en duren ze langer. De pijn is in eerste instantie te herkennen door een pijn in de onderbuik die naar je navel of onderrug trekt. Naarmate de uren vorderen worden de weeën steeds pijnlijker. Deze weeën zorgen voor de verweking en verstrijking van de baarmoedermond. Wanneer je heel regelmatig weeën krijgt, zo om de drie minuten, die een minuut duren, dan is de ontsluiting goed op gang. Deze weeën moet je weg puffen. Via verschil- lende cursussen kun je hier technieken voor leren. Zoek voor jezelf een prettige houding om de weeën op te vangen.

Persweeën

Op een gegeven moment gaat je lichaam het hormoon endorfine aanmaken. Hierdoor kun je de pijn beter aan. Voor elke vrouw is het verschillend hoe lang de ontsluiting duurt. Gaat het om je eerste kindje? Dan kun je er een beetje vanuit gaan dat je een centimeter ontsluiting per uur hebt. Bij een later kindje gaat dit meestal sneller. Als de ontsluiting volledig is krijg je persdrang. Je kunt de weeën dan niet langer opvangen door ze weg te puffen. De verloskundige helpt je nu om zo goed mogelijk te persen en je kindje ter wereld te brengen.

pershoudingen

Pershoudingen

By | De bevalling, Tijdens de bevalling

Als je tien centimeter ontsluiting hebt, mag je gaan persen. Misschien heb je geleerd hoe je dat moet doen, maar in de praktijk kan het soms anders gaan. In welke houding jij het prettigst bevalt is iets wat je zelf moet bepalen. Op de kruk, in bad, op je hurken of toch op je rug in bed? Er is keuze genoeg.

Op de baarkruk

De meeste verloskundigen hebben een baarkruk. Je kunt vragen of ze er één mee willen nemen wanneer je moet bevallen. Wanneer je op de kruk perst, pers je naar beneden. Je kunt spanning zetten door bijvoorbeeld met je ellebogen achterover op een tafel te leunen. Als je partner achter je zit kun je je ellebogen ook op zijn bovenbenen plaatsen.

Half zittend

Belangrijk bij deze houding is dat je in een hoek van zeventig graden ten opzichte van het matras zit. Hierbij kun je steunen op een ruggensteun of je partner. Zet extra kracht door je benen of het bed vast te pakken en houd je benen op het bed.

Op je knieën

Het fijne van bevallen op je knieën is dat het gewoon op bed kan gebeuren. Zorg dat je partner lekker met een kussen in de rug tegen het hoofdeind van het bed gaat zitten. Zo kun je op je knieën met je gezicht naar hem toe gaan zitten en kun je tussendoor met je hoofd op zijn schoot rusten.

Op je hurken

Laat je partner achter je zitten en zet je voeten stevig op de grond. Ondersteun jezelf door met je armen over de benen van je partner te leunen. Deze steun kun je gebruiken om extra kracht te zetten. Bij het eerste persen hoef je niet zo diep door de knieën te gaan. Pas wanneer het hoofdje een klein stukje zichtbaar is, hurk je zover mogelijk en kantel je het bekken naar voren.

Zijligging

Ga op je zij liggen en laat je bovenste been op een stoel of kussen rusten. Je kunt je voet ook in de heup of zij van iemand die naast het bed staat zetten. Nu kun je persen.

Rugligging

Als je besluit op je rug te liggen, laat iemand dan je hoofd ondersteunen als jij je kin tijdens het persen richting je borst brengt. Als je het prettiger vindt om je knieën naar je toe te trekken, zorg er dan voor dat je rug niet bol komt te staan.