was successfully added to your cart.

Voorbereiding op de bevalling

onder water bevallen

Onder water bevallen

By | De bevalling, Voorbereiding op de bevalling

Water, en vooral warm water, werkt ontspannend. Het helpt de pijn van weeën beter te verdragen waardoor de bevalling soepeler en minder stressvol kan verlopen. Een badbevalling is echter niet voor iedereen weggelegd. Je moet een goede afweging maken van de voor- en nadelen van een badbevalling voordat je hiervoor kiest.

Voordelen

Als je geen medische indicatie hebt, kun je ervoor kiezen om in bad te bevallen. Door het warme water kun je beter ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en de baby meer zuurstof krijgt. Een gewoon ligbad is te smal om tijdens de bevalling van houding te wisselen, dus moet je hiervoor een speciaal bad huren. Overleg tijdig met je verloskundige als je voor een badbevalling kiest. Sommige verloskundigen hebben geen ervaring met dit type bevalling, waardoor je mogelijk moet overstappen naar een andere praktijk.

Enkele voordelen van een badbevalling op rij:

 • Warm water werkt als een natuurlijke pijnbestrijder
 • De ontsluiting verloopt vaak sneller
 • Je kunt door je gewichtloosheid makkelijker van houding veranderen
 • De kans op inscheuren is kleiner
 • Voor de baby een rustige overgang van vruchtwater naar badwater

Nadelen

Er kleven ook enkele nadelen aan een badbevalling. Het is allereerst belangrijk om te weten dat een badbevalling niet mogelijk is met een medische indicatie of voortijdige bevalling. Als er tijdens de bevalling complicaties optreden moet je vaak uit het water en mogelijk zelfs naar het ziekenhuis gaan. Een badbevalling is dus alleen geschikt voor een ‘normale’ zwangerschap.

Enkele nadelen van een badbevalling op een rij:

 • Een badbevalling vergt meer praktische voorbereiding
 • Het bloedverlies is minder goed in de gaten te houden
 • De verloskundige kan je minder goed onderzoeken
 • Er zijn kosten verbonden aan het huren van een bad
 • Het water koelt snel af
bijzondere bevallingen

Bijzondere bevallingen

By | De bevalling, Voorbereiding op de bevalling

In sommige gevallen zal de gynaecoloog besluiten om de bevalling in te leiden. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld overtijd bent en de conditie van je kindje achteruit gaat of omdat de vliezen wel gebroken zijn maar de weeën niet op gang komen. Ook is dit het geval wanneer je kindje een groeiachterstand heeft of wanneer de placenta verslechtert. Je hebt dan grote kans op een te hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker.

Ingeleide bevalling

Een ingeleide bevalling wil eigenlijk zeggen dat de bevalling kunstmatig op gang wordt gebracht. De baarmoedermond moet al ‘rijp’ zijn. Dat wil zeggen dat je baarmoedermond al een beetje open is. Als dat niet zo is, dan zal de gynaecoloog hem ‘rijp’ maken.

Binnen een paar dagen kan de bevalling alsnog worden ingeleid. Als de baarmoedermond rijp is, worden de weeën opgewekt. Dit gebeurt vaak door via een infuus medicijnen toe te dienen en/of de vliezen te breken. De conditie van je baby wordt extra gecontroleerd. De uitdrijving en de geboorte van je baby en placenta verlopen in principe hetzelfde als bij een ‘normale’ bevalling.

Je baby wordt normaal gesproken binnen 24 uur geboren. Na de geboorte van de placenta, wordt het infuus verwijderd en je baby gecontroleerd. Wanneer je naar huis mag is afhankelijk van de reden voor de inleiding.

Stuitligging

Bij een normale bevalling ligt je baby met zijn hoofdje naar beneden. Het komt echter ook voor dat hij met zijn billetjes (stuitje) naar beneden ligt. Wanneer dit van tevoren bekend is, kan de verloskundige proberen je kindje te draaien. Dit kan vanaf week 36, maar het komt ook voor dat hij op het laatste moment weer omdraait. Er zijn verschillende mogelijkheden

 • Volkomen stuitligging: je baby heeft zijn knietjes gebogen en zijn billetjes naar beneden.
 • Onvolkomen stuitligging: je baby heeft zijn beentjes helemaal om hoog, langs het lichaam.
 • Half onvolkomen stuitligging: je baby heeft een beentje omhoog en het andere beentje gebogen.
 • Voetligging: één of twee voetjes van je baby liggen onder zijn billetjes.

Van stuitligging is omstreeks de uitgerekende datum maar in drie procent van de gevallen sprake. Slechts bij een half procent van de zwangere vrouwen is er sprake van een ‘dwarsligging’. In dit geval wordt de baby altijd met een keizersnede gehaald. Wanneer er sprake is van een stuitligging vindt de bevalling altijd in het ziekenhuis plaats en zal de gynaecoloog je informeren over de bevalling die vaak per keizersnede zal plaatsvinden.

Keizersnede

Wanneer je baby niet langs de natuurlijke weg geboren kan worden, wordt er een keizersnede toegepast. Dit heet ‘sectio caesarea’. Het verhaal gaat dat keizer Caesar op deze manier ter wereld is gekomen. De keizersnede is een operatie. Je baby komt dan niet via de vagina, maar via de buikwand ter wereld.

In enkele gevallen is het van tevoren al bekend dat hij op deze manier geboren zal worden. Dit is het geval als de placenta vóór de baarmoedermond ligt, als een vleesboom verhindert dat je kindje kan indalen, als het bekken te nauw is of wanneer je hartpatiënte bent.

Ook niet geplande keizersneden komen voor. Het kan zijn dat de ontsluiting niet opschiet en je baby gebrek aan zuurstof dreigt te krijgen of er kan sprake zijn van een dwarsligging. De operatie duurt meestal zo’n drie kwartier. Na een kwartiertje zal je baby al geboren zijn, daarna moeten de baarmoederwand en de buikwand met hechtingen gedicht worden.

Tegenwoordig vinden keizersneden ook plaats door middel van een ruggenprik. Een voordeel hierbij is dat jij de bevalling bewust meemaakt en je kindje meteen kunt zien, horen en aanraken. Het zal duidelijk zijn dat je na de keizersnede wat langer de tijd nodig hebt om te herstellen. Ook al lijkt je baby centraal te staan, je hebt wel degelijk een operatie gehad!

Vacuümextractie en tangverlossing

Bij sommige zwangere vrouwen kan het voorkomen dat de bevalling niet soepel verloopt. De gynaecoloog kan beslissen om tot een ‘kunstverlossing’ over te gaan. Dit vindt alleen plaats in het ziekenhuis en wordt uitgevoerd door de gynaecoloog. De gynaecoloog kan kiezen voor een vacuümextractie of tangverlossing.

Tangverlossingen worden overigens steeds minder toegepast. Welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de mate waarin het hoofdje van je baby is ingedaald. Daarnaast hangt het ook van de gynaecoloog af. Sommigen werken liever met een vacuümpomp dan met een tang.

Vacuümextractie

Bij een vacuümextractie zal je baby met behulp van een vacuümpomp op de wereld worden gebracht. Dit kan gebeuren wanneer de conditie van je kind verslechtert of wanneer de uitdrijving heel erg traag is. Via de vagina wordt er een metalen of plastic kapje op het hoofdje van je baby geplaatst. Dit kan pijnlijk zijn. De gynaecoloog trekt bij elke perswee aan een kettinkje dat verbonden is aan het kapje. Op deze manier wordt je baby met elke pers geholpen om op de wereld te komen.

Als je baby is geboren, kun je de afdruk van het kapje nog duidelijk zien. En in sommige gevallen is de hoofdhuid beschadigd en opgezwollen. Dit vervaagt vanzelf na een paar dagen. Nadat je baby is geboren zal hij worden onderzocht door de gynaecoloog of een kinderarts. Die bepaalt wanneer jullie weer naar huis mogen.

 

 

waar-bevallen

Waar kun je bevallen?

By | De bevalling, Voorbereiding op de bevalling

Er zijn verschillende manieren om te bevallen: het kan thuis of in het ziekenhuis, op de natuurlijke manier of via een keizer- snede. Dit zij n slechts een paar voorbeelden. Niet altijd kun je kiezen waar je wilt bevallen, wanneer er complicaties optreden moet je altijd naar het ziekenhuis. Elke manier van bevallen heeft voor- en nadelen.

Thuis bevallen

Als je een goede zwangerschap zonder complicaties hebt, mag je in principe thuis bevallen. Het voordeel van thuis bevallen is dat je al in een vertrouwde omgeving bent. Na de bevalling is je kindje dus meteen thuis en kun jij uitrusten in je eigen bed. Tijdens het opvangen van de weeën kun je even douchen, rondlopen, staan of liggen zoals je zelf wilt. Ook andere mensen die bij de bevalling aanwezig zijn, passen zich aan jou en je partner aan. De verloskundige houdt nauwlettend in de gaten of er ook tijdens de bevalling geen complicaties optreden.

Wanneer er wel complicaties zijn, zal zij de beslissing nemen om toch naar het ziekenhuis te gaan en je over te dragen aan de gynaecoloog. Het is van tevoren niet in te schatten op welk moment tijdens de bevalling dit nodig is. Het is daarom verstandig om voor de zekerheid een tas met spullen klaar te hebben staan wanneer je onverwachts toch naar het ziekenhuis moet. Bij een thuisbevalling heb je meer spullen nodig dan wanneer je in het ziekenhuis bevalt. Bijvoorbeeld klossen om je bed te verhogen, het bed moet namelijk minimaal tachtig centimeter hoog zijn. Als klossen je bed niet voldoende verhogen, kun je ook frisdrankkratten gebruiken.

Vruchtwater

Als de bevalling op gang komt hoef je niet meteen de verloskundige te bellen. Je moet wel meteen bellen als je groen of bruin vruchtwater verliest. Hetzelfde geldt voor helderrood bloedverlies wanneer dit meer is dan een maandverbandje vol. Breken de vliezen ‘s nachts, maar is het vruchtwater helder? Dan kun je wachten met de verloskundige bellen tot de volgende ochtend. Wanneer dit overdag gebeurt kun je wel met- een bellen. Als de weeën al zijn ingezet bel je wanneer je een uur lang regelmatig weeën hebt die om de drie minuten komen en bovendien een minuut aanhouden.

Ziekenhuis

Je kunt er voor kiezen om vrijwillig in het ziekenhuis te bevallen zonder een medische indicatie. Dit heet een poliklinische bevalling. Als de bevalling begonnen is, komt de verloskundige eerst bij je kijken hoe ver de ontsluiting gevorderd is. Als zij oordeelt dat je kindje binnen een paar uur wordt geboren, word je doorverwezen naar het ziekenhuis. De verloskundige gaat ook mee naar het ziekenhuis en zal je bevalling verder begeleiden. In dit geval kun je een paar uur na de geboorte weer naar huis.

Complicaties

Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. In dit geval hoef je echter niet naar het ziekenhuis omdat je daar al bent. De gynaecoloog begeleidt in dit geval de bevalling vanaf het moment dat er complicaties ontstaan. De verloskundige heeft dus niet meer bevoegdheden als je er vrijwillig voor kiest om in het ziekenhuis te bevallen. Het kan ook zijn dat je al tijdens je zwangerschap onder controle van de gynaecoloog staat en je in het ziekenhuis moet bevallen. Er is dan sprake van een medische indicatie. Je hoeft dan ook niet de verloskundige te bellen, je gaat op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis wanneer de bevalling begonnen is. De gynaecoloog staat je dan bij tijdens de bevalling.

Kraamhotel

De meeste vrouwen in Nederland bevallen graag thuis omdat dit meteen vertrouwd aanvoelt en er mensen aanwezig zijn waar je al tijdens de zwangerschap contact mee hebt. Niet voor iedereen is het mogelijk om thuis te bevallen. Bijvoorbeeld omdat de slaapkamer niet ruim genoeg is. Daarom zijn er in de loop der tijd kraamhotels ontstaan. Bij deze kraamhotels wordt de zorg je uit handen genomen zodat je ongestoord kunt genieten van je bevalling. Verder verloopt de bevalling op dezelfde manier als wanneer je thuis bevalt. Elk kraamhotel heeft regels over de duur van het verblijf, de zorg die je krijgt en de kosten die er bij komen kijken.

 

benodigdheden-bevalling

Benodigdheden voor de bevalling

By | De bevalling, Voorbereiding op de bevalling

 Wanneer je ongeveer acht maanden zwanger bent, is het belangrijk om de laatste voorbereidingen te treffen voor de geboorte van jouw kindje. In de achtste maand van de zwangerschap heb je, als het goed is, al besloten of je thuis gaat bevallen of dat de baby in het ziekenhuis geboren wordt. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je voorbereid bent.

Benodigdheden in het geval van een thuisbevalling

 • 1 matrasbeschermer
 • 10 celstof onderleggers (of 1 kraammatras en minimaal 6 celstof onderleggers)
 • Steriele gaasjes
 • Navelklem
 • Vuilniszakken
 • Een ondersteek (po)
 • 2 emmers
 • Bedverhogers (bedklossen)

Tip

De spullen die nodig kunnen zijn bij de bevalling kun je het beste al in de 37e week van de zwangerschap klaarleggen in de kamer waar de baby geboren gaat worden. Zo hoef je, als de bevalling begonnen is, niet alle spullen te zoeken en ligt alles voor je klaar.

 

Benodigdheden in het geval van een ziekenhuisbevalling

Voor jezelf:

 • Ochtendjas
 • Nachtgoed
 • Ondergoed
 • Slippers/pantoffels
 • Schone kleding voor als je naar huis gaat
 • Toilet- en make-up artikelen

Voor de baby:

 • Een stel kleertjes
 • Warme cape
 • Jasje en een mutsje
 • Autostoeltje en deken voor het vervoer van de baby

Tip

Kleed de baby warm aan als je het ziekenhuis verlaat en vraag een familielid alvast twee warme kruiken in het babybedje te leggen. Het bedje is dan al lekker voorverwarmd als je thuiskomt.

En verder:

 • Ziekenhuis- en verzekeringspas
 • Zwangerschapskaart
 • Boek en/of tijdschriften
 • Fototoestel en/of camera
 • Telefoon en oplader
 • Indien RH-negatief een enveloppe met formulier en buis
 • Iets om de geboorte te vieren

Benodigdheden voor de kraamperiode:

 • 6 celstof onderleggers
 • 2-3 pakken kraamverband (of inlegluiers)
 • 3 pakken maandverband
 • 2 koortsthermometers (1 voor de baby en 1 voor jou)
 • Zeep
 • Watten
 • Steriele gaasjes
 • 1 fl esje alcohol (70%)
 • Spoelkannetje
 • Krukje voor onder de douche
 • Opstapje voor naast het bed

Tip

Een aantal zorgverzekeraars geeft haar verzekerden een gratis kraampakket. Dit pakket bevat verzorgingsartikelen voor moeder en kind die nodig zijn rondom de bevalling. Wil jij weten of je hier- voor in aanmerking komt? Raadpleeg dan je polisvoorwaarden.