was successfully added to your cart.

Begeleiding en advies

babynamen

Babynamen

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Het kiezen van een naam voor je kindje is een hele bevalling. Kies je een naam die in de familie voorkomt, een naam met een mooie betekenis of een unieke naam? Het wordt er niet makkelijker op als jullie omgeving zich ermee gaat bemoeien.

De namen vliegen je om de oren, maar het is toch vooral een beslissing van jou en je partner. Er zijn online vele lijsten te vinden met babynamen. Zoek op de populairste voornamen, bijzondere voornamen of zelfs op klanken.

Betekenis

Vroeger werd vaak gekeken naar de betekenis van een naam, of werd bewust gekozen voor bijvoorbeeld een christelijke of islamitische naam. Tegenwoordig wordt minder gekeken naar de betekenis van een naam en moet het vooral mooi klinken. Het kan echter de moeite waard zijn om de betekenis te achterhalen. Een naam met een aansprekende betekenis kan voor sommige ouders extra speciaal zijn.

Regels

Als ouders mogen jullie zelf de keuze maken voor een naam, maar er zijn wel enkele beperkingen hierin. Het kan voorkomen dat een ambtenaar van de Burgerlijke Stand een voornaam weigert, omdat deze ‘ongepast is of overeenstemt met een bestaande geslachtsnaam (tenzij die naam ook een gebruikelijk voornaam is). Als er wordt gekeken naar gepastheid, wordt ook rekening gehouden met gebruikelijke jongens- en meisjesnamen.

Achternaam

Je kind mag de achternaam krijgen van jou óf je partner. Als deze keuze eenmaal is gemaakt, geldt deze achternaam ook voor eventuele volgende kinderen. Wanneer je geen keuze maakt bij de geboorteaangifte, krijgt het kind automatisch de achternaam van zijn vader. Je hebt ook een keuze in achternamen als je niet getrouwd bent met de vader van de baby, maar dan moet hij het kind wel officieel erkennen als het zijne. Als hij dit niet doet, krijgt de baby automatisch de achternaam van zijn moeder.

Tip

Kijk op de website van het Meertens Instituut voor de populariteit, betekenis en de verspreiding van alle voornamen in Nederland http://www.meertens.knaw.nl/nvb/

borst- of flesvoeding

Borst- of flesvoeding?

By | Begeleiding en advies, In verwachting

 Een belangrijke keuze die je moet maken voordat je bevalt, is de manier waarop je je baby gaat voeden. Kies je voor borstvoeding of flesvoeding?

Borstvoeding

Deskundigen zullen je meestal aanraden om voor borstvoeding te kiezen. Het is de natuurlijke voedselbron voor een pasgeboren baby. Moedermelk bevat niet alleen alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft, maar ook afweerstoffen die je baby beschermen tegen ziekten en infecties. Een nadeel is dat jij de enige bent die je baby kan voeden, wat niet altijd praktisch is.

Voordelen

 • De baby kan zelf bepalen hoeveel moedermelk hij nodig heeft.
 • Bij borstvoeding is de kans op maagdarmstoornissen, luchtweginfecties,  terugkerende                middenoorontstekingen en allergische aandoeningen  kleiner.
 • Borstvoeding geven is ook gezond voor jou. Je hebt minder langdurig bloedverlies na de bevalling, de menstruatie wordt uitgesteld en je bent eerder terug op je oorspronkelijke gewicht. Langdurig borstvoeding  geven vermindert de kans op borstkanker (voor de menopauze) en op botontkalking op latere leeftijd.

Nadelen

 • Jij bent de enige die je baby kan voeden, wat niet altijd praktisch is.
 •  Door borstvoeding kunnen tepelkloven, stuwing en borstontsteking ontstaan.
 •  Wanneer je weer gaat werken, moet je meer organiseren voor de voedingen van je kind.

Flesvoeding

Hoewel borstvoeding volgens velen de beste voeding is voor je baby, kun je ook kiezen voor flesvoeding. Net als borstvoeding heeft dit voor- en nadelen voor jou en je baby.

Voordelen

 • Anderen kunnen jou aflossen met het voeden van de baby.
 • Als je werkt kun je in de ochtend de voedingen voor een hele dag klaarmaken.
 • Er is geen risico op borstvoedingsproblemen als tepelkloven en stuwing.

Nadelen

 • Flesgevoede baby’s kunnen niet zelf bepalen hoeveel ze drinken en zijn vaak wat molliger  dan baby’s die borstvoeding krijgen.
 • Je hebt langer bloedverlies na de bevalling omdat er geen natuurlijke samentrekking van de              baarmoeder plaatsheeft, zoals bij borstvoeding het geval is.
 • Baby’s die de fles krijgen, drinken vaak gulziger en zullen meer lucht mee krijgen, waardoor ze meer boertjes laten en krampjes kunnen krijgen.

Combinatie

Je hoeft niet per se te kiezen voor borstvoeding of flesvoeding. Je kunt ook borstvoeding geven en een of twee flesjes kunstvoeding op vaste tijdstippen. Begin dan eerst met 100% borstvoeding en pas als die goed op gang is, bijvoorbeeld na drie weken, geef je alleen de middag voeding kunstvoeding met een flesje. De andere voedingen blijf je borstvoeding geven.

Meer lezen?
Borstvoeding geven
Borstvoedingsproblemen
Koemelkallergie

kraamzorg

Kraamzorg

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Wanneer je een probleemloze bevalling hebt ondergaan wordt je na een paar uur uit het ziekenhuis ontslagen. Wanneer je thuis bevalt kun je gewoon thuis blijven. Na de bevalling is professionele hulp in de vorm van kraamzorg geen overbodige luxe.

Op tijd inschrijven

Om er zeker van te zijn dat je kraamhulp krijgt, moet je je al in het begin van je zwangerschap inschrijven bij een kraamhulporganisatie. Het is verstandig om je al in je derde maand aan te melden voor kraamzorg en in grote steden zelfs in de achtste week. Als je te laat bent met inschrijven ben je vaak aangewezen op (te) dure particuliere hulp. Na je inschrijving bij een kraamhulporganisatie vindt een intakegesprek plaats. In dit gesprek kijkt de organisatie naar je gezinssituatie en kun je bepaalde wensen kenbaar maken met betrekking tot de zorg die je ontvangt.

Waar heb je recht op?

De kraamzorg start op de dag dat je kindje is geboren. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling, zowel thuis als in het ziekenhuis. Wettelijk heb je daarna recht op minimaal 24 uur kraamhulp verdeeld over acht dagen, met een maximum van tachtig uur. Meestal heb je meer dan 24 uur kraamhulp nodig, bijvoorbeeld wanneer er complicaties bij de bevalling zijn en jij en/of je baby langer in het ziekenhuis moeten blijven. Een kraamverzorgende biedt deskundige hulp en bekijkt of alles goed gaat met je kindje. Bovendien kan ze al je vragen over de voeding en verzorging van je baby beantwoorden.

In principe is kraamzorg opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering, maar vaak moet je nog een eigen bijdrage betalen. Het aantal uren dat je vergoed krijgt hangt af van je verzekering. De kraamzorgorganisatie stelt voor de bevalling vast op hoeveel uur je recht hebt.

Waar let je op?

Ga je op zoek naar een geschikte kraamzorgorganisatie? Let erop dat:

 • de organisatie goede service biedt;
 • de kraamverzorgsters deskundig en gediplomeerd zijn;
 • het kraamcentrum zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar is;
 • de zorg die je ontvangt volgens het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg is. Dit is een landelijke richtlijn.
echoscopie

Echoscopie tijdens de zwangerschap

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Echoscopie is een techniek waarmee organen in het lichaam zichtbaar worden. Dit is mogelijk met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid) afkomstig van een transducer. Het menselijke oor kan deze geluidsgolven niet horen. De inwendige organen kaatsen de geluidsgolven terug waardoor ze zichtbaar gemaakt kunnen worden op een beeldscherm.

Er zijn twee soorten transducers. De ene maakt afbeeldingen via de buikwand, de uitwendige echo. De andere is dun en langwerpig en wordt via de vagina(schede) ingebracht voor een inwendige of vaginale echo. In het begin van de zwangerschap wordt vaak de voorkeur gegeven aan de inwendige echo. Omdat het uiteinde van de transducer op deze manier dichter bij de baarmoeder komt dan bij een uitwendige echo, wordt een beter beeld verkregen. Een jonge zwangerschap is dan duidelijker zichtbaar. Met behulp van een echo kan allerlei informatie worden verkregen over het verloop van je zwangerschap. Afhankelijk van het moment waarop het onderzoek plaatsvindt, kan een echoscopie op verschillende vragen antwoord geven.

In het begin van de zwangerschap

Tussen de achtste en dertiende week wordt vaak een echo gemaakt om de duur van de zwangerschap vast te stellen. In deze periode groeien baby’s namelijk in hetzelfde tempo, zodat aan de hand van de afmetingen van je kindje nauwkeurig de termijn en de uitgerekende datum kan worden bepaald. Bij deze termijnecho wordt ook gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling- of een meerlingzwangerschap. Soms kan het zinvol zijn om al een echo in de zesde of zevende week te maken, bijvoorbeeld als er bloedverlies is of wanneer je voor deze zwangerschap een miskraam hebt gehad. In een latere fase van de zwangerschap kan een echo informatie geven over de groei en de ligging van je baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta.

Downscreening

Aanstaande ouders kunnen laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een kindje met Downsyndroom. Dit wordt gedaan met de combinatietest. Deze test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

 • Een bloedonderzoek bij de moeder tussen de negende en veertiende week.
 • Een nekplooimeting via een echo tussen de elfde en veertiende week.

Nekplooimeting

De nekplooi is een dun vochtlaagje onder de huid. Dit laagje vocht is altijd aanwezig, ook bij gezonde kinderen. Maar hoe dikker deze nekplooi is, hoe groter de kans bestaat dat je kind het syndroom van Down heeft. Een verdikte nekplooi komt niet alleen voor bij het syndroom van Down, maar ook bij andere chromosoomafwijkingen. Soms gaat een verdikte nekplooi samen met bepaalde lichamelijke afwijkingen, zoals hartafwijkingen. De uitslagen van het bloedonderzoek en de nekplooimeting worden gecombineerd met de leeftijd van de moeder en de precieze duur van de zwangerschap. Samen bepalen zij hoe hoog de kans is op een kindje met het syndroom van Down.

De combinatietest is een kansberekening en geeft nooit zekerheid. Hij laat alleen zien hoe groot de kans is dat je kind het syndroom van Down heeft. Ook als de uitslag van de test gunstig lijkt, is er toch nog een (heel) kleine kans dat je kind geboren wordt met het syndroom van Down. Andersom betekent een verhoogde kans op het syndroom van Down niet altijd dat je kind die aandoening heeft.

De twintig weken screeningsecho (SEO)

De meeste kinderen worden gezond geboren, maar een klein percentage (drie tot vier procent) van alle kinderen heeft bij de geboorte een aangeboren afwijking. Tussen de twintig en 22 weken van de zwangerschap wordt je een echoscopisch onderzoek aangeboden om sommige van deze aangeboren afwijkingen bij de baby op te sporen: het structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Voorbeelden van aandoeningen die bij deze echo kunnen worden gezien:

 • Open ruggetje
 • Open schedel
 • Hartafwijkingen
 • Nierafwijkingen
 • Afwijkingen aan armen of benen

Toch is dit onderzoek geen garantie voor een gezond kind. Niet alle aandoeningen kunnen worden gezien. Meer informatie over de combinatietest en SEO kun je vinden op prenatalescreening.nl.

3- of 4D-echo

Een 3D-echo wordt uit meerdere 2D-beelden opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk je kindje in perspectief te zien. Echografie in 3D bestaat uit stilstaande beelden. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe technieken is het nu ook mogelijk je baby echt te zien bewegen in 3D-beelden: de 4D-echoscopie.

Gynaecoloog

Gynaecoloog

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Tijdens je zwangerschap zul je vooral te maken krijgen met de verloskundige. Wanneer de zwangerschap echter niet geheel goed verloopt, krijg je ook te maken met de gynaecoloog. Een gynaecoloog heeft eigenlijk twee specialismen: de gynaecologie (de leer der vrouwenziekten) en de verloskunde.

Een gynaecoloog of vrouwenarts is gespecialiseerd in alle vrouwenziekten. Ontstekingen en andere aandoeningen aan vrouwelijke geslachtsorganen en stoornissen in de menstruatiecyclus horen hier ook bij. Ook geeft een gynaecoloog advies aan paren die het niet lukt om kinderen te krijgen. Een gynaecoloog onderzoekt dan de man en de vrouw om zo achter de oorzaak te komen. Ook het voorkomen van een zwangerschap of een sterilisatie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog.

Ongecompliceerde zwangerschap

Bij een ongecompliceerde zwangerschap word je eigenlijk altijd begeleid door een vroedvrouw of je huisarts. Het kan zijn dat je liever naar een gynaecoloog dan naar een verloskundige wilt, maar deze keuze is niet aan jou. Je wordt naar een gynaecoloog doorgestuurd op het moment dat hier een medische indicatie voor is.

Naar de gynaecoloog

Je wordt naar een gynaecoloog doorverwezen wanneer je meer dan één kind verwacht, er een miskraam dreigt of als je bloed verliest. Later in de zwangerschap gebeurt dit wanneer je ongeboren baby niet goed voor de baarmoedermond ligt, hij niet goed groeit, de placenta verkeerd ligt, de weeën eerder beginnen of andere complicaties optreden. Een gynaecoloog komt pas in beeld als er kans is op een gecompliceerde zwangerschap. Hij of zij kan dan ook al vanaf de vijfde week een echo maken van je ongeboren baby. Wanneer je kindje niet via de natuurlijke weg geboren kan worden, komt hij ter wereld met een keizersnede. Deze wordt ook uitgevoerd door een gynaecoloog.

Poliklinische bevalling

Je kunt er ook voor kiezen in het ziekenhuis te bevallen. Wanneer dit geen medische noodzaak is, heet dit een poliklinische bevalling. In principe heb je dan niets te maken met de gynaecoloog. Je verloskundige zal je in het ziekenhuis begeleiden zolang er geen complicaties optreden.

Echo’s

Een gynaecoloog is in staat een medische echo van je ongeboren kindje te maken. Wanneer je zeker wilt weten dat er niets mis is met je kindje, kun je een afspraak maken voor een echo.

verloskundige

De verloskundige

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Een zwangerschap is een biologisch proces. Elke baby doorloopt dezelfde fases tot hij klaar is om geboren te worden. Toch ervaart elke vrouw haar zwangerschap anders. De een heeft last van veel lichamelijke klachten, terwijl een ander juist fit is en optimaal kan genieten. Hoe je je ook voelt, je kunt niet door je buik heen kijken. Daarom is het van belang om je ongeboren kindje goed in de gaten te laten houden.

Tijdens de zwangerschap

De verloskundige is bij de verschillende stadia van de zwangerschap betrokken en heeft een controlerende functie om eventuele complicaties in de zwangerschap te voorkomen of vroegtijdig te behandelen. Tijdens je zwangerschap zul je daarom regelmatig met de verloskundige te maken hebben. Ze geeft je bijvoorbeeld voorlichting over je levensstijl, voeding en de voorbereidingen die je moet treffen voor de bevalling. Als je net zwanger bent, zeker van je eerste, zul je veel vragen hebben. Deze kun je allemaal aan de verloskundige stellen. In het beginstadium van je zwangerschap wordt het verloop van je zwangerschap besproken. Er wordt berekend wanneer de uitgerekende datum is en ook eventuele wensen voor de bevalling kun je kenbaar maken. Er wordt ook een eerste echo gemaakt om te kijken of het hartje klopt en of de aanleg van je kindje in orde is. Later in de zwangerschap controleert de verloskundige je ongeboren baby. Ze kijkt naar de ligging, de groei en ontwikkeling van je kindje en luistert naar zijn hartje. Ook jij wordt in de gaten gehouden door onder andere je bloeddruk te meten. Indien het nodig is nemen ze bloed af voor onderzoek. Mocht het nodig zijn, dan word je doorverwezen naar een huisarts, fysiotherapeut of een andere medisch specialist.

In aanloop naar de bevalling

In de achtste maand van de zwangerschap krijg je informatie over wan- neer je moet bellen voor de bevalling. Je laat de verloskundige weten wat jullie wensen zijn omtrent de bevalling en de kraamtijd. Bijvoorbeeld of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wilt bevallen.

Wanneer bel je de verloskundige?

De verloskundige staat in principe dag en nacht voor je klaar. Als je bijna moet bevallen, wil de verloskundige weten wanneer de vliezen breken, het hoofdje goed is ingedaald en het vruchtwater helder is. Je hoeft haar dan echter niet wakker te bellen. De bevalling is begonnen, maar er gaat waarschijnlijk nog een tijdje overheen voordat je de eerste De verloskundige weeën zult voelen. Wanneer het vruchtwater groen of bruinig is moet je wel direct bellen, dus ook midden in de nacht. Je baby heeft dan in het vruchtwater gepoept. Als je angstig of onrustig bent, mag je de verloskundige natuurlijk altijd bellen.

Tijdens de bevalling

Omdat je al vroeg in je zwangerschap onder controle bent, weet de verloskundige precies hoe je zwangerschap verlopen is. Dat helpt bij de bevalling: je hoeft niets uit te leggen en kan je volledig op de bevalling richten. Als je thuis wilt bevallen is de verloskundige aanwezig om je te begeleiden tijdens de zwangerschap. Als je in het ziekenhuis bevalt wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog als er complicaties optreden. Wanneer de bevalling probleemloos verloopt zal je verloskundige je ook in het ziekenhuis gewoon begeleiden.

 • Bloedverlies
  Ook als je veel helderrood bloed verliest, is het belangrijk dat je contact opneemt met je verloskundige. Als je iets slijmerig bloed verliest, eventueel vermengd met wat rood of bruin bloed, dan is dit waarschijnlijk de slijmprop. Hiervoor hoef je de verloskundige niet te bellen

Tijdens de kraamtijd

De verloskundige begeleidt je samen met de kraamverzorgster in de eerste week na de bevalling. In deze week ben je nog aan het herstellen van de bevalling en kun je lang niet alles zelfstandig. De kraamverzorgster helpt vaak ook een handje in het huishouden. Zo kunnen jij en je partner rustig wennen aan het nieuwe ritme van het gezinsleven en genieten van de kraamvisite. De verloskundige leert je hoe je je baby (borst)voeding moet geven.

Nacontrole

Na de zwangerschap evalueert de verloskundige de complete zwangerschap. Hierbij komen de zwangerschap, bevalling en kraamtijd aan bod en ook de overige gang van zaken. Tevens controleert de verloskundige of je lichaam weer voldoende snel herstelt.

tienerzwangerschap

Tienerzwangerschap

By | Begeleiding en advies, In verwachting

In Nederland zijn er per jaar ongeveer vierduizend meisjes tussen de vijftien en negentien jaar die in verwachting raken. Van deze zwangerschappen wordt veertig procent afgebroken door middel van een abortus.

Jong moeder

Wanneer je op jonge leeftijd in verwachting raakt, komt er veel op je af. Niet alleen moet je met veel nieuwe dingen rekening houden, ook je directe omgeving speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Je krijgt te maken met grote verantwoordelijkheden en hebt vanaf het moment dat je kindje in je buik zit rekening met hem te houden. Je staat voor een moeilijke keuze. Wanneer je nog samen bent met de vader, kun je de beslissing samen nemen. Een kindje op de wereld zetten is niet eenvoudig. Tot zijn achttiende jaar ben je volledig voor hem verantwoordelijk. In het begin is het schattig: van een baby heb je weinig ‘last’, maar je kindje moet ook naar school en een goede opvoeding krijgen. Als je zelf nog een tiener bent, loop je vaak tegen een muur van onbegrip aan. Mensen denken dat je de zorg voor een baby niet aan kunt, veroordelen je relatie en staan altijd met hun mening klaar. Daarom is het belangrijk dat je steun krijgt van de mensen die dicht bij je staan.

Financiën

Een kindje kost veel geld. Hij moet eten, schone kleren en zich kunnen ontwikkelen. De overheid geeft daarom kinderbijslag om de kosten te drukken. Ook als je als moeder minderjarig bent, heb je recht op kinder- bijslag voor je kindje. Jouw ouders kunnen tot je achttiende jaar voor jou gewoon kinderbijslag ontvangen.

Voogdij

Wanneer je zwanger raakt terwijl je zelf nog minderjarig bent, komen er ook extra dingen om de hoek kijken. Als je kindje geboren is, wordt hem een voogd toegewezen omdat jij als moeder zelf minderjarig en ongehuwd bent. Deze voogdij kun je in sommige gevallen als moeder zelf krijgen. De voogdij moet je dan regelen via de Raad van de Kinder- bescherming. Voor begeleiding en contact met andere tienermoeders zijn er verschillende praatgroepen verspreid door het land. Ook kun je hier extra informatie krijgen over regeltjes waar je als minderjarige ouder rekening mee moet houden. tienermoeders.nl

Thusblijfmoeder

Carrière of thuisblijfmoeder

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Al vrij vroeg in de zwangerschap zul je als aanstaande ouder moeten nadenken over de vraag: ‘wel of niet weer aan het werk na de zwangerschap?’. Voor sommigen is de keuze tussen een carrière of thuisblijfmoeder eenvoudig gemaakt, maar anderen hebben daar meer moeite mee. Wat de keuze wordt is geen zorg voor later, maar iets dat je in een vroeg stadium van je zwangerschap regelt.

Carrière

 • Voordelen:
  Door te werken houd je een sociaal netwerk. Een ander voordeel is dat je kindje zich waarschijnlijk sneller ontwikkelt door de omgang met andere kinderen bij de opvang of een oppas. Zo leert hij aandacht, speelgoed en eten te delen.
 • Nadelen:
  Je draagt de opvoeding over aan derden. Misschien heb je de luxe dat je (schoon)ouders oppassen, maar het kan ook zijn dat je kind naar de crèche gaat. Dit laatste kost veel geld en je moet je er prettig bij voelen. Gaat je kleine al vroeg naar de crèche, dan kan het zijn dat hij dáár zijn eerste woordjes zegt en stapjes zet. Eenmaal thuis wil je kind aandacht, moet hij eten en slapen en daarna wacht het huishouden nog. Dit kan erg uitputtend zijn.

Thuisblijfmoeder

 • Voordelen:
  Je bent bij elke stap in de ontwikkeling van je kindje aanwezig en wanneer hij je nodig heeft, ben je er ook. De opvoeding ligt geheel in jouw handen, je hebt alle tijd om je huishouden op orde te houden en daardoor creëer je rust in huis.
 • Nadelen:
  Stel jezelf de vraag of het financieel haalbaar is. Al is het werk wat je doet net zo zwaar als een betaalde baan, je krijgt er niet altijd de nodige financiële waardering voor. Je moet dus sterk in je schoenen staan, zowel mentaal, fysiek als op economisch gebied.

Alternatieven

Er zijn natuurlijk ook alternatieven. Je kunt bijvoorbeeld parttime gaan werken of kijken naar de mogelijkheden om enkele dagen (thuis) te werken. Zo ontwikkel je je nog steeds op professioneel gebied én ben je bij je kind.

inlichten zwangerschap

Wie licht je in?

By | Begeleiding en advies, In verwachting

Je bent zwanger! Er zal een heerlijke maar ook hectische tijd aanbreken, waarin veel dingen veranderen. Misschien wil je je zwangerschap nog even voor jezelf houden, maar je kunt het natuurlijk ook direct van de daken schreeuwen. Wie ga je het eerst vertellen? En wanneer?

Je omgeving

De omgeving in een vroeg stadium vertellen over de komst van een baby heeft zo zijn voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen smoesjes te verzinnen wanneer je stopt met roken of drinken. Omdat je in de eerste maanden meer kans hebt op een miskraam, vertellen de meeste aanstaande ouders pas na drie maanden over hun zwangerschap. Je kunt er altijd voor kiezen om de vrienden en familieleden die het dichtst bij jou en je partner staan in een vroeg stadium in te lichten. Zo kun je niet alleen uiting geven aan je blijdschap, maar kun je ook bij hen terecht als het misgaat.

Je werkgever

Het inlichten van je werkgever is iets waar veel vrouwen tegenop zien, bijvoorbeeld uit angst voor ontslag. Dit hoeft niet. Je werkgever mag je namelijk niet ontslaan als je zwanger bent en ook niet tijdens de eerste twaalf weken na de bevalling. Er zijn echter een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld bij faillissement. Ook als je solliciteert mag je zwangerschap geen reden zijn voor afwijzing. Vragen over een eventuele kinderwens hoef je niet te beantwoorden. Volgens de wet hoef je je werkgever pas drie maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Er wordt echter geadviseerd om dit te vertellen wanneer je ongeveer drie maanden zwanger bent.

Pas op het moment dat je je werkgever hebt ingelicht, heb je recht op wettelijke bescherming op de werkvloer tijdens de zwangerschap en in de periode van borstvoeding. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden om jou en je ongeboren kindje ook op het werk te beschermen.

Naast je naaste familie, vrienden en je werkgever zijn er nog een aantal belangrijke mensen die ingelicht moeten worden over je zwangerschap, namelijk de verloskundige, kraamverzorgster en in sommige situaties de gynaecoloog.